Voy de Vezelay dag 11

18 maart 20,9 km, zwaar bewolkt 23 graden van Saint Severs naar Hagetmau

We merken echt dat we dichter bij de Pyreneeën komen. Was het tot nu toe in La Landes vooral vlak, nu zijn het lieflijke heuvels als we van Saint Severs naar Hagetmau gaan.

Op onderstaande foto zie je waar we zijn. Het is in het zuidwesten van Frankrijk, morgen komen we in het gebied dat de Pyreneeën heet.

We lopen nog een stuk door Saint Severs en zien dit prachtig beschilderde huis. Het lijkt of er iemand ons staat na te kijken.

Dan gaan we de natuur in. In de ochtend voor en tijdens het vertrek was het aan het regenen. Volgens buienradar zou het snel droog zijn en op een paar druppels na, hebben we het droog gehouden. Het voelt voor ons net of er in Zuid Limburg lopen. Met de maretakken die de bomen versieren en de holle wegen tussen de bomen door.

Van verre zien we het kerkje van Audignon liggen. Zoals de vele kerken is ook dit kerkje open. Zeker de moeite er binnen te gaan. Bij reconstructie werkzaamheden is het tableau te voorschijn gekomen.

Intussen komen er steeds opnieuw andere vergezichten te voorschijn

In Hagetmau gaan we eerst naar het centrum voor ons etappe drankje. Daarna is het nog 2 km naar ons adres aan de chemin de Louilleroun. We worden al verwacht en zeer gastvrij ontvangen.

Morgen gaan we naar Orthez.

Voy de Vezelay dag 10

17 maart, 21,5 km, half bewolkt 24 graden van Mont de Marsan naar Saint Severs

Het begint iets meer te glooien, en de laatste 600 meter naar Saint Severs was een serieuze klim.

Na een goed ontbijt gaan we bij Cathy de deur uit. Een nieuwe dag lacht ons tegemoet. Meteen in de ochtend was het al 16 graden, tijd voor de zomerkleding!

De route naar Benquet gaat deels door het bos en deels over verharde rustige wegen.

In Benquet is op deze zondag morgen een bar open. We zitten op 8 km en dat komt goed uit. Een kopje koffie gaat er wel in. In deze plaats ontmoeten we de eerste andere pelgrims. Ze komen uit Quebec en gaan als vrijwilliger in Saint Jean Pied de Port werken. Altijd erg leuk andere pelgrims te zien.

Chemin de Compostela lezen we op het bord. Santiago is nog ver weg, maar door zo een bord voelt het toch ook dichtbij.

De natuur hier lijkt erg op het vlakke Nederland. Hier in La Landes is het vooral landbouw. Nu niet nodig maar we zien enorm grote besproeiings installaties. Het is hier in de zomer erg droog. We zien ook enorme hoeveelheden dennen processie rupsen. Op de bospaden lijkt of ze een plekje zoeken om een “pop” te worden.

Er zijn veel kerkjes open. We nemen de tijd er even binnen te gaan en een kaarsje aan te steken. In een kerkje is een Maria te vinden die er in de grot staat.

We passeren een riviertje, de L’Adour.

Wat een fijn ritme van de dag, ontbijten, een km of 8 wandelen, koffie pauze, 1,5 uur wandelen, lunch pauze en dan nog de laatste km. Meestal vinden we het fijn om nog heel even te rusten voor de laatste 3 km. Er komt nog een heuveltje vlak voor Saint Severs. Even een kleine oefening voor de heuvels en bergen die komen gaan.

We overnachten in hotel des Arceaux. “Alles is dicht” hadden ze gezegd. Geen winkels open, neem wat extra’s mee. Dat doen we dan. Komen we op het plein bij de kerk aan en daar gaat precies een bar open. Tijd voor ons etappe drankje….

In de avond zijn alle restaurants op zondag dicht 🤔. Ook het restaurant van ons hotel. Wel kunnen we een pizza bestellen. Die mogen we opeten bij de bar van ons etappe drankje, we hadden nog een wijntje over,glazen bij het hotel geregeld….Zo zaten we met nog heerlijke temperatuur buiten onze pizza op te eten.

