Velp dag 3 Walk of Wisdom Velp Hernen

2 december, 22 km, droog 7 graden

We vervolgen ons pad op de Walk of Wisdom van Velp naar Hernen. Over Keent, langs Neerloon, door Ravenstein en Wijchen.

Walk of Wisdom

Wat is de betekenis van de ringetjes vroegen we ons af. De hele Walk of Wisdom heeft de vorm van een duif, zie bovenstaande foto. Bij aankoop van het boekje krijg je het eerste ringetje met je inschrijfnummer en zo kun je bij elke gemeente een ringetje ophalen. Bij vertrek vanaf de Stevens kerk wordt dat ook uitgelegd, net als de tekst: “Als zaailing in de grond geplant en ontkiemd door het licht” . Door op pad te gaan kun je dat licht verspreiden.

Wij vertrokken deze ochtend vanaf het klooster. Gisteren was Bertine aangekomen, zij gaat ook 2 dagen met ons mee.

Tessy, José, Marijke en Bertine

Vanaf Velp gaan we naar het grote schiereiland van Keent. Oneindig rivieren landschap, dijken, koeien, boerderijen. Het ritme van onze voetstappen, is het enige geluid wat we horen en brengt ons tot een heerlijke rust.

Net ten noorden van Neerloon (3 km ten oosten van Ravenstein) vinden we weer een ringetje. Als ik me niet vergis bij “eetbijCees” Het was helaas gesloten en daardoor gingen we toch naar Ravenstein op zoek naar “koffie to go”. Dat vonden we bij de plaatselijke groenteboer en bij de bakker een heerlijke muesli koek. Leuk is dat, we vinden altijd wel wat. Op een stoepje eten we het op en verbazen ons met hoe weinig we ons happy kunnen voelen.

Poort bij Ravenstein

Op weg naar Wijchen, zagen we een bordje “gesloten voor pelgrims” Dat zal wel bij de “wensbol” zijn. We liepen weg en toen kwam Ine er toch aan. We werden uitgenodigd om verder te komen.  Ine, een kunstenaar van beelden, heeft een ritueel met wensen. Je schrijft een wens op en laat je wens in het vuur opgaan. We vinden het heel speciaal.

Ongemerkt lopen we Wijchen door. Vooral rustige laantjes met bomen. Na Leur gaan we door het Leursche bos. Een fijne afwisseling na de polders en het rivier landschap. Over een zacht bed van vers gevallen blaadjes.

Door het Hernensche bos met ook heide velden en een meertje. Erg mooi!

Om bij onze eindbestemming van vandaag te komen is er een voetpad onder de A50 door.

Vanaf Leur was het 4 km naar Hernen. Dat betekent ongeveer een uur lopen. In Hernen staat onze chauffeurs alweer op ons te wachten. We worden teruggebracht naar Velp, waar ons etappe drankje op ons wacht….. Voor mij een Gerardus biertje. Dat smaakt.😀

Velp dag 2 Walk of Wisdom

1 december, 23 km Walk of Wisdom van Malden naar Velp, droog 9 graden

Walk of Wisdom van Malden naar Grave, paarse lijn

We hebben het goed hier in het Emmaus klooster van Velp. Een uitstekende maaltijd en ontbijt, en ook nog een lunchpakket. Het grootste kado van de dag….we worden weggebracht door een chauffeur, naar Malden waar onze route vandaag start. We gaan 2 etappes van de Walk of Wisdom lopen. Vandaag naar Velp en morgen vanaf Velp.

Direct gaan we door een laan van beuken. De stammen zwart door de regen van afgelopen nacht, nog wat fleurige blaadjes aan de bomen. Daar lopen we dan, op een dinsdag 1 december. Blij dat we kunnen lopen en kunnen genieten van al het moois dat de natuur ons brengt.

Daarna volgt een vrij saai stuk omdat we het Maas-Waal kanaal en de A73 moesten oversteken. Daar zijn niet veel andere mogelijkheden voor voetgangers. We waarderen het dan des te meer als we door het natuurgebied Overasseltse en Hatersche vennen lopen.

We zijn dan inmiddels bijna 2 uur onderweg en gaan op zoek naar het restaurant waar je een vogelringetje kunt halen. In elke gemeente is er wel een adres waar je zo een ringetje kunt halen. We hebben er nu een van Heumen en van Grave.

Dat is bij restaurant Sint Walrick. Wat boffen we….daar is ook koffie/soep “to go” te koop. Bij de speeltuin kunnen we zitten en zo hebben we ook onze pauze.

