Archieven

Mullerthal trail

9-16 juni 2025 (vol)

en

16 -23 juli 2025 3 plaatsen vrij

8 wandeldagen, 7 overnachtingen € 550 volpension op 4 persoonskamer in de jeugdherberg van Echternach; minimaal 3 personen, max 7 aanmeldingen

Niet inbegrepen:

 • Consumpties
 • vervoer van/naar Luxemburg

Wie gaat mee? Volgens kenners een prachtige bergwandeling in Luxemburg. Het staat bekend als “Klein Zwitserland.” Ontzettend mooi en ook zwaar. De wandeling is “3 schoentjes”. Dit betekent dat je ervaring in het lopen in de bergen moet hebben en heel goed getraind bent. Voor meer informatie kijk bij https://www.mullerthal-trail.lu/nl Voor een indruk van de wandeling kijk bij het reisverslag van 2023 https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/mullerthal/

Minimum aantal deelnemers 5, max 7 personen.

In Luxemburg is het openbaar vervoer gratis. We logeren 10 minuten lopen van het busstation van Echternach en gaan dagelijk van/naar de etappe met de bus.

Wandelen door de rotsspleten van de Luxemburgse zandsteen, door bossen, zonovergoten valleien en langs kleine waterstroompjes – al deze mogelijkheden worden geboden in het fantastische landschap langs de Mullerthal Trail.

Begin 2014 werd de Mullerthal Trail gecertificeerd met het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”.

De 112 km lange Mullerthal Trail bestaat uit 3 lussen (Route 1, Route 2 en Route 3). Route 1 en Route 2 lopen door de stad Echternach, bekend als cultureel en toeristisch centrum van de regio.

De drie routes van de Mullerthal Trail hebben elk een eigen karakter:

 • Route 1 verbindt culturele bijzonderheden met de typische landschapselementen van de regio: rotsen, bos en weiden.
 • Route 2 gaat door het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland en brengt de wandelaar langs de spectaculairste rotsformaties.
 • Route 3 biedt vooral naast de rotsen prachtige beekdalen en romantische burchten.

De routes zijn met elkaar verbonden.

Wandelen in Zuid Limburg

4-daagse wandeling in Limburg;  € 460 volpension

16-19 december 2024 

4- daagse trainingswandeling in de Limburgse heuvels, het meest zuidelijke stukje Nederland.  Een uitdaging voor wie heuvels wil trainen in Nederland, bijvoorbeeld als training voor je wandeling naar Santiago of in 2024 voor b.v. de 4-daagse van Nijmegen.

Dagelijks afstand 18; de eerste dag gaan we de Panoramawandeling doen van 10 km.

€ 460 volpension bij overnachting op een 2 persoonskamer met 1 persoonsbedden in Epen, bij herberg de Smidse Extra kosten 1 persoonskamer met douche/wc op de gang € 50. Extra kosten 1 persoonskamer met eigen badkamer € 100.

Minimaal 5, max 7 deelnemers; 6 aanmeldingen, 1 optie  vol

Voor een indruk van de wandelingen in december 2023 zie https://reizen.inbalansopweg.nl/2023/12/dag-4-limburg/

We gaan dagelijks een andere kant op, om zo de vele mooie paden rondom Epen te ontdekken.

Zuid Limburg is een gebied met mooie vergezichten, hellingbossen en rivierdalen, met gezellige dorpjes en kleine gehuchten.  Via een netwerk van wandelpaden zijn deze met elkaar verbonden. Het wandelgenoegen in Zuid Limburg is ongekend. Vanwege de hoogte, zijn de uitzichten vanaf het begin overweldigend. Of u nu oost, west, noord of zuid loopt, overal zijn mooie weggetjes, holle wegen en geheimzinnige paadjes.

Inclusief:

 • Begeleiding
 • 3x ontbijt, lunch, diner, toeristenbelasting en overnachtingen  in Hotel de Smidse in Epen
 • Route beschrijvingen en wandelkaart
 •  USB stick met foto’s
 • geprint verslag in kleur

Exclusief

–           Consumpties

 

Camino Luxemburg

Wandelen langs de Luxemburgse grens met Duitsland van Lieler naar Schengen

15-25 oktober 2023;  180 km 9 wandeldagen € 400 exclusief reis en verblijfskosten

Minimaal aantal deelnemers 5 (vol)

De genoemde data zijn de reisdagen.

Inbegrepen
– begeleiding en organisatie
– geprint reisverslag en USB stick met alle foto’s

Niet inbegrepen
– alle overnachtingen
– vervoer van/naar Luxemburg

We wandelen langs de Luxemburgse grens met Duitsland langs, Vianden, Echternach, Grevenmacher, Luxemburg stad en tot slot naar Schengen. In totaal 180 km.  Zoveel mogelijk zullen we logeren in jeugdherbergen. De afstanden worden ongeveer 20 km per dag volgens onderstaan plan. Van/naar de slaapplaats gaan we met het (gratis)openbaar vervoer

15-okt Aankomst lieler
16-okt richting Vianden 20
17-okt Vianden 20
18-okt Vianden deel Echternach 20
19-okt Echternach deel Grevenmacher 20
20-okt Grevenmacher deel luxemburg 20
21-okt Luxemburg 20
22-okt Luxemburg deel Dudelange 20
23-okt Dudelange deel Schengen 20
24-okt Schengen 20
25-okt retour

 

Via Algarviana

Route door de Algarve van Alto Messina naar Sao Vicente

1-12 februari 2023; 10 wandeldagen, 180 km € 1000 VP , exclusief vlucht en vervoer in Portugal

Minimaal aantal deelnemers 5, maximaal 6; vol

De genoemde data zijn de reisdagen.

