Artikel in Vandaag nog weten wat je wilt en anders morgen

Mieke Schrieks (1958) werkte als financial controller. In 2009 liep ze voor het eerst de Camino. Nu organiseert ze wandelreizen naar Santiago via reizen.inbalansopweg.nl

‘Als ik wandel, krijg ik meer ruimte in mijn hoofd. Ik let op details, geniet van een veld vol klaprozen of een wolkenlucht. Als je het druk hebt, heb je daar geen ruimte voor. Ze- ven jaar geleden had ik een baan als financial controller voor bibliotheken. Een wereld van rapportages, begrotingen en veel deadlines. De functie zegt het al: ik had overal controle over. In 2007 werd de liefde van mijn leven erg ziek en hij overleed drie maanden later. Een jaar later kreeg ik borstkanker en brak er een zware periode aan van behandelingen. Met wandelen kon ik aan mijn conditie werken. Ik zou weleens de Camino lopen, zei ik. Moe van de chemo startte ik aan mijn eerste kilometers. Elke vakantie een stukje. Ik sprak geen woord Spaans. Hoe zal ik de weg vinden? Een vriendin berichtte me: ‘Problemen zijn geen obstakels, maar wegwijzers.’ Je komt jezelf enorm tegen, maar alle mooie ontmoetingen en onverwachte hulp hebben me vertrouwen gegeven om de controle echt los te laten. Je denkt niet meer aan de problemen van thuis of de toekomst. Je bent al blij als je een bed hebt. Op de Camino heerst een intense tevredenheid. Mijn intuïtie zei: zou ik dit niet voor anderen kunnen organiseren? De beren die ikzelf op mijn weg had ervaren, zou ik voor anderen kunnen wegnemen. Toen mijn zoons een eigen baan kregen, kon ik kleiner gaan wonen. Dankzij een afkoopsom had ik financiële ruimte om mijn wandelreizen uit te proberen. De voorwaarden waren gunstig. In een impuls ben ik gestopt met mijn baan. Ik was er zo moe van. Mensen zeiden dat het moedig was, maar ik deed wat ik wilde. Dat doe ik altijd al. Mijn zoons laten me merken dat ze trots zijn dat ik heb doorgezet. Ze zien dat ik loop te stralen! 

VANDAAG NOG WETEN WAT JE WILT

Het blad is ook te bestellen bij https://www.thema.nl/boek-vandaag-nog-weten-wat-je-wilt/