Brabants vennenpad dag 4

1 maart, 18 km, licht bewolkt 10 graden van Son naar Collse molen, ten zuiden van Nuenen

Vol goede moed gaan we vandaag op pad voor het vervolg van het Brabants vennenpad.

Vandaag op pad met 7 wandelaars. Josephine, Gonnie, Emmy, Ingrid, Margareth en Leo. Op de paal zie je dat hier ook de Camino Brabant loopt.

Je ziet op de kaart dat we niet ver van de Dommel hebben gewandeld. Zoals in het boekje van het Brabants vennenpad staat is er ook een alternatief gemarkeerd voor het geval het hoog water is. Dat was ook steeds nodig! We hebben steeds geprobeerd om de route te volgen, maar we moesten toch terug. Zie bv bij Nederwetten. De plassen werden te diep en we moesten terug.

Het eerste deel van de route is ten oosten van Son. Meteen de natuur in, langs het Wilhelmina kanaal. Na 5 km vinden we een fijne pauze plek bij de Sonse Jachthaven.

We vervolgen onze weg en komen dan door de weilanden van de Dommel. Het is er prachtig! Smalle paden, met veel modder, die we proberen te trotseren. Deze eerste foto toont de brug die net onder water staat. Dat was onze route. We gaan hier toch echt terug.

We proberen het steeds opnieuw. We hebben ook echte bruggenbouwers bij ons. Elkaar helpen om de plassen te passeren. Met hoge schoenen gaat het nog net precies. Bij lage moet je al oppassen dat het water niet je schoenen inloopt.

Naar Opwetten was het weer goed te doen. Bij de Opwettense Molen is het goed vertoeven. Zo 3 km voor het einde van de etappe nemen we even de tijd voor ons etappe drankje.

Die laatste km gaan over rustige boeren weggetjes. We passeren de A270 en merken op dat het er zo landelijk is, met Eindhoven vlak bij. We eindigen onze wandeling bij de Collse molen.

Dagwandeling N70

28 februari, 15 km, droog, 10 graden.

Deze wandelroute geeft een prachtig beeld van de stuwwal bij Nijmegen. Hij gaat over 8 ‘bergen’ en door bossen in het Rijk van Nijmegen. Met prachtige vergezichten over polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap.

Het is echt heuvels lopen en dat zie je goed in het hoogte profiel. Geen stukje plat en het was dan ook een goede training. Kijken of we al klaar zijn voor onze camino van 7 maart voor Dike en Ellen en voor Ina, Berreke, Elly, Jose en Henny die op 19 april met mij mee gaan vanaf Saint Jean Pied de Port. Alvast voor een kennismaking voor Mieke. Of voor Anton, Bernadette, Dina en Yvonne om die schitterende wandeling weer eens te ervaren. Voor ieder van harte welkom en alvast Burn Camino.

Vlnr Elly, Dina, Anton, Bernadette, Ina, Jose, Henny, Yvonne, Dike, Berreke, Mieke en Ellen

Deze keer starten we in Beek Ubbergen bij hotel Spijker, die zijn na afloop van de wandeling open voor het etappe drankje. Het stijgt en daalt en steeds opnieuw een stijging en daling over al de bergen.

We hebben na 3 km pauze bij restaurant de Duivelsberg. Rondom Nijmegen is “Mariekenbrood” bekend. Een lekkernij met spijs. Die wil ik wel weer eens proberen. Daarna gaan we over de o.a over de Sterrenberg, de Hanenberg en Hengstberg en Stollen erg, allemaal tussen 70 en 90 meter. Hier en daar hebben we modder paden. De andere wandelaars hebben voor ons meestal een ommetje gemaakt, zodat we niet erg vies werden.

Echt een hele mooie wandeling, die we afsluiten met een etappe drankje bij hotel Spijker, waar we van harte welkom zijn.

Kustpad naar Scheveningen dag 4

21 februari, 20 km, meest droog, einde dag regen, 10 graden

Deze heerlijke dagen van het kustpad van Brielle naar Scheveningen zitten erop. Vanmorgen gingen we eerst naar Scheveningen met de taxi, om daarna terug te lopen naar Ter Heijde.

