Ardennen dag 3

8 juli, 13 km, regen. Route Hoog boven de Ourthe

Zou het vandaag nu echt een wandeling zijn, die wat zwaarte betreft een 10 krijgt? We gaan het zien…… We gaan naar La Roche en Ardennen. Het was wel 40 minuten rijden, maar unaniem zeiden we…dat gaan we doen.

Start in La Roche en Ardennen, daarna naar Mobage en Borzee en aan de noordkant van de Ourthe terug
In totaal 350 meter stijgen en dalen

We volgen de route route nummer 6. En wat zien we erbij….met een beetje fantasie….de Santiago schelp

Meteen vanaf het vertrek gaat het stijgen, van 200 naar 400 meter. Eerst heel steil, later vals plat. We vinden het niet erg dat het een beetje regent. Algauw ervaren we dat een fleece vest en regenjas te warm is, dus gaan de laagjes eraf.

Eerst veel door allerlei bospaadjes van bv 1 persoon breed of bredere paden door een donker bos.

Als je dan na zolang klimmen plotseling uitzicht hebt, sta je er zelfs in de regen even bij stil om het wonderschone landschap te aanschouwen.

In het dal zien we de regenwolken liggen. Ook dat zijn van die mooie momenten, waar we van genieten.

Vlak voor Magoba ga in in 1/2 km 150 meter dalen. Als je dan een paadje krijgt met gladde leistenen is het extra goed uitkijken. Ieder gaat op zijn eigen tempo naar beneden .

Natuurlijk wachten we op elkaar voor we weer verder gaan.

Net over de brug bij Maboge is een restaurant, waarvan ik had verwacht dat het open zou zijn. Als je het zeker wilt weten is het handig eerst even te bellen. We zijn zeer tevreden met een stoep en een kleine overkapping om ons brood op te eten.

Daarna beginnen we aan de 2e grote stijging van vandaag. Hier heet het Eislack trail, dat we volgen. Een blauwe golf. Een heel afwisselende wandeling vandaag. Reusachtige bomen, waar je je een heel klein mensje voelt.

Nog ruim voor La Roche en Ardenne komen we bij een wegafsluiting. Verboden toegang staat er bij. Tja, wat doe je als je voetganger bent? Ik ga vragen of we er toch door kunnen. Ja, dat mag…

Niet veel verder komt er een klein paadje dat ook weer erg steil lijkt. Zullen we het doen of kiezen we voor de weg? We gaan de uitdaging aan.

Vooral het laatste stuk van deze afdaling is zeer glad. Zelf kies ik ervoor om te gaan zitten op de grond en me zo te laten glijden.

Dan komt La Roche en Ardenne in zicht. Een beetje mistig door de druilerige regen. En zo ook een beetje myst -erieus

Trots ben ik op alle wandelaars, dat ze met zoveel inzet deze laatste afdaling hebben afgerond. Ja…we vinden deze wandeling inderdaad zwaar, maar ook: ooooo zo mooi.

We waren rond 15 uur weer terug in het centrum. Dat vraagt om ons laatste etappe drankje op een terras onder een afdak. We boffen, we hebben plek …….

Na een wandeldag is het erg fijn om verwend te worden met een uitstekend maal. Dick dank je wel voor alle goede zorgen. Complimenten van iedereen!

Dank je wel lieve medewandelaars, we hebben het heel goed gehad samen. Echt ontspanning, en dat in het mooie huis van mijn nichtje Marlies. (Le Romarin in Bure/Tellin; het is te huur voor vakantie dagen) Voor ons een prima plek waar we ons heel gastvrij voelen.

Ardennen dag 2

7 juli, Van Maissin naar Redu, 16 km, half bewolkt 21 graden

Ontdekking van de Boven Lesse staat bovenaan bij de beschrijving, met zwaarte 10-10. Wij gaan dan ook uit van een zware etappe, en vinden het mee vallen. Wel vele hoogtemeters, we zijn steeds terug naar de Lesse gegaan om een brug over te steken en daarna weer omhoog te gaan.

Van Maissin naar Redu

Eerst nog een kleine aanvulling op de dag van gisteren. Na het voortreffelijke maal, zijn we buiten blijven zitten.  Vuurtje stoken op de barbecue, dekentje, muziek erbij en dansen maar. Het was een heerlijke avond.