We verblijven in Vila Foia in Monchique in de Algarve. Na een lange wandeldag kun je je  ontspannen in de bergen van Monchique, bij het zwembad of in de jacuzzi.

Inbegrepen:
– 10 begeleide wandeldagen
– 11 overnachtingen
– VP op 4 persoonskamer; dit is inclusief ontbijt, lunchpakket en diner. Bij verblijf op 2 persoonskamer is de toeslag € 17,50 per nacht, bij verblijf op een 1 persoonskamer is de toeslag € 25 per nacht
– persoonlijke begeleiding
– organisatie
– geprint fotoverslag en USB stick met alle foto’s

Exclusief
– consumpties
– vliegreis naar Faro
– vervoer van/en naar vertrekplaats

We wandelen de laatste 162 km van Alto Messines, ongeveer halverwege naar Sao Vicente, het uiterste zuidwesten in 7 wandeldagen, waarbij we streven naar ongeveer 20-24 km per dag. Dagelijks worden we gehaald en gebracht naar de beginplaats en eindplaats van de wandeling. Er zijn ook 3 rondwandelingen ingepland.

Leer een andere kant van de Algarve kennen – in het rustige, groene binnenland liggen traditionele dorpjes en de prachtigste landschappen verborgen. Maar hoe komt u in deze beschermde wereld terecht? Heel makkelijk… U hoeft alleen de wegwijzers te volgen!

Deze route staat bekend als de “Via Algarviana”. Het parcours wordt goed aangegeven met wegwijzers en informatieborden en doorkruist de hele regio. Het was oorspronkelijk een religieus pad waarover pelgrims naar de kaap bij Sagres liepen, waar de relikwieën van de heilige São Vicente waren gevonden. Vanaf Alcoutim, vlakbij de rivier de Guadiana, tot aan de kaap Cabo de São Vicente, beslaat de route ongeveer 300 km.

Via Lemovicensis

Via Lemovicensis Voie de Vezelay

Wandelen over de pelgrimsroute door Frankrijk van Saint Foy la Grande naar Saint Jean Pied de Port

7-24 maart 2024; 16 wandeldagen, 300 km € 550

Minimaal aantal deelnemers 4, maximaal 5; Aantal aanmeldingen 4, 1 optie

Je kunt je aanmelden voor de reservelijst, als een van de opties vervalt, kom je in aanmerking om mee te gaan.

De genoemde data zijn de reisdagen. Bovengenoemde prijs is excl. reis-en verblijfskosten. Inbegrepen is mijn persoonlijke begeleiding, informatie, organisatie en bij thuiskomst een geprint foto verslag.

Aanmelding en of informatie opvragen kan via het contact formulier of een mail sturen naar info@inbalansopweg.nl

Ook in 2017 en 2016 hebben we een deel van de Via Lemovicensis bewandeld. Zie het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/category/via-lemovicensis/via-lemovicensis-2017/

Voorgaande jaren zijn we vertrokken vanaf Den Bosch over de Via Monastica naar Rocroi. Zie reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/2020/02/via-monastica-3/
Het vervolg vanaf Rocroi heet Via Campaniensis. Deze hebben we in 2022 bewandeld. Zie het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2022-reims-vezelay/

Van 10-28 maart 2023 zijn we van Vezelay naar  La Souterrain gewandeld. Voor een reisverslag zie https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/via-lemovicensis-2023/

De Via Lemovicensis loopt van Vézelay over Limoges en Périgueux naar Ostabat waar hij samenkomt met de Via Podiensis en de Via Turonensis. De weg loopt ten westen van het Centraal Massief in Frankrijk en kent twee hoofdvarianten: een via Nevers en een via Bourges. De variante via Nevers is 25 km langer dan die via Bourges. Je kunt dit verschil halveren als je in Nevers kiest voor de variante via Augy-sur-Aubois naar Ainay-le-Château. Hou je van cultuur, dan kan de variante via Bourges je bekoren, met name de stadjes Charité-sur-Loire en Bourges. Geniet de natuur je voorkeur, dan kies je beter voor de variante via Nevers. Een meer golvende en afwisselende route.
De Via Lemovicensis is de enige weg in Frankrijk die een historische pelgrimsroute volgt. Dit zie je als je naar een detailkaart van de route kijkt: de weg gaat rechtuit en vermijdt allerlei nutteloze omwegen en beklimmingen. Het hoogste punt van de route is de Mont d’Ambazac (600 m). Voor mooie uitzichten is er de GR 654 van Vézelay naar Saint-Jean-Pied-de-Port, maar deze weg wordt nauwelijks nog door pelgrims gebruikt.
Voor een mooie start van hun tocht kunnen pelgrims in de basiliek van Vézelay de dag aanvatten met het morgengebed van de broeders en zusters. Een indrukwekkend dienst, ook voor niet-gelovigen.

De weg vertrekt in Vézelay en volgt aanvankelijk de Loire naar het zuidwesten. De weg loopt door de Morvan, een streek met flink wat niveauverschillen. Maar het is er heerlijk rustig. Heerlijk is de tocht door een van de grootste eikenbosgebieden in Frankrijk. Dan komt Nevers in zicht met de kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, maar bekendheid heeft de stad vooral door de Espace Bernadette. In het klooster van de Congrégation des Soeurs de la Charité rust de heilige Bernadette van Lourdes in een glazen schrijn. Ook de pelgrim kan er rust vinden in de kloosterherberg. Van de Loire gaat het naar het Canal Latéral à la Loire, het Canal du Berry en de Cher om La Châtre te bereiken. De donjon van de stad steekt ver boven zijn omgeving uit. In deze donjon is een museum van George Sand ondergebracht, de schrijfster die een amoureuze relatie had met onder meer Chopin.

