7 februari, 27 km, zonnig, -1 – 12 graden
We worden wakker en zien de zon over de Maas opkomen. Het is windstil, een klein beetje mistig, zonnetje erbij. Onze dag kan nu al niet meer stuk.
We volgen de route langs de Maas, steeds aan de westzijde. Pas bij Dinant steken we de Maas over. Omgeven door de heuvels van Wallonië, is het stuk langs de Maas vlak. Het is nog steeds op de “Ravel” de oude spoorlijn, wat nu helemaal fiets/wandelpad is.
Het heeft licht gevroren. Er ligt rijp op de vlonders op de Maas. Voorzichtig wordt het warm genoeg om de rijp te ontdooien. Toen we vertrokken was het nog wit.
Intussen ga ik op onderzoek uit in Profond de Ville. Dat is na 8 km en het zou fijn zijn om daar te pauzeren. Dat kan. Café du Centre tegenover de kerk is open. Ik loop de dames een stuk tegemoet en geniet met volle teugen van de prachtige omgeving.
Daarna gaan we naar Anhee. Ik had gedacht Yvoir, maar die plaats blijkt aan de andere kant van de Maas te liggen. Een beetje ver. Anhee ligt 10 km verder dan Profond de Ville. Ik was naar Anhee gereden en vond aan het begin van het dorp een pizzaria. Die was maar tot 14 uur open. Ik had ingeschat dat de dames er rond 13.30 uur zouden kunnen zijn. Een bord spaghetti tussen de middag gaat er wel in. Ze waren zo aardig daar, dat ze wel op ons wilden wachten. Vanavond slapen we in een klooster en daar hebben we een broodmaaltijd. Zo komt het heel goed uit dat we binnen konden zitten en van een warme hap konden genieten.
De etappe is mooi van het begin tot het eind. De Maas geeft veel bochten en na iedere bocht heb je een ander uitzicht. Daar is Dinant. Nog even de brug oversteken, dan zijn we er.
Voor Dinant steken we de Maas over en gaan eerst op zoek naar een bar voor ons etappe drankje. Ik had het over het hoofd gezien. Hilde, Ellen en Ted zagen meteen waar we moesten zijn . Tegenover de abdij is een heel gemoedelijke bar. Ik proef een Leffe brun en het smaakt me heerlijk….
In de abdij van Leffe hebben we allemaal een kloosterkamertje. Even terug in de tijd. Door een poortje naar binnen en via enorme gangen naar het kamertje.
Hier werd vroeger Leffe bier gebrouwen. De deuren herinneren nog aan deze periode. Inmiddels wordt het bier elders gebrouwen.
Morgen gaan we naar Frankrijk….