Het is vandaag een wandeling uit het boekje van de VVV van Wallonië met de mooiste routes. Naast het boekje is een stafkaart of gedownloade route op GPX nodig, omdat de beschrijving niet helemaal klopte. Het lijkt of de route bordjes zijn vervangen. De rode rechthoek, waar het boekje overschrijft, blijkt een blauwe rechthoek te zijn. Ik gebruik Topo GPX en kan hier alle GPX routes in downloaden. Zo lukte het ons prima om de weg te vinden.

Net vanaf Maissin lopen we over een glooiende weg
1e brug over de Lesse

Daarna gaan we flink stijgen naar Redu.

Redu is een beroemd boekendorp, vele kleine winkeltjes en regelmatig boeken markten. Nu was er een tentoonstelling met gedichten over bomen. Hier vind je er een van. Van Toon Hermans

In Redu is ook een frambozen bedrijf te vinden. Dat is leuk….we mogen zelf plukken.

Na de middag gaan we weer terug naar Maissin. Er wachten schitterende bospaden en bruggetjes op ons.

De Ardennen zijn prachtig! We zijn er maar een paar dagen, maar hier kun je weken wandelen.

Morgen gaan we naar La Roche en Ardenne. Daar lijken de hoogtemeters nog meer te zijn. We gaan het ervaren……..

Ardennen dag 1

6 juli, 18 km, droog, meest bewolkt 17 graden

Bij het onderzoeken wat wel kan, kwam ik uit bij wandeldagen in de Ardennen. In Burre/Tellin is een groot huis beschikbaar (Le Romarin) waar we met 10 personen verblijven. Zo gingen we vandaag op pad voor de Panoramische rondwandeling.

We dat zijn: van links naar rechts: Josephine, Karin, Hilde, Marianne, Tiny, Elly, An en Gerrit. Heel blij zijn we met Dick die voor de catering zorgt.

De wandeling start midden in het dorp en we zagen al snel aanwijzingen. We hadden de beschrijving gevonden op internet. Het was om precies te zijn ” Omheen Burre van panorama’s en de Lomme”. Het waren ook prachtige vergezichten.

Ik had ook een GPX bestand gevonden en in combinatie met Topo GPX was de route behoorlijk goed te vinden. Het was een combinatie van routes, het lastige was waar ga je over op een andere kleur. Dat was namelijk niet te zien. Daar hadden we de stafkaart voor.

Graanvelden zijn afgewisseld met graslanden, de zon die af en toe doorkomt, tovert een gouden gloed op de velden.

Spontaan kreeg ik herinneringen van de Meseta met de graanvelden zover als je kunt kijken en de klaprozen.

Daarna dalen we af naar Grupont. Het is inmiddels lunchtijd en we zoeken een plekje uit de wind met uitzicht op Grupon.

Na Grupon gaan we aan de overzijde van de rivier de L’Homme door een bosgebied weer stijgen. Een mooi pad met weerspiegelingen in het water.

Het zo een fijne wandeltemperatuur, zelfs net te fris als je lang zit. Alleen uit de wind ging het goed. Genieten van even een bankje bij de rivier.

Daarna is het nog 5 km. En dat was pittig. Een stijging van zeker een half uur. Misschien dat daardoor de route zwaarte op 8 van de 10 staat…..We vonden het wel meevallen. Bovenaan werden we weer getrakteerd op de bijzondere vergezichten. De glooiende heuvels, veel groen en de mooie paden en weggetjes.

Dat was op en top genieten! Het etappe drankje nemen we in de tuin van ons huis. Een geweldige plek.

Dagwandeling Huis ter Heide

3 juli, 18 km, droog, bewolkt en 22 graden

Huis ter Heide is een prachtige rondwandeling die begint en eindigt in Loon op Zand

Wandelroute Huis ter Heide

Langs vennen, o.a. Blauwe Meer, Plakkeven en het Leikeven, door bossen en een klein deel van de Drunense duinen met heidevelden.

Steeds weer ben ik zo verrast door de mooie natuur op nog geen half uur rijden van Den Bosch. De wandelingen van de Mooiste Routes gaan zelfs buiten het nummerroute netwerk om, op zoek naar de mooiste paden. Bijna helemaal onverhard.

Begin van het gebied Huis ter Heide
Uitkijkpunt van Leikeven

Heel vaak loopt het pad langs een boerenerf en een bos.

Een veld vol Phacelia en Jacobskruiskruid. Een zee van bloemen om zomaar van te genieten.

Daarna lopen we ook over een heideveld van de Loonse en Drunense duinen. Een hele afwisselende route.