We hadden niet zo gauw vervoer voor de bagage van morgen. We hadden een taxi gebeld, die nam niet op, omdat het zondag is. Ik ga het aan de mevrouw van de bar vragen of zij iets weet. Vervolgens gaat zij bellen, naar dezelfde. En dan……taxi voor morgen is ook weer geregeld. Wat blij zijn we met deze onverwachte hulp.😃

Voy de Vezelay dag 9

16 maart, rondwandeling Mont Marsan, zonnig 20 graden

Achteraf gezien komt het heel goed uit dat we een vrije dag hebben. Zo hadden we tijd om naar de apotheek te gaan en de stad te bekijken. Mont de Marsan is een mooie stad met 3 rivieren. La Douze, La Midouze en Le Midou.

En ….erg leuk, bij de VVV is een Nederlandse rondwandeling te krijgen. Op deze zaterdag is er een grote overdekte markt. Natuurlijk begonnen we de dag met koffie op het plein voor de markt. Dit is Place Charles de Gaulle.

Langs de rivieren kun je fijn wandelen, sinds gisteren weer vrij gegeven, de paden langs de kaden hebben onder water gestaan. Op onderstaande foto komen La Midou en La Midouze samen. Er boven zien we een “duikster”. Tot de 19 e eeuw was het een belangrijke rivier haven.

Direct daarna zien we een cirkelvormige wasplaats. Onder de duikster aande linkerkant.

De Rue des Arceaux toont 5 overdekte passages uit de Middeleeuwen (dat zijn de Arceaux), die een verbinding vormen tussen de eerste en tweede verdieping. In deze huizen werd de koopwaar opgeslagen, die via de haven werd aangevoerd.

Vanaf het uitzichtpunt du Midou zien we de romaanse huizen, waar nu diverse musea gehuisvest zijn.

In Rue Maubec is dit romaans huis van schelpsteen te vinden met een afweersysteem op de eerste verdieping.

We eindigen onze wandeling in het park Jean Rameau.

Morgen weer heerlijk op pad. Nog 7 dagen te gaan. We zien ernaar uit om naar de bergen te gaan. Pyreneeën…..we komen eraan.

Voy de Vezelay dag 8

15 maart, 20 km licht bewolkt van Bostons naar Mont de Marsan

“Het loopt anders”

Onze gastvrouw van de herberg St Jacques, Marie-Catherine, heeft voor ons een onvergetelijk verblijf verzorgd. Bij ontvangst kopje thee, en ze neemt met ons de planning door. Bij de deur van de herberg hangt een beeld van de pelgrim. “We lopen in de wolken”

Zo hadden we in 2 dagen naar Mont de Marsan willen gaan en halverwege de bus nemen. Nou….dat hadden we gedacht! Geen bus en samen met haar komen we tot een oplossing. Ze brengt ons 8 km naar Bostens, zodat we nog 20 km naar Mont de Marsan  lopen. Wauh, wat een hulp. Zo zijn we vandaag in Mont de Marsan gearriveerd en hebben morgen zomaar een rustdag.

Bostons ligt net ten noorden van Gallieres. De auto rijdt 2 x voor ons. Eerst gaan we in het prachtige kerkje van Bostons binnen. We worden geraakt door de lichtinval. Als we binnen zijn gaat het licht aan en er start muziek. Onze dag kan niet meer stuk, zeggen we tegen elkaar.

We volgen de licht glooiende wegen tot Gallieres. Geen modder paden vandaag, alles is verhard. Zo glijden de km’s onder onze voeten.

In Bougue hebben we nog even pauze. Eerst even bij de bar wat drinken, daarna ons broodje bij de kerk op een bankje. Wat kunnen we ons nog meer wensen?

Naar Mont de Marsan volgen we het rechte pad over de Voie Verte de Marsan. Een oude spoorbaan. We horen steeds meer vogels en er zijn ontelbare vlinders. Met deze temperatuur zijn we zo in het voorjaar….

