Dagwandeling Boxtel Oisterwijk

24 november, 17 km, droog 2 graden

Het is altijd weer… Zo ook vandaag. Het zou heel veel regenen en wat hebben we? 2 verloren druppels. Het was: koude wangen weer, herfstkleuren weer, wandelweer… Genieten weer. Het is zo bijzonder, wandelen verbindt, wandelen laat stralen, wandelen ontspant. En zeker met deze wandelaars, die komend jaar meegaan en/of die al eens mee geweest zijn. Bijzonder welkom voor de nieuwe mede wandelaars: Ted (Via Monastica), Ineke en Mia (Camino Portugues).

Deze keer is het de NS wandelroute van Boxtel naar Oisterwijk. Als je met de auto komt is het makkelijk parkeren in Oisterwijk, neem de trein die in 7 minuten naar Boxtel gaat en je stapt zo de natuur in.

Eerst door de bossen en heidevelden van de Kampina.

Bijna langs de route ligt op 10 km restaurant Belvershoeve. Een warm welkom. Daarna vervolgen we de weg langs Oisterwijkse vennen.

Bij boshuis Venkraai wachten we even op elkaar voor we Oisterwijk inlopen.

Kunst in de natuur….

Tot slot een kopje thee of koffie bij het station.

Kampina:

Smalle beekjes, heidevelden, bossen en vennen zijn de hoofdbestanddelen van het vele natuurschoon langs deze route. De grote heide van de Kampina is een waardevol natuurgebied, waar zeldzame planten en dieren voorkomen. De Vereniging Natuurmonumenten heeft medewerking verleend bij het uitzetten van een prachtige route door dit gebied. Op de heide grazen schapen en runderen.
De tocht gaat verder door de afwisselende Oisterwijkse bossen en vennen.

Tot slot

En nu….naar huis

“Samen gingen we op weg. De weg eindigt niet in Santiago de Compostela, hij begint daar pas. De ervaringen van: loslaten, onderweg zijn, vertrouwen hebben in wat zich aandient, verder durven gaan dan wat je voor mogelijk hield, dat is je nieuwe bagage. Een bron waar je altijd uit kunt putten in het leven van alledag. Doorgaan op de ingeslagen weg, met twee benen op de grond, met een ruim hart en ruim van geest” ( Uit het geheim van de schelp)

Lees verder Tot slot

Dag 38 Negreira – Maronas

8 oktober, 22 km, zeer veel regen

“Het loopt anders”

Het plan was om vandaag 26 km te gaan naar de nieuwe herberg, Monte de Aro bij het dorpje Lago. Het regende de hele dag pijpestelen en hier bij Casa Pepe, zeiden ze….je kunt hier ook blijven. Totaal onverwacht zegt ze..”yes dat is een Camino kadootje” Niet gedacht dat Johanna dat zou kiezen.

Om 7.45 uur gaan we de deur uit. Het ontbijt hadden we niet gebruikt bij albergue Carmen, maar bij de veel vriendelijker mevrouw van de Cerbeceria. Ook gisteren hadden we een uitstekend menu bij restaurant Imperial.

Dit hadden we op onze Camino nog niet meegemaakt…. Volgelopen paden. Hier valt het nog mee. Het werd in de loop van de dag steeds natter.

En hier en daar hadden we ook een omgevallen boom. Niet zo veel als we eerder hadden.

Omdat Albergue Rureiro in Vilaserio dicht zou zijn gingen we pauzeren in Porto Camino, waar ook de gastvrije herberg Alto do Pena is. We drogen een beetje op en gaan weer verder.

Naast de regen is er ook erg veel wind. Tegenwind. We lopen krom gebogen tegen de wind in.

Bij Casa Pepe hebben we pauze. Inmiddels zijn de schoenen vol met water. Ik verdenk de buigplaats van de schoen, dat e daar niet meer waterdicht zijn. Ook Johanna heeft veel water in de schoenen en ook in de hoes van haar rugzak staat een plas water. We genieten van het Camino kadootje. We gaan niet meer op pad voor de laatste km. De open haard is aan, zodat onze schoenen weer kunnen drogen.

Vandaag kwam ik op de Facebook site van het genootschap deze wijsheden tegen. (Van Ignace uit Den Bosch) Vandaag tijdens de regenwandeling heb ik er over gedacht. Jij ook?

1: Zet een stap, je komt altijd aan.

2: Geen haast is geen stress

3: Neem wat op je weg komt: in dit seizoen is dat bv wanneer een bar open is. Het is te koud of te nat om buiten te zitten en als er dan een open is, voelt dat als kadootje.

4: Durf hulp te vragen: bv als het slecht weer is: bel je aan en vraagt “mag ik even binnen schuilen” Dat geldt tijdens je camino, maar ook in je leven. De meeste mensen zijn blij dat ze iets voor je kunnen doen.

5: Stel je verwachtingen bij: dit hebben we vandaag ervaren. Het plan was verder gaan, en we passen zomaar het plan aan, door omstandigheden.

6: Ken je ballast en neem er afscheid van. Tijdens het wandelen komt van alles langs en zo kun je misschien beslissen, waar je graag afscheid van neemt.

7: Realiseer je droom……..

Dag 37 Santiago – Negreira

7 oktober, 21 km, meest droog en half bewolkt, 14 graden

“De eerste stap in het waarmaken van je droom is gewoon klein beginnen. Doe kleine dingen vol liefde, passie en overgave.”

Deze tekst van de dag vinden we heel toepasselijk. Johanna heeft haar droom gerealiseerd door naar Santiago te lopen. 4 dagen eerder in Santiago, betekent dat je of 4 dagen in Santiago blijft, of eerder naar huis gaat of nog een stukje verder gaat. Annet en Jellie gaan morgen naar huis. Johanna en ik gaan door naar Finistere. Deze keer gaan we in 4 dagen naar Finistere, waarvan vandaag naar Negreira. Zo verwachten we op 10 november in Finistere aan te komen, een belangrijke datum voor Johanna. Dat we dan bij de zee komen, is ook heel belangrijk voor haar.

Lees verder Dag 37 Santiago – Negreira