We sluiten de dag af met het etappe drankje bij Café de Kiosk. Speciaal voor ons was een plekje gereserveerd. Een hartelijke ontvangst en belangstellende bediening.

Ook deze heerlijk wandeldag heeft ons weer een vakantie gevoel gegeven. Zo gaat dat met wandelen. Je bent op pad, natuur goed gezelschap en de ontspanning is er. Steeds weer opnieuw voor mij om me heerlijk op te laden.

Wie gaat mee? Volgende week vanaf Riel over de Rechte Heide. Altijd welkom. Max aantal 10 personen

Dagwandeling Bergen op Zoom

27 juni, 18,6 km, 25 graden, beetje regen

Vandaag gaan we naar Bergen op Zoom voor de wandeling van Zurenhoek en Buitengebent, van de Mooiste Routes.

Een bijzondere dag vandaag. De wandelaars die in september met Jan Vermeulen meegaan ontmoeten elkaar. Ik wens Annemiek en Selma alvast Buen Camino. Gabrielle heeft de sfeer geproefd en gaat misschien ook mee. Erg leuk om samen op te trekken en andere ervaren pelgrims te ontmoeten, zoals Marion en Debby. En we hadden geluk. Er was de hele dag regen voorspeld. Bij ons is het beperkt gebleven tot een paar druppeltjes.

Vlnr Mieke, Gabrielle, Annemiek,, Marion, Debby, Selma en Jan

Dit wandelgebied geeft mogelijkheden genoeg voor een fijne wandeling voor natuurliefhebbers. We komen door verschillende landschappen: bos, hei, zandvlaktes, landgoed Lievensberg, de Wouwse Plantage en langs het Woeste Gedeelte; door Zurenhoek en Buiten Gebint. Bijna helemaal onverharde paden in alle rust, bijna helemaal stil. En dat, terwijl de snelwegen dichtbij zijn. Zie hieronder wat foto’s

Halverwege hadden we pauze in de Wouwse plantage bij D’ouwe Schuur. Op dit moment is het belangrijk je van tevoren aan te kondigen. Ik ervaar het als bijzondere gastvrijheid dat we met een groep welkom zijn. Verspreid over 3 tafels deze keer. Annemiek en Selma hebben echt zin om te vertrekken voor de camino Portugues. Nu is dat weer mogelijk in Portugal en Spanje en kunnen we gaan plannen. We gaan ervaren hoe het is op de Camino en Jan gaat zorgen voor een goede begeleiding. De sfeer van vandaag was alsof het een Camino dag was. In een dag leer je iemand al een beetje kennen en kun je je vertrouwd voelen. Dat komt wel goed.

Debby kent hier de omgeving en samen met Marion hebben ze de route gelezen. Hartelijke dank daarvoor! Om 16 uur waren we terug bij Stayokay in Bergen op Zoom, het vertrek en eindpunt van deze mooie wandeling. Natuurlijk hadden we tijd voor ons etappe drankje…..

Tot een volgende keer…..van harte welkom. Kijk op de site voor data. https://reizen.inbalansopweg.nl/dagwandelingen/

Dagwandeling Vught

26 juni, 13 km, zeer heet 32 graden

Broek en Heide wandeling

Ook vandaag hebben een route van “de mooiste routes” gekozen. Een route die start vanaf Vught, de Ijzeren man, over de Lunetten en het Bossche Broek. Omdat het vandaag een hele hete dag zou worden, vertrokken we rond 9 uur. Het was al 25 graden en gelukkig hadden we vooral schaduw.

Vanaf de Loonse Baan gaan we naar de Ijzeren Man

Ook al is deze route dichtbij huis, we komen op allemaal onbekende paadjes, zo ook vanaf de Kruishoeveweg een klein paadje door het bos.

Hoe welkom zijn die onbekende paadjes in de schaduw. Daarna gaan we langs de Lunetten. Het is er nog erg rustig. Dat zal ook wel met de temperatuur te maken hebben, de mensen stonden in de rij bij het strandbad de Ijzeren Man.

Deze keer zijn we met 7 medewandelaars op pad.

Hier bij de Vughter heide zijn er ook hoogteverschillen. Er zijn paadjes tussen de vijvers door, die net iets hoger liggen.

We lopen zo een tijdlang door kruipdoor, sluipdoor paadjes. Na ongeveer 9 km komen we bij het Drongelens kanaal uit. Dat volgen we een stukje om daarna naar onze pauze plaats te gaan.