De Via Lemovicensis kronkelt daarop het dal van de Creuse en een spectaculaire omgeving in. Wat later bereikt de weg de Limousin, het dunst bevolkte deel van Frankrijk. In de buurt van Limoges, dat zijn naam aan deze pelgrimsroute gaf, liggen de uitlopers van het Centraal Massief. De weg loopt langs mooie boswegen, weiden en dorpjes en krijgt zodra de Dordogne wordt overgestoken een ander karakter. De wijngaarden van de gerenommeerde bordeaux komen eraan. Waar de grens met Spanje in zicht is, ter hoogte van Saint-Palais, ligt de ‘Stèle van Gibraltar’ op de weg. Daar ontmoeten de Via Turonensis, Lemovicensis en Podiensis elkaar. Let op dat je hier niet de foute richting uitloopt of Saint-Jean-Pied-de-Port laat nog lang op zich wachten. Maar op de juiste weg krijg je prachtige uitzichten op de Pyreneeën. Via Ostabat stap je verderop de Porte Saint-Jacques door om in Saint-Jean-Pied-de-Port te belanden. Na al de weken van eenzaamheid, kom je midden een wereld van gîtes, refuges, souvenirwinkels en toeristenkabaal. Het is even wennen en geeft een beeld van de Camino Francés die voor je ligt.

Waddenwandelen Schiermonnikoog Borkum

26 februari – 2 maart 2023

4 wandeldagen, totaal 61 km, 4 overnachtingen € 400 logies ontbijt

€ 400 is op basis van verblijf in een 2 persoonskamer.

Aantal deelnemers 7 (vol)

We gaan het lange afstand wandelpad “Waddenwandelen” afronden met Schiermonnikoog en Borkum

 

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 1 overnachting op Schiermonnikoog met logies en ontbijt
 • 1 overnachting in Eemshaven met logies en ontbijt
 • 2 overnachtingen op het duitse eiland Borkum met logies en ontbijt

Niet inbegrepen

 • busvervoer op de eilanden van en naar vertrekpunt
 • retour boot Lauwersmeer Schiermonnikoog
 • retour boot Eemshaven Borkum
 • consumpties
 • lunch
 • diner

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan Schiermonnikoog en Borkum  “ronden”

km
26 februari Aankomst Schiermonnkoog west en noord 15
27 februari Schiermonnikoog Kobbeduinen 20
27 februari boot naar Lauwersmeer overnachten Eemshaven
28 februari aankomst Borkum west en noord 10
1 maart Kobbeduinen en waddenzeee noord en zuid 17
2 maart boot naar Eemshaven

Op 26 februari nemen we  de boot van 12.30 uur van Lauwersmeer naar Schiermonnikoog. De auto laten we in Lauwersmeer staan. Aangekomen op Schiermonnikoog gaan we met de bus naar ons hotel en laten onze bagage daar achter. De eerste dag start onze wandeling vanaf het hotel en gaan we de westkant van het eiland op.  Op 27 februari gaan we met de bus naar Oosterduinen en gaan langs de noordkust met strand en duinen naar de Kobbeduinen .  In de avond gaan we met de boot naar Lauwersmeer en overnachten in Eemshaven. Op 28 februari gaan we met de boot naar Borkum Er is 1 boot per dag . We gaan met het openbaar vervoer naar ons hotel. Daar start de wandeling. Op 1 maart gaan we terug waar we zijn geëindigd en gaan op 2 maart terug met de boot naar Eemshaven.

 

Via Belgica

Deze wandeling is op dit moment niet ingepland. Laat het me gerust weten als je interesse hebt. Stuur een mailtje naar info@inbalansopweg.nl

4 wandeldagen van Maastricht naar Rimburg,

Maximum aantal deelnemers 5, minimum 3

Vanaf Maastricht gaan we in 4 wandeldagen naar Rimburg. We overnachten in de pelgrimsherberg van Houthem, in Heerlen in het Nivon Natuurhuis en tenslotte in de Abdij van Rolduc. We slapen in de pelgrimsherberg en in de abdij van Rolduc op een 6 persoonskamer, in het Nivonhuis op een 2 persoonskamer.

Inbegrepen in de prijs zijn de overnachtingen, begeleiding en organisatie. Wie gaat mee, dit deel van Zuid Limburg ontdekken? We dragen onze eigen rugzak, inclusief slaapzak.

De Via Belgica is een oude Romeinse weg die van het Franse Boulogne sur-Mer naar het Duitse Keulen liep. Op die route doorkruist de Via Belgica Zuid-Limburg. Ze komt bij Maastricht Nederland binnen en verlaat Nederland weer bij Rimburg. Deze route is bewegwijzerd via speciale zwarte Via Belgica-bordjes. Totaal 67 km

Landschap: dagelijks zijn we in de Limburgse heuvels, zwaarte, gemiddeld. Belangrijk is om gewend te zijn om 20 km per dag te lopen.

24 oktober: aankomst in Maastricht om 10 uur; daarna lopen we naar Houthem waar we overnachten in een pelgrimsherberg, 19 km

25 oktober: Van Houthem wandelen we naar Kunrade 18 km, daarna nemen we de bus naar Heerlen. Het Nivonhuis ligt ongeveer 1,5 km van het station

26 oktober: Met de bus gaan we terug naar Kunrade en vervolgen onze weg naar Eygelshoven. 19 km. Hier overnachten we in abdij Rolduc

27 oktober; Vanaf de abdij Rolduc gaan we naar de grensplaats Rimburg. 13 km. Hier eindigt onze wandeling. Daar gaan we met de bus naar station Eygelshoven en weer naar huis.