Direct daarna vinden we de ruïne met de lapjes boom. De ruïne van Walrick. De legende is dat Walrick was bekeerd toen hij er een lapje had achtergelaten en zijn dochter was genezen.

Op weg naar Nederasselt is het polder, hier en daar wat bos, mooie dorpjes en precies op het moment dat we het nodig hadden een Maria kapelletje waar we uit de wind konden zitten. Het zijn de kleine dingen die het doen, het is net waar je oog opvalt. Zoals deze paddestoel, die op een lotusbloem lijkt.

Zoveel mogelijk wordt de Walk of Wisdom over onverharde paden geleid. Zoals hier langs de Molenhoek, ten oosten van Nederasselt.

In de verte zien we de brug bij Grave liggen. Als we langs het water gaan lopen is het nog een heel eind. Ook vandaag boffen we met droog weer. In de nacht en ochtend had het flink geregend, wij hadden alleen het allerlaatste stuk nog wat regen. Droog komen we in Grave aan.

Zelfs de zon komt er nog heel even door, als we langs het monument van het Catharina huis lopen.

Via een trap lopen we de vestingsheuvel van Grave op, met een mooi uitzicht over de stad.

De laatste km naar het klooster voelen als de laatste loodjes. Totaal 23 km vandaag. Heel voldaan komen we bij het klooster aan.

Velp dag 1

30 november, 20 km -2 tot 5 graden.

Plotseling werden de eerste plannen voor deze dagen toch weer anders. Niet vanaf Gorssel maar vanaf het Emmaus klooster te Velp. Vandaag een rondwandeling van de Mooiste Routes “Grave vesting en het Raam dal”

Voor het eerst dit najaar vorst. Kun je je voorstellen…..een beetje mist, bevroren blaadjes….rijp. Het was heel mooi toen ik hier naar toe reed vanaf afslag Ravenstein over de dijken en langs het water. Maar ook na de fijne ontvangst hier in het klooster was het nog steeds aan het vriezen.

Op pad met José, Tessy en Marijke.

We volgen lange tijd de kronkelende rivier de Raam. Een mistig verstild landschap, bijna niemand onderweg. Onze voeten zetten de stappen op veelal onverharde paden.

We gaan door het natuurgebied Langven en de Maurik. Over een veerooster en ja je raadt het al… loslopende grote koeien met enorme horens. Precies op ons pad. Daar moesten we omheen en gelukkig bleven ze ons op voldoende afstand nakijken.

We vonden een bankje uit de wind, wel nog in het begrazings gebied. Dat zou ik zelf nooit zo gauw kiezen. Stel dat ze plotseling komen…..

Ook deze route is met veel zorg voorbereid door de makers. Deels het wandelroute netwerk, deels de mooiste paadjes er tussen de door.

Na het Langven gaan ernaar het noordwesten terug naar Grave. Intussen passeren we een oude molen Vergezicht. Het is een graanmolen die nog volop in bedrijf is.

Na de vesting Grave gaan we naar het Emmaus klooster terug. In de verte zie je het tussen de bomen goed liggen.

Dagwandeling Bedafse bergen

27 november, 17 km, droog 8 graden

“Het is altijd weer”…. Zo is het. In de ochtend regende het, het werd droog en we werden getrakteerd op zon. Zon in november heeft als vanzelf een warme gloed, laagstaande zon, strijklicht. Vandaag gingen we naar Uden voor de wandeling “Bedafse en Slabroekse Bergen tocht” van Klik print en wandel.

Bedafse en Slabroekse Bergen tocht

Het gebied ten zuiden van Nistelrode, ten noordoosten van Uden in Noord Brabant, over de Slabroekse Bergen en een deel van de Maashorst. Veel onverharde paden, langs bosranden, akkers met ook nog prachtige paddestoelen.

We komen langs de rand van een heidegebied. Door de regen van afgelopen nacht een beetje heiig. Hier gaan we een heuvelrug op. Het eerste klimmetje van vandaag

We lopen rondom een meertje. Intussen komt de zon voorzichtig te voorschijn. Over het meertje scheren een aantal aalscholvers. We zien er een hoog in de boom met vleugels wijd. Omdat ze geen ver in de veren hebben drogen ze zich zo. Mooi om te zien.

Herfst in volle glorie

Het allermooiste deel is tot het laatst bewaard. Over de zandverstuivingen van de Bedafse Bergen. Het zand kleurt goud door de laagstaande zon. We genieten ervan.

