Dagwandeling Meierijse Landgoederen

24 april, 17 km, licht bewolkt, 13 graden

De site van de “Mooiste Routes”kent veel hele mooie wandelingen. De Meijerijse landgoederen, is een van mijn favorieten, met start vanaf Boxtel door het Sparrenrijk.

De Meierij, grofweg het gebied direct ten zuiden van ‘s-Hertogenbosch, kent vele prachtige landgoederen. Deze route laat er vijf van hun mooiste kant zien. Sparrenrijk en Den Eikenhorst aan de westkant van de A2 worden via een uitzichtrijk open traject langs de Essche Stroom verbonden met Halse Barrier, Zegenwerp en Venrode aan de oostkant. Enkele van de parken waar u door wandelt, zijn aangelegd in de typische stijl van de Engelse landschapstuinen, andere zijn ontstaan vanuit heel natuurlijke of economische gronden.

Vorig jaar om deze tijd stonden de rododendrons volop in bloei. Er zijn vele kruip-door sluip-door paadjes van de rododendrons. Nu zal het nog wel enkele weken duren. Zeker aan te bevelen deze route dan nog eens te lopen.

Vandaag mochten we ook Nellie, Ineke, Josephine en Mia verwelkomen. Om met elkaar alvast kennis te maken voor de Camino Ingles vanaf Ferrol naar Santiago. Natuurlijk ook van harte welkom aan de andere wandelaars. Erg leuk om iedereen weer te zien.

Het is de beleving van weer op pad kunnen, de vroege voorjaarsblaadjes aan de beukenbomen. Nog doorschijnend zo teer en mooi. Maar ook bloeiende Gagel, een enkele rododendron, een lelietje van Dalen, de vele vennen met de bloeiende krentenboompjes. Een lust voor het oog.

Maar ook pauzeren bij het beste restaurant ” to go”…een boomstam…. na 6 km met ons eigen lunchpakketje. We realiseren ons dat we eigenlijk niets meer nodig hebben. Mooie natuur, goed gezelschap, wat te eten en te drinken. We zien de ontspanning bij iedereen ontstaan.

Een deel van de route loopt langs de Essche Stroom. In 2014 is het beekdal veranderd. Een kronkelende meander in plaats van een recht kanaal.

Na de snelweg komen we algauw bij de volgende landgoederen, de Halse Barrier, Zegenwerp en Venrode. We genieten er enorm van.

Bloeiende gagel

Nog doorschijnende jonge blaadjes..

We zien een enkele vlinder, de citroen vlinder en het bruin zandoogje. Zo mooi gefotografeerd door Nelly.

Rond 15 uur zijn we weer terug bij het beginpunt, café de Oude Ketting. Tot een volgende keer. Het was ook voor mij weer een bijzondere dag.

3 reacties op “Dagwandeling Meierijse Landgoederen

  1. Ja, je hoeft niet ver weg voor een mooie wandeling. Voor de goede orde: jullie bruin zandoogje is een bont zandoogje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.