Via Coriovallum

Wie gaat met ons mee? Pelgrimswandeling Via Coriovallum 6-10 juni 2021;  1 persoonskamers.

Doordat de wandeling in de Ardennen, vanwege Corona niet door kan gaan, is er een nieuw plan ontstaan.

6-10 juni 2021 Via Coriovallum € 400

Aantal deelnemers, minimaal 3, maximaal 5. 1 persoonskamers

Een schitterende pelgrimstocht in Zuid Limburg vanaf Houthem, zie onderstaand overzicht.

Inbegrepen:

  • 5 begeleide wandeldagen
  • 3 overnachtingen in Natuurhuis Nivon in Heerlen, 1 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch
  • 1 overnachting in Hotel Cuba Libre in Vijlen, 1 persoonskamer met halfpension
  • geprint reisverslag en USB stick met foto’s
  • pelgrimspaspoort

Niet inbegrepen

  • 3x maaltijd in Natuurhuis Nivon
  • consumpties
  • treinreizen van/naar Heerlen

Dagindeling en km

 

6-jun Houthem Spaubeek 13
7-jun Spaubeek Heerlen 20
8-jun Heerlen Vijlen 21,7
9-jun Vijlen Houthem 19,5
10-jun Houthem Heerlen 22,3

Alle etappe plaatsen liggen aan een treinstation, behalve Vijlen. We gaan dagelijks met de trein van/naar Heerlen, met uitzondering van en naar Vijlen. Daar nemen we een klein beetje bagage mee in de rugzak voor de overnachting in het hotel in Vijlen.

De eerste dag komen we naar Heerlen, met de trein of eigen vervoer. Met het dagrugzakje gaan we met de trein naar de startplaats. De laatste dag wandelen we terug naar Heerlen, waar de bagage is en daarna eindigt deze pelgrimstocht.

Via Coreovallum

Kruispunt Romeinse wegen

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé , alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de “Via Belgica”, een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen.
Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren werden door de Romeinen garnizoenen gelegerd. Hier ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen en Atuatuca Tungrorum, het huidige Tongeren. Om van Coriovallum naar Atuatuca Tungrorum te komen stak men de Maas over via de doorwaadbare plaats  Mosae Traiectum. Hier is later Maastricht ontstaan.
De Via Coriovallum laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je misschien nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed.

Route

De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Daar doorheen kabbelen dan weer de vele beekjes tussen de velden en langs de bossen. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. Ander moois dat je hier tegenkomt zijn drinkpoelen en graften. Deze drinkpoelen zijn broedplaatsen voor insecten, larven en amfibieën en kraamkamers voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden met bomen en struiken om uitspoeling van löss te voorkomen. In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel, kasteel of een vakwerkhuis. Ja, je loopt zelfs langs een echte kluis die tot 1930 ononderbroken bewoond was door echte kluizenaars. Kortom veel moois om van te genieten. En het is een echte pelgrimstocht.  De totale lengte van de route is 90 kilometer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.