Daar bij de Isabella kazerne gaan we ons plan veranderen. De temperatuur loopt op en het deel door het Bossche Broek is 4 km in de volle zon. Die houden we tegoed. We gaan via de Vughterheide terug.

Ja …….en als je maanden doorloopt kom je zo in Santiago uit…..Heimwee….😉

Veel eerder dan gepland komen we bij ons startpunt uit. Bij de Brasserie 55 was het hele terras vol. Ik bel even naar restaurant De Heuvel, zo ongeveer 600 meter terug. Daar is plaats en we zijn van harte welkom. De mevrouw denkt creatief mee hoe het wel kan. Met voldoende afstand zitten we toch bij elkaar.

Johan, Mia, Tiny, Elly, Mieke, Elly en Marianne

Alweer een hele mooie wandeldag. Fijn dat jullie erbij waren. Marianne, dank voor het lezen van de route

Gelukkigerwijspad dag 3

Den Dolder – Amersfoort, 24 juni, 13 km 29 graden

En dat was dan de 3e en laatste dag van ons Gelukkigerwijspad. Een route door bossen en een stuifzandgebied.

Den Dolder – Amersfoort

Het Stayokay hostel in Bunnik heeft een erg mooie ligging. Naast de Kromme Rijn en gelegen op een park. Vanaf het terras kijken we uit op de bomen. Zeker aan te bevelen….

De geplande afstand was weliswaar niet lang maar we kozen ervoor om bijtijds te vertrekken. Met een verwachte temperatuur van 30 graden is het in de ochtend nog net niet te heet. Vanaf Den Dolder lopen we een stuk langs het spoor. Je zou zeggen saai….nou dat valt heus mee. Mooi aangeplant met bomen en struiken en de bloemen bloeien weelderig.

Dan gaan we over “de Lange Duinen”. In het boekje staat: “het pad is moeilijk te vinden”. We waren goed aan het opletten, maar kwamen toch uit op een plaats die niet helemaal klopte met de beschrijving. De bijgevoegde kaart is gedetailleerd, en zo vonden we toch de weg weer terug. Welke weg het ook was, hoe we gelopen hadden.. het was bijzonder mooi.

We zouden de heide zowel rechts als links moeten hebben. Zouden ze dit bedoelen?

Na de duinen komen we weer in een bosgebied van het Utrechts Landschap en via het Pinetum gaan we in de richting van Dierenpark Amersfoort

Bijzondere boom van het Pinetum

We sluiten onze laatste dag af met het etappe drankje. Deze keer aan de overkant van het station. Bij de “Overburen”

Joke en Jan; hartelijke dank voor jullie fijne gezelschap. Om in de sfeer van het Gelukkigerwijspad te blijven, krijgen jullie de Geluksmunt. Bedoeld om te ontvangen, omdat ik jullie veel geluk wens en om door te geven aan iemand die het nodig heeft…..

Tot slot: de tekst van het kaartje van het Gelukkigerwijspad;

Puur geluk

Gelukkigerwijspad

Dag 2 Bunnik – Den Dolder, 22,8 km 26 graden

Bij het Stayokay hostel kunnen we al om 7.30 uur ontbijten. Nu geen ontbijtbuffet, maar alles keurig op de tafel. Precies wat we hebben ingevuld. Ivm de Corona maatregelen mogen we niet rondlopen en kunnen zo op de plaats blijven zitten. Na dit heel uitgebreide ontbijt vervolgen we ons pad langs de Kromme Rijn. Tot aan Utrecht prima gemarkeerd.

Het pad langs de Kromme Rijn is ook hier erg mooi. Vele bruggetjes, doorkijkjes, een ganzenfamilie en dat met heerlijk zomerweer. Geen wolkje aan de lucht.

Het pad van de Kromme Rijn gaat door tot in Utrecht. Via de Oude Gracht komen we bij de Domtoren uit

Het Gelukkigerwijspad gaat door diverse parken de stad uit. Over het recreatieveld Lepelenburg, door de bomenrij van de Maliesingel en tenslotte door een tunnel onder de snelweg.

We lopen ook langs Fort Voordorp. Verrassend om zo Utrecht uit te gaan.

Na de Bilt komen we in het beschermde natuurgebied Beerschoten. In dit bosgebied is het goed opletten. We zoeken naar een wit bordje met “eigen weg”. Hier moesten we rechtsaf. Als blijkt dat dat bordje er niet meer is, ben je toch een stukje te ver. Gelukkig vinden we het pad langs de golfbaan terug. Vooral door uit te rekenen hoe lang je ongeveer over 1 km doet, wisten we dat we toch goed zaten. Ook de app Topo GPX helpt. Het Gelukkigerwijspad is hierin gedownload. En Joke is erg goed in het lezen van de kaart 😀.