Kortom een heerlijke wandeldag. Tot weer een volgende keer. Altijd welkom. Kijk op de site voor meer data bij https://reizen.inbalansopweg.nl/dagwandelingen/

Burgh-Haamstede dag 4

23 november, 8 km, zonnig 10 graden

De laatste dag alweer, van 4 heerlijke dagen wandelen op Schouwen-Duiveland. De geplande wandeling door het Gabra bos, wordt vervangen door een strandwandeling vanaf ons hotel. Met deze wandeling erbij hebben we de hele kop van Schouwen Duiveland bewandeld. Zie de overzichtskaart boven het blog.

De ligging van het Duinhotel is gunstig voor de wandelingen. 2 van de wandelingen konden we starten vanaf het hotel. Een prima hotel met goed restaurant.

Fletcher Duinhotel

Voor ieder van ons was het bijzonder om vandaag bij de zee af te sluiten. De zon over de zachte golven, schelpjes op het strand, het zachte vroege ochtendlicht in november.

Gedichtje van Antonio Machado:

Wandelaar, jouw voetstappen zijn de weg, niets meer;

Wandelaar, er is geen weg, de weg maak je al lopende

Al lopende maak je de weg, en als je omkijkt, zie je het spoor, dat je nooit meer zult bewandelen.

Wandelaar, er is geen weg…..alleen de rimpelingen van de zee.

Ik kijk terug op bijzondere dagen. Samen op pad, delen, ontspannen…..In enkele dagen volledig op gaan in de natuur. Het ritme van de dag. Fijn dat jullie er bij waren. Tot een volgende keer.

Burgh-Haamstede dag 3

22 november, 22 km droog, 10 graden

Vandaag hebben we een wandeling door de polders naar Noordwelle, langs de Oosterschelde en over een polderweg terug. Met dank aan het wandelroute netwerk Zeeland, hebben we de mooiste paden gevonden.

Het eerste stukje ging door het Gabra bos. Een ander pad als van de week. Een erg mooi klein bosgebied net ten noordoosten van Burgh-Haamstede.

Daarna volgt een groot natuurgebied, vrijwel geheel onverharde graspaden. Deze nacht had het flink geregend en de paden waren erg nat. Meteen een test of de schoenen nog waterdicht zijn. Nieuwe schoenen horen waterdicht te blijven, bij slijtage of niet onderhouden kunnen je voeten behoorlijk nat worden.

Vele krekel, we horen de groene specht en zien dichtbij een buizerd wegvliegen. Bij het uitzichtspunt hebben we even pauze.

We boffen zo met het weer. De voorspelling was dagelijks wat regen en we hebben overdag droog weer. Rond 11 uur zien we een streepje blauw. In Zeeland betekent dit dat waarschijnlijk de zon gaat schijnen. Die zie we later ook een beetje tevoorschijn komen. Dit pad geeft uitdagingen… Ja, we moeten een sloot oversteken over houten stap stronken. Spannend voor mij.

Aan de overkant wil ik toch wel eens proberen of er water uit de pomp komt…niet dus.. We hebben we er wel lol over.

Bij de kerk van Noordwelle vinden we een paar bankjes, goed voor onze lunchpauze.

Na Noordwelle vinden we weer onverharde paden en hier hebben we een trekpontje om aan de overkant te komen.

Er lijkt een olie achtige goedje op het water te drijven. We vinden het niet natuurlijk en hopen dat er geen olie is geloodst. Het geeft een kleurig schouwspel.

Op weg naar natuurgebied de Schelphoek. Unaniem kiezen we ervoor het extra rondje van 2 km erbij te doen. Een bospaadje langs een groot meer is zeker de moeite waard.

Het moment van vandaag was het aankomen bij de Oosterschelde. De zon nog net een beetje achter de wolken. Het tegenlicht geeft een prachtig beeld. Even genieten…

Hier kunnen we uit de wind zitten. We zien een poster van de Scholekster, van de bloem Parnassia. Een voorbijganger wil ons wel op de foto zetten.

Langs de Oosterschelde gaan we naar de Plompe toren van Koudekerke. Een overblijfsel van het vroegere dorp dat aan de zee is prijsgegeven. Hier is een museum gevestigd, dat uitleg geeft over de verdwenen dorpen. Helaas was dat nu gesloten.

Van de Plompe toren gaan we landinwaarts op weg naar Burgh-Haamstede. We maken ook het laatste rondje rond het kasteel.

We zien steeds meer blauwe lucht. Met van die mooie wolken, die ik niet vaak zie. Er zijn zelfs kleuren te zien. Zo mooi!

Een heel verrassend afwisselende dag. Wat hebben we genoten……..