 

Ons Kloosterpad

Wie gaat met ons mee? Het Kloosterpad is 330 km lang en verdeeld over 15 etappes. Vanaf Den Bosch naar Megen, Boxmeer, Eindhoven, Berkel Enschot en weer terug naar Den Bosch. We gaan steeds 2 of 4 dagen op pad.

Aantal deelnemers min 3. max 5

1: 24-25 januari, Den Bosch Uden, 2 wandeldagen, € 80 (geannuleerd)

Overnachten in abdij van Berne op 1 persoonskamer, inclusief ontbijt en avond(brood) maaltijd € 80

24-jan Den Bosch Abdij van Berne 22,5
25-jan Addij van Berne Uden 18,5

 

2: 28-31 januari, 4 wandeldagen, Uden – Boxmeer € 330 (3 aanmeldingen; vol)

Overnachten Hotel de Keurvorst in Ravenstein op basis van 2 persoonskamer, met halfpension. Toeslag 1 persoonskamer € 60. Inclusief vervoer van/naar klooster

28-jan Uden Megen 24
29-jan Megen Velp 24
30-jan Velp Sint Agatha 22
31-jan Sint Agatha Boxmeer 22

3: nog niet gepland, Boxmeer – Eindhoven

4: 6-9 februari, 4 wandeldagen; Eindhoven -Biezenmortel € 330 (geann)

2 overnachtingen in de pelgrimsherberg Kafarnaum in Vessem met volpension op een 2 persoonskamer en 1 overnachting op 1 persoonskamer in de abdij van Berne inclusief ontbijt en avond (brood) maaltijd. Ook inbegrepen: taxi van/naar Oirschot

6-feb Eindhoven Vessem 22
7-feb Vessem Oirschot 22,5
8-feb Oirschot Berkel Enschot 24,8
9-feb Berkel Enschot Biezenmortel 20

5: 13-14 februari, 2 wandeldagen; Biezenmortel – Den Bosch € 120 (vol)

1 overnachting in hotel de Kruishoeve in Vught met halfpension op 2 persoonskamer. Toeslag 1 persoonskamer € 30

13-feb Biezenmortel Vught 20
14-feb Vught Den Bosch 20

Meer informatie kun je vinden op de site van Ons Kloosterpad https://brabantskloosterleven.nl/ons-kloosterpad-old/ Er is een prachtig boek verkrijgbaar met alle wetenswaardigheden over de kloosters waar we langs komen. Het heet Bindboek Ons Kloosterpad. Het woord bindboek is zo gekozen, omdat het boek je met verhalen, beelden, overpeinzingen en herinneringen wil verbinden met de bijzondere plekken op dit pad. Aan de geschiedenis ervan en aan de toekomst. Aan de mensen, hun levenswijze en de waarden van waaruit ze leven, en aan jou en jouw eigen pad.

De route heb ik. Ook is het kloosterpad te downloaden via GPX. Ik gebruik de app Topo GPS.

Voorzover de kloosters open zijn, gaan we er een kijkje nemen.

 

Ameland Waddenwandelen

10-13 april 2022

4 wandeldagen, totaal 61 km, 3 overnachtingen € 450 halfpension

€ 450 is op basis van verblijf in een 2 persoonskamer. Toeslag 1 persoonskamer € 100

Minimum aantal deelnemers 3, max 7 (vol)

Wie gaat met me mee dit schitterende eiland verkennen?

Deze wandeling gaat met 3 mede wandelaars door. Indien de wandeling vanwege de Corona maatregelen moet worden geannuleerd, krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

 

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen in hotel op Ameland op een 2 persoonskamer met halfpension

Niet inbegrepen

 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • retour boot Holwerd Ameland
 • consumpties
 • lunch

We overnachten in het Fletcher hotel in Hollum  in een 2 persoonskamer   We hebben hier halfpension, ontbijt en diner inbegrepen.

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan het hele eiland Ameland ronden, in totaal ongeveer 70 km.

km
10-apr Aankomst Ameland Hollum 10
11-apr Hollum Kooiduinen 20
12-apr Kooiduinen Nes 20
13-apr Nes Hollum 17

Op 10 april nemen de snelboot van 13 uur van Holwerd naar Ameland. De auto laten we in Holwerd staan. Aangekomen in Nes gaan we met de bus naar ons hotel en laten onze bagage daar achter. De eerste dag start onze wandeling in Hollum en gaan we de westkant van het eiland op. (10 km kaart 4 van Waddenwandelen). Op 11 april starten we ook van ons hotel en gaan langs de noordkust met strand en duinen naar de Kooiduinen (kaart 5,6 en 7) 12 april gaan we eerst met de bus terug naar de Kooiduinen en wandelen naar het uiterste oosten en gaan via Buren langs de Waddenzee terug naar Nes. (kaart 8 tm 11) De laatste dag gaan we met de bus naar Nes en wandelen door de polders, langs het veer en het zuidstrand terug naar Hollum. We nemen de boot terug van 15.45 uur of 17 uur.

 

Pieterpad

20-22 september 2021 3 wandeldagen, 2 dagen halfpension € 270; geannuleerd

Max. aantal deelnemers 5, minimum 2 deelnemer

We overnachten bij Hotel “Vakantie Meerlo”  in een Glamphut met 1- persoonsbedden op basis van halfpension. Dat wil zeggen, inclusief ontbijt en diner.