Eerst een stukje direct langs de kust van Scheveningen. Langs de kunstwerken van Scheveningen en als we terugkijken zien we de Scheveningse pier.

Bij de Scheveningse haven wacht deze reiger op een lekker hapje.

Na de stad wordt de route geleid door de bosjes van Poot en het Westduinpark. Heel verrassend, we zien de Sleedoorn in volle bloei. Het stijgt en daalt door de duinvalleien.

Ook vlak voor Kijkduin is het verrassend mooi. Smalle duinpaden met uitzicht op de vele hoogbouw van Kijkduin en de zee.   Hier hebben we even pauze. Daarna gaan we door de parken van Loosduinen en Poeldijk. Te beginnen met een stevige klim op een lange trap..

De laatste km willen we nog even over het strand. De route makers van het kustpad hebben de mooiste paden meegenomen. En dat betekent zeker niet de korste weg van zuid naar noord. Op de strand is het net gaan regenen en dat valt niet mee met de harde tegenwind.

Wat is het dan heerlijk om onze wandeldagen af te sluiten met een etappe drankje bij het Coast Beach House, een strandtent ongeveer 1 km van het hotel waar onze auto’s staan.

Elly, Piet, Hans, Tiny, Els, Marjo, Joepke, Gerard en Patricks, dank jullie voor de gezellige dagen. Daar kunnen we met een goed gevoel op terug kijken. Volgend jaar gaan we voor het vervolg.

Kustpad naar Scheveningen dag 3

20 februari, 23 km, harde wind kracht 5 vooral in de rug😉

En dat is alweer de derde dag van ons kustpad. Vanaf Maasdijk naar Hoek van Holland en dan naar het noorden vooral over het strand. In Hoek van Holland start  deel 2 van het Kustpad en gaat door tot Den Helder.

We hebben overnacht in Hoek van Holland en worden eerst door chauffeurs Elly, Piet en Gerard naar de vertrekplaats gebracht. Die rijden door naar ons eindpunt van vandaag het Fletcher Hotel van Ter Heijden. En als de chauffeurs dan worden teruggebracht is dat erg fijn! Zo konden we tegen 10 uur vertrekken.

De route van vandaag leidt ons door het Staelduinse bos. Een heel gevarieerd bos. We komen er veel wandelaars tegen, die ons waarschuwen voor hoog water. De kinderen hier hebben schoolvakantie en wat is voor hen heerlijker dan met laarzen aan door de diepe plassen te gaan. We vinden ze ook diep, maar vinden toch onze weg door de struiken. Een erg mooi bos. We zien ook bunkers, sneeuwklokjes en tot onze verbazing al bladeren aan de bomen en struiken komen.

We passeren een bord met “verboden toegang” vanwege bos werkzaamheden. Nou weet ik wel dat dat moet, maar we liepen door. We hoorden geen enkele machines……worden we aangehouden door boswachters die erop toezien dat wandelaars zich aan de wet houden. Tja…. Ik heb ze gelijk gegeven en hoopte dat ze geen boetes zouden geven. We komen er goed vanaf. Geen boetes…..ik heb wel moeten beloven het niet meer te doen.

Na Hoek van Holland was het de bedoeling om eerst een km of 3 door de duinen te gaan. Dat lukt ons niet. Het pad is volledig vol met water. We volgen eerst het fietspad en gaan daarna voor de laatste 5 km over het strand naar Ter Heijden. Precies wind in de rug, het zandstralen gaat langs ons heen. We krijgen het gelukkig niet in ons gezicht.

Even goed opletten waar we de duinen weer terug over moeten gaan. Na 6 km over het strand is ons hotel precies achter de duinen. Een heel afwisselende dag.

Morgen de laatste dag alweer, dan gaan we van Scheveningen terug naar Ter Heijden.

Kustpad Brielle Scheveningen dag 2

19 februari, 23 km meest droog, 10 graden

We verbleven midden in het centrum van Brielle. Dit betekent dat we de km door Brielle deze morgen hebben afgerond.

In Brielle stap je terug in de tijd. Een oud vestingstadje, met vele monumentale gebouwen. Sinds 1975 is Brielle aangewezen als monumentaal stadsgezicht. De vestingwerken zijn intact evenals 2 van de 4 stadspoorten. Gerard wilde wel even in de galg.