We zoeken onze weg in Mont de Marsan, en gaan in de avond gezellig samen eten in Bistro de Marcel.

Voy de Vezelay dag 7

14 maart, zonnig 20 graden, van Bourriot naar Roquefort, 15 km

Wat een bijzondere ervaring om in deze maand in een kerk zonder verwarming te slapen. Deze kerk is speciaal omgebouwd als pelgrims herberg. We zijn erg hartelijk ontvangen en in de avond werd er een maaltijd voor ons gebracht. Het was er zo koud dat we met zijn allen bij een klein elektrisch kacheltje probeerden te verwarmen. Ik had de dekens van mijn bed gepakt en mijn donsjasje aan. Ook om te gaan slapen.

Na deze koude nacht gaan we op pad. Niet ver deze keer en we zijn er ook aan gewend geraakt. Als je dan gewend raakt aan 25 km, is 15 km ineens weinig. Er zijn nog geen heuvels, we lopen vooral over onverharde bospaden.

We gaan ook even kijken bij Chapelle de Lugaud. Het ligt er prachtig in de bossen. Helaas alleen in de zomermaanden open. Zeker de moeite waard te gaan kijken. Het heeft oude fresco’s.

Het loopt makkelijk vandaag en zo kwamen we om 12.30 uur in Roquefort aan. Precies de tijd dat de Fransen een warme maaltijd nemen. Wat zullen we doen? We kunnen om 14.30 uur in de herberg terecht, waarom niet? Een menu voor €17 en dat buiten in de zon. Soep, couscous salade, lamsvlees met witte bonen en een dessert naar keuze. We genieten er enorm van.

Dan is het nog een klein stukje naar de herberg Saint Jacques. Ook weer gerund door vrijwilligers. Ze staat klaar om ons te helpen. Een taxi voor je bagage vervoer en advies over de route vanmorgen naar Mont de Morsan. We voelen ons verwend en heel erg welkom.

Opnieuw een heerlijke dag!

Voy de Vezelay dag 6

23 maart, zonnig 18 graden, 26 km van Captieux naar Bourriot en de herberg Saint Gor

Het lijkt heel wat als je naar het hoogte profiel kijkt. 40 meter stijgen op 15 km is dus echt wel vlak. Zo hebben we het ook ervaren. Een totaal vlakke etappe waar het gewoon lijkt dat we in Nederland lopen.

Vanmorgen gingen we om 8.30 uur de deur uit. Het was nog maar 6 graden, de nevel nog op de velden. Een mooie start! Het beloofd een mooie dag te worden.

We hebben overnacht in Villa Capsylvaine, een mooie plek met mooie kamers. We waren gewend aan een hartelijke ontvangst op de vorige adressen en dat viel nu een beetje tegen. Zo maak je vanalles mee op de Camino en leren we ook “het is wat het is” en gaan met goede moed op pad. Km’s op de oude spoorlijn, een heel goed wandelpad, alleen rechtdoor. Met…. helemaal geen modder. Marianne was even haar wandelstokken vergeten. Na 800 meter kwam ze erachter. Die heeft die afstand er nog 2 x bij gedaan. En Hinke is haar tegemoet gelopen.

Het is heerlijk vertoeven als we even pauze hebben. Na de regen en bewolkt weer voelt deze zon echt als kadootje.

We zijn ook verrast als we processie rupsen zien. We zoeken het op op internet en het blijken denne processie rupsen te zijn. Die gaan als een treintje achter elkaar en ze lijken aan elkaar vast te zitten. Niet zoals bij eiken processie rupsen, die gaan ok nog met velen naast elkaar.

In Bourriot zou voor ons vandaag de eerste bar/winkel zijn. Het loopt anders, die is dicht,  Dan gaan we naar onze overnachting Chapelle de la Violotte, dan nog 3,1 km. Die voelen zwaar, het zijn de laatste loodjes.