20-sep Gennep Vierlingsbeek 19 km
21-sep Vierlingsbeek Meerlo 18 km
22-sep Meerlo Grubbenvorst 19 km

Op 20 september komen we met het openbaar vervoer in Gennep aan.  De wandeling start om 10 uur. We wandelen van Gennep naar Vierlingsbeek. Door de bossen, natuurgebied het Quin met de pont over bij Afferden en langs de Maas. Deze dag draag je je rugzak. Indien gewenst kan ik ook bagage vervoer regelen.

21 september vervolgen we het Pieterpad van Vierlingsbeek naar Meerlo. Met een klein rugzakje, want de bagage blijft in Meerlo. Langs het dorpje Smakt, het landgoed Geysteren met de Boschhuizer bergen, Wanssum en de grote Molenbeek.

22 september vertrekken we direct van ons hotel naar Grubbenvorst. We komen langs Tienray, Swolgen, natuurgebied Schuitwater, Kaldenbroek en sluiten af in Grubbenvorst. Met de bus gaan we terug naar Meerlo, om onze bagage op te halen.

 

 

 

Via Coriovallum

17-21 maart 2025 Via Coriovallum VP € 450

Aantal deelnemers, minimaal 5, maximaal 7.

Inbegrepen:

 • 5 begeleide wandeldagen
 • 3 overnachtingen in Natuurhuis Nivon in Heerlen, 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch
 • 3 x dagmenu in restaurant de twee gezusters in Heerlen
 • 1 overnachting in Hotel Cuba Libre in Vijlen, 2 persoonskamer met halfpension
 • USB stick met alle foto’s
 • pelgrimspaspoort

Niet inbegrepen

 • lunch na overnachting Vijlen
 • consumpties
 • treinreizen van/naar Heerlen

3 nachten verblijven we in Natuurhuis Nivon te Heerlen op 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch. 3 dagen gaan we naar restaurant de twee gezusters voor een dagmenu. 1 nacht verblijven we in Hotel Cuba Libre in Vijlen op een 2 persoonskamer, inclusief ontbijt en diner.

Een schitterende pelgrimstocht in Zuid Limburg vanaf Houthem, zie onderstaand overzicht. Voor een indruk van deze wandeling kijk naar het reisverslag van juni 2021. https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-via-coriovalum/

Dagindeling en km

17-mrt Houthem Spaubeek 14
18-mrt Spaubeek Heerlen 20
19-mrt Heerlen Houthem 22,3
20-mrt Houthem Vijlen 20,4
21-mrt Vijlen Heerlen 23

Alle etappe plaatsen liggen aan een treinstation, behalve Vijlen. We gaan dagelijks met de trein van/naar Heerlen, met uitzondering van en naar Vijlen. Daar nemen we een klein beetje bagage mee in de rugzak voor de overnachting in het hotel in Vijlen. De eerste dag komen we naar Heerlen, met de trein of eigen vervoer. Met het dagrugzakje gaan we met de trein naar de startplaats. Aan het einde van de etappes gaan we met de trein terug naar Heerlen. Na de etappe van Houthem naar Vijlen, overnachten we in Vijlen. De laatste dag wandelen we van Vijlen naar Heerlen.

Via Coreovallum

Kruispunt Romeinse wegen

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé , alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de “Via Belgica”, een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen.
Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren werden door de Romeinen garnizoenen gelegerd. Hier ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen en Atuatuca Tungrorum, het huidige Tongeren. Om van Coriovallum naar Atuatuca Tungrorum te komen stak men de Maas over via de doorwaadbare plaats  Mosae Traiectum. Hier is later Maastricht ontstaan.
De Via Coriovallum laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je misschien nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed.

Route

De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Daar doorheen kabbelen dan weer de vele beekjes tussen de velden en langs de bossen. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. Ander moois dat je hier tegenkomt zijn drinkpoelen en graften. Deze drinkpoelen zijn broedplaatsen voor insecten, larven en amfibieën en kraamkamers voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden met bomen en struiken om uitspoeling van löss te voorkomen. In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel, kasteel of een vakwerkhuis. Ja, je loopt zelfs langs een echte kluis die tot 1930 ononderbroken bewoond was door echte kluizenaars. Kortom veel moois om van te genieten. En het is een echte pelgrimstocht.  De totale lengte van de route is 90 kilometer.

Pelgrimshoeve Kafarnaüm Vessem

20-23 augustus 2021

4 dagen wandelen vanaf de sfeervolle pelgrimsherberg te Vessem € 300 volpension

Inbegrepen:

 • 4 begeleide wandeldagen van 14-20 km per dag
 • 3 overnachtingen met volpension op een 1 persoonskamer

Niet inbegrepen:

 • consumpties

Aantal deelnemers min 3 max 5. vol

Indien de pelgrimshoeve vanwege Corona redenen niet open is, gaat de wandeling niet door en krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

De Pelgrimshoeve is voor veel pelgrims de startplaats voor hun wandeling naar Santiago de Compostela. Een pleisterplaats om tot rust te komen.

Wij zijn er van harte welkom voor deze mini pelgrimage. In de tuin bevindt zich een labyrint. Voel je vrij daar rond te wandelen. Zie verder voor een omschrijving. Ook is er een stilte ruimte, die we mogen gebruiken.

De Pelgrimshoeve beschikt over eenvoudige maar nette één- en tweepersoons kamers op de bovenverdieping. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Alle kamers hebben wel een wastafel. Voor de gasten zijn lakens, dekens, kussens, handdoeken en een washandje beschikbaar. Vrijwilligers van de pelgrimshoeve verzorgen voor ons de maaltijden.