Brielle ligt aan het Brielse meer. Oorspronkelijk was het deonding van de Maas, met een belangrijke vaarverbinding met Rotterdam. De riviermonding slipte dicht en nu is het afgedamd en voor recreatie geschikt. Wij zijn vooral onder de indruk van de enorme bruggen en viaducten. Die zien we als we op weg naar Rozenburg gaan. Vanaf Rozenburg gaat er een gratis pont naar Maassluis.

Intussen genieten van de donkere luchten en zijn we blij dat het zo goed als droog is vandaag. Ook Maassluis heeft een heel sfeervol centrum. Na 13 km hebben we er pauze bij monsieur Paul. Maassluis heeft ook haventjes, in deze wintermaand is het er rustig.

Na de lunch gaan we door het sfeervolle Maasland. We zien al sneeuwklokjes en  narcissen in bloei. Opnieuw vele watertjes en bruggen. Door de polder gaan we terug naar Maassluis West. Met veel modder en glibber partijen. Onze wandeldag zit erop. We kijken terug op een heerlijke dag! Dat verdient een etappe drankje.

Kustpad van Oostvoorne naar Scheveningen dag 1

14 km, motregen, soms wat meer, van Tenedaplas naar Brielle

Sinds een paar jaar gaan we ook 4 dagen op pad om een deel van het kustpad te doen.

En dan vandaag het eerste stukje. We waren vandaag om 12 uur in Brielle en gingen met 2 auto’s naar het beginpunt. Het einde van vorig jaar. Over het mooie Goeree Overflakkee.

We zijn op pad met: vlnr Piet, Mieke, Elly, Els, Joepke, Patricks, Tiny, Marjo en Gerard.

Eerst door het prachtige duingebied ten noordwesten van Oostvoorne. Ook hier is het erg nat, op de meeste plaatsen konden we er goed door. Bij enkele grote plassen probeerden we heel snel te lopen om niet te diep te zakken. Bij de meesten gelukt, het water ging net niet in de schoenen.

Na een km of 6 gingen we op zoek naar een pauze plaats. Volgens Google mais zou er een open moeten zijn. We gingen er zelfs voor terug. Helaas toch gesloten. Er zagen wel ergens licht branden. Daar gingen we naar toe. De mensen van een camping (Molecaten park Kruiningergors) waren aan het verbouwen en wilden zeker voor ons nog een kopje koffie maken. Wat een mooie gastvrijheid. We waren er erg blij mee.

Door de polder gaan we naar Brielle. Eerst langs de Stenen baak. In 1630 als eerste stenen vuurtoren bij Brielle gebouwd. Brielle had in die tijd nog een haven aan zee.

Daarna gaan we door de polder naar Brielle die we van verre zien liggen. Over de dijken en langs de vestingwerken. Morgen gaan we nog even verder in Brielle rondkijken.

Brabants vennenpad dag 3

14 februari, 20 km, motregen, 13 graden

De start is in Olland vandaag. Volgens het Brabantse vennenpad, zouden we na 20 km in Son aankomen. Hieronder zie je hoe we er uiteindelijk gekomen zijn.

We wandelen van Olland via Rijsingen naar Sint Oedenrode. Dat was de bedoeling door het Dommeldal. We vonden een ommetje Rijsingen waardoor via een mooi paadje, nieuwe wegen vonden. Het water van de Dommel staat erg hoog. Ook de wandelpaden zijn inmiddels rivieren geworden en we gaan terug naar de verharde weg.

We komen Sint Oedenrode binnen via het kasteel Dommelrode. Daar hebben we onze pauze. Wat mooi dat we gastvrij worden ontvangen bij Braveau, daar hebben mensen met een beperking de mogelijkheid ervaring in een restaurant op te doen. Op deze Valentijnsdag prachtig versierd.

Na Sint Oedenrode loopt de route onder de A50 door. Een stuk fietspad en wat staat er? Afgesloten vanwege hoog water……we zien voor ons wandelaars een verhoging. Daar durven we wel op. We moeten erg bukken en komen zo aan de overkant. Een eindje verder loopt de route naar de Dommel. Dat gaat opnieuw niet lukken en we passen steeds de route aan, om weer terug te komen op het vennenpad. Daarna gaan we naar het Vresselsbos met de vennen, o.a. Hazenputten. Ook dat lukt niet en zo komen we uiteindelijk bij de Vresselse hut. Even droog worden, uit rusten en dan ervoor kiezen om de doorgaande weg naar Son te nemen.