We zijn echt blij dat de zon schijnt, in de kerk is het heel koud. Er is geen verwarming, misschien maar 8 graden binnen. We blijven zo lang mogelijk buiten, tot de zon achter de horizon zakt. De ontvangst is bijzonder hartelijk en we worden verwend. Er wordt voor ons gekookt!

Voy de Vezelay dag 5

12 maart, 12 km van Beaulac naar Captieux, licht bewolkt 14 graden

Het liep anders dan gepland. We zouden tot Billon lopen, maar het vervoer ernaar toe was lastig te regelen. De mevrouw van de chambre d’hote zou 3 x moeten rijden en de kosten zouden €60 per rit zijn. Dat vinden we teveel van het goede en we besluiten onze etappe van vandaag te eindigen in Captieux. Morgen wordt het dan waarschijnlijk weer 25 km. Na deze rustdag hebben we er wel weer puf voor…..

We vervolgen onze camino over de Voi Verte, die ook grotendeels samen loopt met de GR 654. Die maakt af en toe extra lussen en is daardoor langer. De Voi Verte van Bazas naar Captieux. Geen hoogteverschillen, over een pad wat vroeger het spoor was. De zon van deze morgen maakt het erg mooi. De vele mossen komen goed uit en er bloeit volop (een soort) brem. Het voelt al direct als aangenaam voorjaarsweer. De grote varens nog bruin van de winter.

Zo komen we al voor de middag in Captieux aan. Nog een beetje vroeg voor het etappe drankje….deze foto is van gisteren.😉

Vanavond gaan we naar de pizzeria.

Voy de Vezelay dag 4

11 maart, 25 km veel regen 13 graden, van Auros naar Beaulac. We zoeken op Organics naar de kortste weg, die is al 22 km en zoals je ziet op het 2e overzicht, het zijn er altijd meer.

Onze zuster van ontvangst, zuster Magdalena, van het klooster Sainte Marie du Rivet, neemt afscheid van ons. We hebben een hartverwarmende ontvangst gehad. Het is al aan het regenen als we vertrekken, we hebben de regen kleding al aan en voor extra bescherming soms ook nog een paraplu.

Tot aan Bazas blijft het regenen. Daarna komt er ook af en toe een zonnetje, afgewisseld met felle buien. We hebben zelfs hagel gehad.

Met een zware bui vinden we even een boerenschuur, er staat een hek voor wat er zomaar opzij schuiven. Zo kunnen we toch even droog zitten en wat eten.

In Basas zijn we toe aan een goede pauze. We vinden een cafe en mogen er een Hamburg opeten die we een paar deuren verder kunnen kopen. Een goed idee van samenwerking.

In Basas staat de deur van de kerk open. Een prachtige kerk Saint Jean Baptiste uit de 11e en 14 e eeuw. We kijken er onze ogen uit.

Na Basas volgt een fietspad dat loopt tot aan Captieux. Vooral vals plat, je merkt niet zo dat je stijgt, en toch voelt het net of er aan je getrokken wordt. Een mooi pad, vandaag hadden we weinig modder. Langs dit pad is alles onder water gelopen . 10 cm hoger en het pad is ook onder water. Ook in de middag worden we met regelmaat verrast door weer een bui. Aangekondigd met wel een hele donkere lucht. Het is regenjas aan, regenjas uit.

Door de buien en de afstand toch weer een zware dag vandaag. Het etappe drankje is verdiend!

Voy de Vezelay dag 3

10 maart, 10 graden, bewolkt, klein beetje regen van Pondaurat naar Auros, 17 km

Van Pondaurat volgen we eerst de route naar Auros om daarna maar liefst 5:km van de route af te wijken naar ons overnachtings adres de Abbeye Sainte-Marie du Rivet. (Blauwe pijl op de kaart) Ja je leest het goed…voor 2 nacht in het klooster ingetreden.