Burgh Haamstede dag 2

21 november, 21 km 9 graden, veel wind, droog

Vandaag had ik gekozen voor 2 etappes. Een rondwandeling vanaf ons hotel naar Renesse van 15 km en een van 6 km Zeepeduinen. Daardoor zeer veel afwisseling en bijzonder mooi.

Route van het wandelroute netwerk Burgh-Haamstede – Renesse

We starten vanaf ons hotel, het Fletcher Duinhotel bij een wandelknooppunt. Dat is heel handig, zo uit te zetten via Topo GPS en je kunt hierop ook de route volgen. Ons eerste punt was naar nr 90. Het wandelroute netwerk kun je vinden via de site van de VVV.

Al snel komen we op een pad door de duinen. Aan weerszijden afgezet, omdat dit gebied nu niet toegankelijk is. Het glooit en heeft aan allebei de kanten mooie vergezichten.

Niet lang daarna gaan we de duinen over en komen bij de zee aan. Omdat de harde wind zuidwest zou zijn, kiezen we voor wind in de rug over het strand.

Op dit deel van het strand is een heel gevaarlijke zandbank. Je kunt hier niet vlak langs de zee gaan lopen, omdat je dan overvallen kunt worden door opkomend water en niet meer terug kunt.

Ook vandaag is het weer heel mooi op het strand. We zijn de eersten. Onze stappen, op een strand waar die dag nog niemand heeft gelopen. Een stap is altijd in de goede richting, omdat JIJ die stap zet.

Hier zien we duidelijk dat je rechts van de geul moet passeren. Bij het voorgaande hoog water kwam het water zeker tot hier.

Wat is het leuk om de drieteenstrandloper te zien bewegen. Heel snel loopt die naar voren, stopt even, draait een schelpje om en kijkt of er iets eetbaars bij zit.

Na een km of 4 gaan we de duinen over naar Renesse. Boven op het duin een kunstwerk. Door de donkere lucht komt het extra mooi naar voren. “Door het oog van de naald kruipen”

Ook hier is het eerst een heel eind naar het dorp. We vragen ons af……zou hier koffie “to go” zijn? En jawel hoor, bij een bakker in het centrum. Ik gun mezelf een ” Zeeuwse bolus” voor mij jeugdsentiment, toen ik als jonge tiener bij een souvenirshop in Breskens werkte. Iedere zaterdag werden we verwend met een bolus. Hier in Renesse was er naast de bakker een publiek bankje voor een muur beschilderd met Zeeuwse kenmerken.

Zeeuwse klederdracht, zeemeeuw en een vuurtoren.

Terug naar Burgh-Haamstede kiezen we voor een pad langs een duinvallei. Diep groen, watertjes en wilde paarden. Heel anders, maar ook heel mooi.

De laatste km gaan door het Gadrabos. Wat kleur van de bladeren van de herfst, een bruggetje.

We waren net na 13 uur terug bij het hotel. Als hotelgast kunnen we daar even uitrusten en een heerlijk kopje soep gebruiken. Daar waren we na 15 km wel aan toe…..

Het 2e deel van de dag gaat door de Zeepeduinen. We gaan een klein stukje met de auto om daar vandaan direct dexwitte route, en later de rood/groene route te volgen.

Route door de Zeepeduinen

Een schitterend duingebied met vele hoogte verschillen. Een aanrader voor wie hier een keer gaat wandelen. De route is 6 km lang.

Voor vandaag was hier een beetje tegen voorspeld. We houden het bij een paar druppeltjes. Wel zien we een donkere lucht naderen. We hebben het als zeer mooie dag ervaren. Voor Marianne de eerste keer dat ze 21 km liep. Chapeau voor haar, natuurlijk ook voor Ineke en onze andere Marianne. Ons etappe drankje is verdiend!

Burg haamstede dag 1

4 dagen wandelen op Schouwen Duiveland vanaf Burgh Haamstede.

20 november, droog, 9 graden, 12 km

Wat een heerlijke dag! We waren om 12 uur hier in Zeeland. Vandaag gaan we naar de duinen van Westen Schouwen. Ook wel de groene duinen genoemd. Deze keer een wandeling van Staatsbosbeheer, de Meeuwen duinen. Een zeer afwisselende wandeling door dennenbossen, strand en duinen.

Meeuwenroute op de kop van Schouwen Duiveland

We waren gestart bij knooppunt 91. Tegen de wijzers van de klok gaan we in Noord westelijke richting. We zijn: Mieke, Ineke, Marianne en Marianne.

We beginnen door een bosgebied met vooral dennen. En met veel hoogteverschillen. Het is er erg rustig op deze vrijdag en we genieten volop. De route uitstekend aangeduid met groene pijlen.