In Den Dolder bij restaurant de Egelantier nemen we ons etappe drankje. Om terug te gaan naar het Stayokay hostel nemen we een taxi. Dat is wel zo snel en morgenochtend, gaan we met de taxi weer terug naar Den Dolder.

Proost! Deze mooie wandeldag zit erop.

Gelukkigerwijspad

Dag 1 Wijk bij Duurstede-Bunnik, 22 km, zon 24 graden

Het Gelukkigerwijspad is een lange afstands pad van 125 km lang. Van Amersfoort,via Rhenen naar Doorn en vervolgens via Wijk bij Duurstede, naar Bunnik, Utrecht en Den Dolder naar Amersfoort terug.

Wij beginnen in Wijk bij Duurstede. Dat zijn Joke, Jan en Mieke

Start op de Markt in Wijk bij Duurstede

Wat een bijzondere eerste meerdaagse wandeling na de beperkingen vanwege het Corona virus. We genieten volop. Een erg mooie etappe langs de Kromme Rijn. Het weer is prachtig, zeker nog niet te heet en dan in goed gezelschap.

Molen in Cothem
Kasteeltje bij Werkhoven Beverweerd

Het Gelukkigerwijspad is ontstaan door ervaring en onderzoek. “De weg naar geluk” Onderzoek naar de relatie tussen geluk en gezondheid, bewegen, ontmoeten en zorgen.  Bij het boekje van het Gelukkigerwijspad zit een soort landkaart met kernwaarden. Ik noem er een paar…”accepteer jezelf” en “geniet”

Wij genieten, stap voor stap op deze etappe. Iedere bocht van de Kromme Rijn geeft weer een nieuw uitzicht.

Brug bij Werkhoven. Dat paadje aan de linkerkant is ons pad voor vandaag.
Een plekje in de schaduw, een zitmatje, een broodje en water. Meer heeft een mens toch niet nodig….

We waren vandaag om 10 uur in Wijk bij Duurstede. Na de koffie vertrokken we en we hebben onze eerste pauze na 1,5 uur lopen. Dat was voor ons ongeveer 7 km. De wandeldag was voor ons in 3 delen, steeds ongeveer evenveel km. Rond 16.30 uur waren we op de plaats van bestemming. 6 uur onderweg. We overnachten bij Stayokay Bunnik een hostel precies langs de route.

Het eerste etappe drankje is verdiend……

Dagwandeling Oirschot

19 juni, 16 km zonnig 23 graden

Vandaag heet de wandeling ” Grote Spaanse Ruiter” van de mooiste routes.

De wandeling gaat door de Mortelen een uniek natuurgebied in de omgeving van Oirschot. Het is een coulissen landschap. Weilanden, bossen, bomenrijen, akkers, sloten en houtwallen. Vrijwel alles over onverharde paden. Zeer de moeite waard.

Kasteeltje op landgoed Heerenbeek

Door middel van reeën tunnels onder de spoorlijn en het wildviaduct is dit landgoed verbonden met Het Groene Woud.

Na ruim 2 uur lopen kwamen we bij de gastvrije herberg De Schutskuil. Het terras was open en op keurige afstand waren de tafels geplaatst. Het voelt nog steeds als speciaal om gewoon weer op een terras te mogen zitten. Ook vandaag is het een dag van ont-moeten. Ervaringen uitwisselen, een mooi gesprek of alvast je medewandelaars van een komende Camino ontmoeten. Zoals Annemiek en José, die in september de Camino Portugues gaan bewandelen. En Mia, Josephine en Elly, die volgend jaar de Camino Ingles gaan doen. Ook Marianne en Frans gaan in september op pad. Wat fijn dat ook Franneke en An van mijn koor erbij waren. En Nellie, een ervaren Camino loopster. Het mooiste is de heel ontspannen sfeer. Een dag op pad en al een vakantie gevoel ervaren.

Bij het startpunt, café Vingerhoeds, konden we toch nog onverwacht genieten van ons etappe drankje. Proost….op naar een volgende vrijdag wandeling. Volgende week vanaf Vught, de Broek en Heide wandeling.

Dank jullie voor deze mooie dag en Marianne, dank voor het lezen van de route.