Wat een fantastische verzorging hebben we gehad bij Nicole en Michiel Jamain. Speciaal voor ons had ze matrassen op de grond gelegd, zodat we niet met 2-en in 1 bed hoeven te slapen. Een wel 7 gangen menu, met soep, pate, salade, kip met frites, kaas plankje en vla. Ze heeft ook nog onze kleren gewassen, wat kunnen we ons als pelgrims nog meer wensen? Vanmorgen was Nicole ontroerd toen we weggingen en wij gaan met een blij gevoel op weg. “Bee happy” zoals boven dit blok staat. Intussen wordt onze bagage door een buurvrouw opgehaald en weggebracht.

We gaan nog even de kerk in van Pondaurat en Ada en ik zingen samen “Pilgrim” van Enja. Daarna verlaten we Pondaurat, met ook nog een blik op de oude brug.

In het boekje van Miam Dodo had ik het al gezien. De route loopt veel door het bos en inmiddels weten we dan ook….heel veel modder. Licht stijgend en dalend, we blijven tussen de 50 en 100 meter. Zo gaan we naar Savignac. We nemen daar een broodje voor onderweg.

In Auros zijn we nog precies op tijd voor een kopje koffie met iets lekkers bij een bakker. Om 12.30 uur gaan de meeste winkels dicht, echt iets om in Zuid Frankrijk rekening mee te houden.

Na Auros gaan we over de weg naar het klooster. We worden er ontvangen door moeder overste en later regelt zuster Maria Magdalena onze overnachting. We hebben een grote 4 persoonskamer en 3 1 persoonskamers. We zijn ook van harte uitgenodigd bij de vespers. De nonnen zingen erg mooi. Het valt ons op dat er nog wel 8 jongere zusters zijn.

Zuster Magdalena heeft ons ook geholpen aan een chauffeur voor morgen. We gaan wandelen tot en met Bernos Beaulac en slapen in Captieux. We hebben dan ook vervoer voor de bagage en voor onszelf nodig. Stap voor stap komen we er ook…..

Voy de Vezelay dag 2

9 maart, 20 km, eerst bewolkt later zonnig van Pellegrue naar Pondaurat

Met de voorbereidingen van de route thuis heb ik de site van santiago.nl gebruikt met daarop de adressen. Die zijn heel compleet. Ook het boek van Miami Dodo dat ook weer helpt met het vinden van overnachtingsadressen. In maart is nog veel gesloten en dat valt niet mee. In het laatste boek staan ook de km genoemd. Kennelijk een misrekening, de afstand naar La Reole is 30 km. Dat is echt te ver, zeker omdat we pas op de 2e dag zitten. Onze gastheer van gisteren bracht ons weg naar Saint Ferme, 10 km verder. Gisteren kwamen we er ook achter dat we niet in La Reole slapen, maar in Pondaurat. Ook weer 8 km voorbij La Reole……..

Het landschap is opnieuw heel glooiend. We hebben een droge dag en in de middag gaat de zon zelfs schijnen. We lopen in het begin vooral over rustige verharde wegen. Overal waar we kijken de druivenranken keurig op een rij. We komen ook langs Chateau de belle Assise.

Voor we bij de top voor La Reole waren moesten we toch door heel veel modder. Net boven de schoenen, zeg maar.  Een apart pad voor de pelgrims. We konden niet naar rechts, daar stonden de koeien.

We dalen af naar La Reole en vinden in het centrum een bar. Tijd voor het etappe drankje? Nog niet want we moesten nog 8 km. Uiteindelijk besloten we om toch niet te gaan lopen. We proberen een taxi te bereiken, dat lukt niet, het is zaterdag en dan blijken ze niet te werken. Een hele aardige bezoeker van het cafe wil ons wel wegbrengen. Wauh, alweer gastvrije hulp.

Zo liep het vandaag allemaal anders…. Als we op de bestemming zijn, ga ik altijd bagage vervoer regelen voor de volgende dag. De mensen waar we slapen, konden het niet voor ons. Dan maar even naar die aardige mevrouw die naast de “Marie” (gemeentehuis) woont. Die wil ons heel graag helpen. Zo verliep dag 2, morgen weer een nieuwe pelgrims dag.