In de voortuin staat een kunstwerk van mozaïek om aan te geven dat deze hoeve een pelgrimshuis is. Aan de achterzijde loop je als bezoeker recht op een borstbeeld af. Dat is van Stephanus Modestus Glorieux. Het is geschonken door de eigenaar van deze hoeve, de Congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, bij gelegenheid van de oprichting van de Stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm op 2 september 2015. Glorieux was de stichter van deze orde.

Bij de binnenplaats geeft een wegwijzer de richtingen en afstanden aan van verschillende pelgrimsroutes. Daarnaast staat het beeld “De Pelgrimmer”. Het is gemaakt door oud-bestuurslid Jack Wilting. De ‘Pelgrimmer’ (in dialect), dat bent uzelf. Zowel een man als een vrouw kan zich er in herkennen. Voor de “afstand” naar Santiago moet u wel een blokje om. Onder andere langs de vrouw van Jack. Het is haar geboortedatum.

Op het parkeerterrein is een labyrint geschilderd.

Een labyrint is geen doolhof. Wat wel?

In tegenstelling tot een doolhof kent een labyrint geen doodlopende zijtakken, laat staan een wirwar daarvan. Een labyrint geeft maar één pad aan, naar het midden. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je je weg! Vanzelf. En náár jezelf. Want het middelpunt staat symbool voor jouw meest innerlijke ik.

De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid. Het labyrint wijst een weg door die cirkel heen, een innerlijke weg. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de spirituele of goddelijke wereld. Niet voor niets is er in diverse middeleeuwse kathedralen zo’n labyrint in de vloertegels uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld in Chartres.

Tegenwoordig zien veel mensen de baan door een labyrint als een metafoor voor hun levensweg, net als een pelgrimspad dus. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige wendingen, verwacht en onverwacht. En ook in het echte leven denken we soms al vlakbij het doel te zijn. Maar dan komt er een tegenslag en ineens raken we er ver vandaan, verliezen het soms zelfs uit het oog.

Maar de vorm van het labyrint geeft je wel vertrouwen dat je je kern, je bestemming, ook echt kunt bereiken. Mits je in beweging blijft.

Kustpad Zuid Holland

18-21 februari 2024

Kustpad vanaf Oostvoorne naar Scheveningen € 450 HP

Inbegrepen:

 • 4 wandeldagen
 • 1 overnachting in Fletcher hotel in Brielle met halfpension op 2 persoonskamer met gescheiden bedden
 • 1 overnachting in Hotel Amerika in Hoek van Holland met halfpension op 2 persoonskamer met gescheiden bedden
 • 1 overnachting in Fletcher hotel in Monster met halfpension op 2 persoonskamer met gescheiden bedden.

Niet inbegrepen

 • vervoer van/naar vertrekplaats
 • lunch en consumpties

Kustpad vanaf Sluis naar de Oosterschelde voor een reisverslag van 2022 zie https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2022-kustpad/

In 2023 zijn we verder gegaan van de Oosterschelden naar Oostvoorne. Zie https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/kustpad-2023/

Het Kustpad is een lange afstand wandeling, die begint in het uiterste zuiden in Zeeland in Sluis. We wandelen 4 dagen van Oostvoorne naar Scheveningen

Minimum aantal deelnemers is 7, max 9. (vol)

De planning is als volgt:

18-feb Tenela Plas Oostvoorne Brielle 12
19-feb Brielle Maassluis 18,3
20-feb Maassluis s- Gravenzande 20,7
21-feb s-Gravenzande Scheveningen 18,5
69,5

Op dag 1 wandelen we van de Tenelaplas naar Brielle

Op dag 2 gaan we van Brielle naar de pont van Rozenburg en daarna naar Maassluis West

Dag 3 gaan we verder van Maassluis west naar Hoek van Holland over het strand en via het Noordlandse pad naar ‘s-Gravenzande

Dag 4  gaan we van ‘s-Gravenzande via het strand naar Monster, Loosduinen, Kijkduin en naar Scheveningen

Kijk voor een indruk op de site bij https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-kustpad/

Dutch Mountain trail

23-28 juni 2024 Dutch Mountain Trail

Wie gaat mee? Volgens kenners de zwaarste lange afstand wandeling in Nederland. Wat mij betreft ook de mooiste……

6 wandeldagen, 5 overnachtingen € 700 op gedeelde kamer

Toeslag 1 persoonskamer € 175

Minimum aantal deelnemers 5, max 7 personen. ( vol)

De Dutch mountain trail is een wandeling van 116 km en kent 1718 hoogtemeters. Een fantastische uitdaging in het Limburgse heuvelland. Zie voor een reisverslag van maart 2022 en april 2021 https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2022-dutch-mountain-trail/ https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-dutch-mountain-trail/

Inbegrepen:

 • Overnachting in Abdij Rolduc Kerkrade 2 persoonskamer halfpension
 • 3 overnachtingen in Hotel de Zwarte Ruiter in Gulpen met halfpension; 3x ontbijt en 3x 3 gangendiner op 2 persoonskamer
 • 1 overnachting in Eijsden, hotel cafe le Bonheur, 2 persoonskamer, logies  en ontbijt
 • USB stick met alle foto’s en een reisverslag in kleur op papier

Niet inbegrepen

 • Diner in Eijsden
 • Lunch
 • Vervoer van/naar vertrekplaats (met openbaar vervoer)

 

Planning

zo 23-jun Eygelshoven station Kerkrade 14
ma 24-jun station Kerkrade Vaals 20
di 25-jun Vaals Gulpen 26
wo 26-jun Gulpen Slenaken 20
do 27-jun Slenaken Eisden 20
vr 28-jun Eisden Maastricht 16

