Kustpad dag 1

18 april, 20 km, half bewolkt 14 graden van Sluis naar Nieuwvlietbad

Op ontdekking in Nederland, bracht me naar de Lange Afstand wandeling Kustpad. En wat is dan mooier om in mijn “eigen” Zeeuws Vlaanderen te starten. Een thuiskomen voor mij.

Kustpad

Om 7.45 uur waren Elly en John al bij mijn huis. Met 2 auto’s gaan we naar Vlissingen om de boot van 9.45 van Vlissingen naar Breskens te halen.

Vlnr Mieke, Elly en John

Een kunstenaar heeft hier de affiches voor de mondkapjes ontworpen. Je ziet hier de Walcherse klederdracht afgebeeld. Herkenbaar voor mij, omdat mijn ouders uit Zuid Beveland komen

In Breskens staat de bus naar Brugge te wachten, die ons via Schoondijke en Oostburg naar Sluis brengt. Het is er rustig en we lopen over de vestings werken rond Sluis. De historie van Sluis is verbonden met Napoleon. Die heeft een strategische waterverbinding van Brugge naar Sluis laten graven. Voorheen Napoleon kanaal, nu Damse Vaart.

We zien vele ooievaars. Hier in Sluis zelfs op de stoep in het centrum.

We vervolgen onze weg naar een eveneens historisch stadje Retranchement. Prachtig aangelegde wandelpaden, door mooie natuur.

We werden vandaag vergezeld door Marjo die in Terneuzen woont. Voor haar een nieuwe uitdaging om een keer 20 km te lopen. Op tijd nemen we een pauze, een beetje uit de wind, heerlijk. De wijdsheid van de Zeeuwse polder voor ons. Bijna 360 graden om ons heen kunnen kijken. Voor ons Brabanders echt uniek.

Vroeger was hier de grens met België. Die is nu een stukje naar het westen verlegd. Retranchement lag eerst op de grens.

Het Zwin is een natuurgebied. Een grote zee arm, Die met stormvloed onder water loopt. Bij laag water kun je over het strand van Cadzand naar België lopen.

Beeld bij de haven van Cadzand. Deze is wel heel aardig…….

Dan volgt een stuk door de duinen. Later kozen we ervoor om over het strand te lopen naar Nieuwvlietbad. Het pad door de duinen is ook een fietspad. Op deze zondag best druk. Heel mooi is de duindoorn die in knop is.

Dit vind ik altijd zo wonderlijk…..een worm die zich uit het zand rolt en zo een rolletje zand maakt. Een waar kunstwerk.

Ziezo….onze eerste dag van het Kustpad zit erop. Bij de laatste strandtent hebben we ons etappe drankje. Plek genoeg om dit buiten het terras te nuttigen. Proost!

Om 20.45 uur gaat de zon onder. We zitten in een Fletcher hotel direct aan de duinen. Dat hoort er echt bij…..even naar de zonsondergang kijken. Een magisch moment.

5 reacties op “Kustpad dag 1

  1. Een zeer geslaagde dag in het mooie Zeeuws Vlaanderen met z’n prachtige vergezichten, verrassende geschiedenis elementen in het landschap en natuurlijk het wijdse strand waar volop ruimte is om re genieten van vogels zoals de drieteen strandloper die aan het foerageren, het aanstormende water en de ruimte om te wandelen .

  2. wat een prachtige foto’s Mieke, vooral de zonsondergang is mooi. veel (wandel) plezier aan jullie allen de komende dagen.

    Een hartelijke groet van Ineke de Jong.

  3. Wat leuk om in Zeeuws Vlaanderen te wandelen. Ik heb zondag het kustpad over de duinen gefiets en had jullie zommaar kunnen zien. Geniet verder van jullie wandeling in het mooi zeeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.