Deze heerlijke wandeldag zit er weer op. We gaan steeds opnieuw proberen andere wegen te vinden.

Brabantse vennenpad dag 2

7 februari van Boxtel naar Olland, droog 7 graden 18 km

We gaan vandaag vanaf station Boxtel op pad. Een prachtige route langs de Dommel, door natuurgebied de Geelders. Ook zijn we bij het Sint Jans pontje aangekomen……oversteken konden we wel, de route vervolgen naar Liempde was niet mogelijk.

Vlak na station Boxtel komen we langs kasteel Stapelen. Daarna gaan we naar de Dommel. Zo dicht bij de bebouwde kom en toch al meteen zo rustig. De Dommel is ver genoeg gezakt. We kunnen er met droge voeten lopen.

In de Geelders is het bijzonder nat. We komen een heel eind. Plotseling is het echt te nat, een beetje modder en natte schoenen is niet erg. Wel als de plassen zomaar enkel hoog worden. We passen de route aan en door het wandelroute netwerk vinden we een ander pad.

We dachten dat de rest over verharde paden zou gaan. Dat was niet het geval. Richting Sint Jans pontje ging het nog net. We steken over. De stroming is heel sterk en we mochten met 5 op het vlot. Aan de overkant zou het wandelpad naar Liempde moeten gaan. Dat was volledig overstroomd. Dus toch maar terug. De pauze die we in Liempde hadden bedacht laten we achterwege en gaan naar Olland.

De bar is daar open en we zijn van harte welkom voor ons etappe drankje. We kijken terug op een bijzonder geslaagde dag. De overige bezoekers vonden dat we allemaal blij waren….

Brabants vennenpad etappe 1

6 januari, 10 graden, 18,4 km van Oisterwijk naar Boxtel.

“Het is altijd weer” is mijn motto, tenzij KNMI een weer waarschuwing heeft. Dus wij gaan op pad, voor deze uitdagende etappe, vol met nog meer vennen, dan op de kaart staan.

We zijn op pad met Ria, Marleen, Josephine, Frans, Gonnie en Henny. Deze dapperen durven het aan om “nieuwe wegen te zoeken”

De route is geel/rood gemarkeerd en volgt gedeeltelijk het wandelroute netwerk. Ik gebruik Topo GPS als wandelapp en daar kun je ook het wandelroute netwerk downloaden. We hebben ongeveer de eerste 15 km kunnen lopen, daarna was het te nat. Op onderstaande kaart, de roze lus hebben we niet kunnen lopen.

Sommige banken zijn nog net droog, doordat ze wat hoger liggen. Kleine riviertjes zijn plotseling brede riviertjes geworden. We hebben heel goede “padvinders”. Zij lopen voorop.

Vlak na het rolstoel pad is de etappe rechtaf langs de zandbergsvennen. Dat gaat echt niet en we gaan terug. Wel nog even pauzeren. Achter een boom is een heel klein stukje uit de wind.

Via de Roond gaan we terug naar Boxtel.

Het laatste stuk door het industrieterrein. Zo komen we weer bij het station uit. Voor wie wil nog even een etappe drankje bij het stations restaurant. Een heerlijke dag!

Nieuwsbrief december 2023

Ook jij bent van harte welkom!
“Op pad naar het nieuwe onbekende……..”

In deze nieuwsbrief:
– Kerstwens
– Beschikbare plaatsen in 2024
– Reservelijst 2024
– Hoe is het met Mieke?
– Plannen voor 2025
– Dagwandelingen
– Informatie avonden

Kerstwens
“Dankbaar op weg, stap voor stap weer vooruit.
Achterlaten wat niet meer nodig is.
Op pad naar het nieuw onbekende…..
In Balans op Weg

Fijne feestdagen en een gelukkig 2024!