Op 23 juni vertrekken we rond 12 uur vanaf station Eygelshoven. Bij het station is een parkeerplaats. Voor wie met de auto komt, de auto blijft daar staan. Waarschijnlijk reis ik zelf met de trein. De eerste dag wandelen we naar het uiterste zuiden van Kerkrade en we overnachten in abdij Bolduc op een 2 persoonskamer. De volgende dag vertrekken we vanaf abdij Bolduc naar Vaals. We gaan hiervandaan met de bus naar Gulpen voor ons overnachtingsadres. De 3e dag gaan we met de bus naar de Vaals en wandelen naar Gulpen. De 4e dag vertrekken we van ons hotel naar Slenaken en gaan met de bus terug. De 5e dag gaan we met de bus naar Slenaken en wandelen naar Eijsden. Hier hebben we ons laatste overnachtingsadres. Vanaf Eijsden gaat we naar het eindpunt van de Dutch Mountain Trail, dat is station Maastricht. Vanaf station Maastricht is een directe trein naar Eygelshoven, voor degenen die met de auto zijn gekomen.

We dragen onze eigen rugzak, een slaapzak en handdoek zijn niet nodig. Op 24 en 25 juni kunnen we de meeste bagage in Gulpen achterlaten. Let op: neem niet teveel mee.

Het zijn zware etappes met in totaal 1715 hoogte meters. Daarom is ervoor gekozen om de etappes over 6 dagen te verdelen. Het is dan ook heel belangrijk goed getraind te zijn, dit betekent gewend zijn aan 20-25 km per dag. Voor wie de Dutch Mountain Trail graag op zijn telefoon wil volgen, er is een GPX track beschikbaar. Zelf heb ik Topo GPS en een boekje om de route te volgen.

Stuur een mailtje als je interesse hebt naar info@inbalansopweg.nl

Emmausklooster Velp

16-18 mei 2021 € 280 Volpension, verblijf op 1 persoonskamers in het Emmausklooster te Velp

Inbegrepen:

 • 3 wandeldagen in diverse richtingen rondom het klooster van ongeveer 20 km
 • 2 overnachtingen met volpension op 1 persoonskamer

Max aantal deelnemers 5, minimum aantal deelnemers 3. (vol)

Een unieke kans om in het sfeervolle Emmausklooster te verblijven en 3 dagen van ongeveer 20 km te wandelen.

Dag 1: Rondwandeling Grave vesting en Reek 20 km

Dag2: Rondwandeling kasteel Tongelaer en Raamdal 22 km

Dag 3: Kloosterwandeling in de tuin en Keent 20 km

Niet inbegrepen

 • consumpties

NS wandeling Mookerheide

8-9 april 2024 € 100 volpension. Minimum aantal deelnemers 5, max 7. 7 aanmeldingen, vol

Voor deze wandeling kun je je aanmelden voor de reservelijst.

2 daagse NS wandeling van Cuijk naar Groesbeek en van Groesbeek naar Nijmegen. We vertrekken op 8 april vanaf station Cuijk en lopen op 9 april naar het station van Nijmegen.

Wil je ervaren hoe het is om 2 dagen heuvels te lopen als voorbereiding voor b.v. een camino of een andere lange afstand wandeling? Dan kan ik deze van harte aanbevelen.

Kijk voor een indruk van de eerste dag bij het reisverslag van 28 januari 2021

Inbegrepen:

 • een overnachting in Groesbeek op 2 of 4  persoonskamer met eenpersoonsbedden
 • 2 wandeldagen
 • ontvangst drankje, ontbijt, lunchpakketje en warme maaltijd.
 • toeristenbelasting
 • begeleiding
 • routes

Niet inbegrepen

 • treinreis naar Cuijk en van Nijmegen naar je huis
 • consumpties

We dragen onze eigen bagage voor 1 nacht, slaapzak en handdoek is niet nodig

Wie gaat met ons mee, tijdens 2 wandeldagen door de heuvels vanaf Cuijk naar Nijmegen? Over de Mookerheide, de Sint Jans Berg, Duivelsberg. Allemaal prachtige natuur.

Door het centrum van Cuijk loop je naar de veerpont (vaart niet bij extreem hoog water). Tot Mook loop je langs de Maas. Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide. Boven gekomen is het uitzicht prachtig. Je daalt en klimt naar het Zevendal. Even verder sta je in natuurreservaat Sint Jansberg, de meest zuidelijke stuwwal in Nederland en bezit van Natuurmonumenten. Langs velden en bos wandel je naar Groesbeek. In Groesbeek overnachten we.
De tweede dag wandel je over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal door Berg en Dal en met zicht op de Ooypolder en over de Waalkade lopen we Nijmegen binnen.

 

Vlieland en Terschelling Waddenwandelen

19 november – 24 november

6 wandeldagen, totaal 90 km, 5 overnachtingen € 650 halfpension/volpension

Minimum aantal deelnemers 5, max 7 deelnemers. vol

Inbegrepen

 • 6 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 2 overnachtingen in hotel in Vlieland op een 2 persoonskamer halfpension
 • 3 overnachtingen met volpension bij verblijf op een 2 of 4  persoonskamer (Stayokay Terschelling)
 • boot Harlingen – Vlieland
 • boot Vlieland -Terschelling
 • boot Terschelling – Harlingen

Niet inbegrepen

 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • consumpties
 • 2x lunch op Vlieland

 

Stuur een mail naar info@inbalansopweg.nl om je aan te melden of je vragen te stellen.