Na een aantal km komen we in meer open gebied. De Groene duinen. We horen de zee al en zijn er ook dichtbij.

Het duin over en daar is die dan de zee… Een thuiskomen voor mij. De zon komt heel even een beetje tevoorschijn. Weidsheid, een enorm breed strand, de golven van de zee, de geur van de zee. Voetsporen in het zand, een schelpje. Een heel mooi gebied hier.

Een gevoel van vrijheid, ontspanning, overspoelt ons. Nog geen paar uur onderweg en het is er al. Het intense genieten. De drukte van de week gaat snel naar de achtergrond. Deze foto laat dat heel mooi zien.

Een km of 3 was het over het strand, daarna gaan we naar het oosten. Landinwaarts door een enorm duinvallei. Ploeteren in het losse zand en steeds omhoog en weer omlaag. Steeds als je denkt, nu zijn we er, is er een volgend duin. Ook hier kijken we onze ogen uit.

Het was een goede keuze om eerst naar het strand te gaan. Toen we in het bosgebied terug kwamen, waren er bijna geen hoogteverschillen meer en liepen we de laatste 4 km in 3 kwartier. Ook nog een mooi stukje bos.

Dat was onze eerste wandeldag. We waren om 13 uur gestart en het voor 17 uur waren we terug bij de auto. Een pittige route, Gesloten tussen half maart en half juli vanwege het broedseizoen. Nog even wat rekken en strekken en morgen kunnen we er weer tegenaan.

Nieuwe plannen en dagwandelingen

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden….Nieuwe plannen……

Nu we weer met 4 op pad mogen heb ik nieuwe plannen bedacht voor december en januari. Wie gaat met me mee? Het max aantal deelnemers is voorlopig 3. Mogen we met meer op pad, dan wordt het max. aantal 5 deelnemers. Kijk voor meer informatie bij de link https://reizen.inbalansopweg.nl/meerdaagse-wandelingen-nederland/

Of ken je iemand die zin/tijd heeft om mee te gaan. Delen van dit bericht mag, graag zelfs

7-10 december Smokkelpad Twente

27-30 december Verblijf in het Emmausklooster te Velp en 2 wandeldagen van de Walk of Wisdom

4 -7  januari Waddenwandelen op Texel

19-24 januari Waddenwandelen op Vlieland en Terschelling

28 en 29 januari 2 daagse van Cuijk naar Nijmegen over de Mookerheide en de Duivelsberg

Ook heb ik nieuwe dagwandelingen gepland. Het max. aantal is voorlopig 7 personen, waarbij we in 2 groepjes van 4 zullen wandelen. Het bedrag is terug aangepast naar € 8. Kijk op de link voor de data https://reizen.inbalansopweg.nl/dagwandelingen/ Van harte welkom.

 

Dagwandeling Galgenberg

18 november, 18 km zeer zonnig 16 graden

De Galgenberg route gaat over de Stabrechtse heide vanaf Heeze. Uitstekend geschreven door de makers van de site “Klik print en wandel”

Wat een bijzondere dag. We gaan met 2-en op pad, volgens de regels die tm gisteren van toepassing waren. Iedere dag van deze week wat regen en wij hebben de mooiste dag van de week. De natuur in Heeze laat nog bloeiende struiken zien, zoals de kardinaalsmuts en de hulst. We zien zelfs nog bijen actief op de bloemen. Tegen de strak blauwe lucht van vandaag ziet het er fantastisch uit!

Kardinaalsmuts
Mahonie

Vanaf de kerk in Heeze liepen we vrijwel direct de natuur in.

Duiventil

We horen onderweg regelmatig een groene specht en zien ook nog vele libellen. Deze bleef gewoon even voor onze voeten op de grond zitten.

De route is vrijwel geheel over onverharde paden. De weidsheid over de Stabrechtse is groot. Naar alle kanten toe ruimte, heidevelden en wat kleine plassen. Het is heel rustig. Er rijden wat auto’s van Staatsbosbeheer langs, misschien om te kijken dat het niet te druk is.

Stuifzand bij de Galgenberg

Na de Stabrechtse heide maken we nog een ommetje door de Herbertusbossen van het Brabants Landschap. Beukenbomen met de laatste blaadjes betoveren het landschap met een gouden gloed. Daar had ik allang van gedroomd….een herfstbos in de volle zon. Het is gewoon een feestje….

Een wandeling die zeker de moeite waard is. Ik zou zeggen….in elk seizoen een keer. Vooral ook in augustus als de hei in bloei staat en in het vroege voorjaar als de blaadjes weer aan de bomen komen. Die stilte op het grote heide gebied is heel indrukwekkend.