 

 

Wandelen in Nederland en België, plaatsen vrij 2024

14-19 juli 2024 Eislek trail in de Ardennen. 60 km, 3 etappes van de Eislektrail van La Roche naar Tavigny en 2 rondwandelingen. 3 plaatsen vrij op een meerpersoonskamer. We verblijven op 1 adres, je hoeft geen bagage te dragen. Kijk bij https://reizen.inbalansopweg.nl/reizen/ardennen/

Nieuw: 16-19 december 2024 4 dagen wandelen in Zuid Limburg met herberg de Smidse als uitgangspunt. We gaan het mooie heuvelland rondom Epen ontdekken. Kijk bij https://reizen.inbalansopweg.nl/reizen/wandelen-in-zuid-limburg/

Reservelijst 2024

Ik ben erg trots op het feit dat alle andere wandelingen in 2024 vol zijn. Dat is erg hard gegaan. Op dit moment komen er af en toe nog plaatsen vrij, door annuleringen. Als je interesse hebt voor een camino of wandeling in Nederland in 2024, kun je je opgeven voor de reservelijst.

Het actuele totaal overzicht staat hier:
https://reizen.inbalansopweg.nl/wandelreizen-2024/

Mieke Schrieks Camino

Hoe is het met Mieke?

Inmiddels weer goed met heel veel zin in 2024 en ook 2025……

De laatste maanden van 2023, heb ik de planning aangepast, met minder km’s en vlak in Nederland. De lezers van de reisverslagen hebben tussen de regels door kunnen lezen dat ik niet volledig in staat was om de camino francais te begeleiden.
Dat kwam doordat ik in de zomer, helaas een 2e longembolie had. Ik heb sinds augustus andere medicatie en sinds oktober kan ik met een gerust hart zeggen dat ik weer helemaal de oude ben. Een enorme opluchting. Intussen heb ik deze fantastische “loopbaan” al 11 jaar en ik vind het nog steeds het mooiste wat me is overkomen. Zoveel mensen, die ik naar Santiago heb mogen begeleiden. Zoveel nieuwe wegen gevonden, ook in Nederland en België. Zoveel dankbaarheid, zoveel wandelaars met een “camino-smile”. Dat komt allemaal op mijn pad. Ook al ben ik nu 65 geworden, ik heb er nog steeds veel zin in en heb voor 2025 een nieuw plan gemaakt, met camino’s in Spanje en Portugal en wandelingen in Nederland en Luxemburg. Ook voor de wandelaars die 10-15 km per dag willen wandelen.
Je leest hier meer over bij Wandelplan voor 2025.

Wandelplan voor 2025

Wil je je alvast oriënteren op de mogelijkheden van 2025?

Wat denk je van wandelingen in de winter op Gran Canaria of in de Algarve?
In 2025 zijn er ook wandelingen van 10-15 km per dag in Spanje en in Nederland. Speciaal voor mensen die 20-25 km per dag te ver vinden.
In Luxemburg heb ik de Mullerthal trail mogen ontdekken. Wauh! Wat is dat daar prachtig en ook een echte uitdaging.  Deze vind je ook bij de planning van 2025.

Natuurlijk staat ook de camino Portugues op de lijst en voor degenen die van echte uitdagingen houden….de camino Primitivo.
Je kunt alvast je interesse opgeven. In de loop van 2024 worden de inschrijvingen van 2025 verwerkt.

 • 4-11 januari Gran Canaria
 • 3-4 februari NS wandeling Cuijk Nijmegen
 • 17-20 februari Vervolg kustpad Scheveningen Noordwijk
 • 3-6 maart Waddenwandelen op Ameland
 • 17-21 maart Via Coriovalum in Limburg
 • 21 april – 6 mei Camino Portugues
 • 9-16 juni Mullerthal trail
 • 7-14 juli Mini camino’s in Zuid Limburg (10-15 km per dag)
 • 22 augustus – 9 september Camino Primitivo
 • 3-24 oktober Camino Portugues vanaf Tui naar Santiago en door naar Finistere (10-15 km per dag)
 • 17-28 november Via Algarviana in zuid Portugal

De meeste plannen worden in de loop begin 2024 verder uitgewerkt. Kijk voor het overzicht op mijn website:
https://reizen.inbalansopweg.nl/wandelreizen-2025/