Waddenwandelen is een Streekpad, die alle waddeneilanden aandoet.   Wij gaan het hele eiland Vlieland en Terschelling ronden.

Op Terschelling logeren we in een Stayokay hostel. Hier hebben we 2 2 persoonskamers en een 4 persoonskamer. Inbegrepen, ontbijt, lunchpakket en diner. Schitterend gelegen aan de Waddenzee, met uitzicht op West Terschelling. Voor een indruk van Waddenwandelen op Vlieland en Terschelling, kun je een kijkje nemen in het reisverslag https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/vlieland-2021/ en https://reizen.inbalansopweg.nl/2021/06/waddenwandelen-op-terschelling/

 

Smokkelroute Twente

1-4 augustus 2021

4 wandeldagen, totaal 70 km, 3 overnachtingen € 350 halfpension bij verblijf op een 2 persoonskamer. Toeslag voor een 1 persoonskamer is € 40 per nacht. De 2 persoonskamers zijn groot en er is voldoende ruimte tussen de bedden.

We verblijven in hotel Dinkeloord in Beuningen en gaan dagelijks met 2 auto’s naar de startplaats van de wandeling.

De route is een lijnwandeling; dagelijks gaan we verder waar we zijn gebleven. Het startpunt is Beuningen en gaat rondom Denekamp langs de Duitse grens naar Losser en Overdinkel. Overdinkel staat bekend smokkelplaats. Zie verder.

Max. aantal deelnemers 6; minimum aantal 3 (1 plaats vrij)

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen met halfpension
 • dagelijks vervoer van en naar de startplaats
 • USB stick met foto’s
 • geprint verslag van de wandeling in kleur

Niet inbegrepen

 • lunch
 • consumpties

Wandelen in de voetsporen van smokkelaars: dat doe je in het oosten van Twente. Het is nauwelijks voor te stellen, maar ooit konden we de grens van Nederland niet over zonder gecontroleerd te worden. Wie de douane wilde ontwijken, kon maar een ding doen: stiekem de grens over. In Twente wisten slimmeriken altijd wel een ‘gat in de grens’ te vinden. Sterker nog: de Twentse oostgrens was een walhalla voor smokkelaars.

Tegenwoordig wandel je zonder problemen over de Smokkelroute. Je bent in Duitsland voordat je het weet, want de route loopt vlak langs de grens. Zo kan je op de Dubbelweg met een been in Nederland en met je andere been in Duitsland staan. Soms is het onduidelijk hoe de grens loopt. Stenen grenspalen kunnen je een handje helpen. Zoals de Drielandsteen. In de zeventiende eeuw kwamen hier drie ‘landen’ samen: Münster, Utrecht en het graafschap Bentheim. Het is een oudje, deze Drielandsteen: hij staat er al sinds 1659. Hij doet zijn naam nog altijd eer aan en markeert de grens tussen Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen.

Terwijl je door een landschap met weilanden, woeste gronden, bossen en beken wandelt, kom je langs oude ‘commiezenhutten’, zoals die aan de Vrijdijk. Vanuit deze hutten speurden de ‘commies’ de omgeving af. Smokkelaars gebruikten het landschap en het water juist om speurhonden op een dwaalspoor te brengen. Met een beetje fantasie kun je je voorstellen hoe dat eraan toe ging.

Overdinkel

Overdinkel wordt ook wel het smokkeldorp genoemd. Een dorp dat rijk is aan prachtige natuur, waar uitgebreid gesmokkeld kan worden. Van oudsher kent het dorp een veelbewogen smokkelgeschiedenis, waarvan de verhalen generatie op generatie worden doorgegeven.

Schouwen Duiveland

20-23 november 2020

4 wandeldagen, 3 overnachtingen met halfpension € 330 op basis van 2 persoons kamers

Max aantal deelnemers 7 (vol)

We overnachten in het Fletcher Duinhotel in Burghaamstede. Op de aankomst en vertrekdag wandelen we een korte afstand van 8 km. We gaan schitterende wandelingen maken over het strand en in de duinen van Schouwen Duiveland. Schouwen Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland.

20-nov aankomst 13 uur Groene Duinen Burg Haamstede 8
21-nov zeepe Zand Zee Renesse 21
22-nov Hammen Kwelder Koeien Renesse 20
23-nov Paddestoelen duinwallen Burg Haamstede 6

 

Texel Waddenwandelen

6-9 februari 2022

4 wandeldagen, totaal 76 km, 3 overnachtingen € 330 halfpension (vol)

Max. aantal deelnemers 5.

Kijk voor een indruk van deze prachtige wandeling op de site bij: https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/texel/

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen met volpension bij verblijf op een 2 persoonskamer in het Stayokay hostel van Den Burg
 • USB stick met foto’s

Niet inbegrepen

 • retour met de boot als voetganger
 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • consumpties

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan het hele eiland Texel ronden. De afstanden zijn ongeveer 20 km per dag. De eerste dag wandelen we van de boot naar Oude Schild.

Onderstaand vind je de planning:

6-2-2022 zondag Den Burg Oude Schild Oosterend 14,9
7-2-2022 maandag Oosterend De Cocksdorp Slufter 20,7
8-2-2022 dinsdag Slufter de Koog tm punt 2 19,2
9-2-2022 woensdag paal 9 boot Den Burg 17,1

 

Op 6 februari nemen we de boot van 11 uur van Den Helder naar Texel. De auto laten we in Den Helder staan. Dagelijks maken we gebruik van het openbaar vervoer om bij onze overnachtingsplaats te komen. Op 9 februari gaan we eerst op pad en nemen daarna de boot van 16 of 17 uur.