Archieven

Pelgrimshoeve Kafarnaüm Vessem

20-23 augustus 2021

4 dagen wandelen vanaf de sfeervolle pelgrimsherberg te Vessem € 300 volpension

Inbegrepen:

 • 4 begeleide wandeldagen van 14-20 km per dag
 • 3 overnachtingen met volpension op een 1 persoonskamer

Niet inbegrepen:

 • consumpties

Aantal deelnemers min 3 max 5. (vol)

Indien de pelgrimshoeve vanwege Corona redenen niet open is, gaat de wandeling niet door en krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

De Pelgrimshoeve is voor veel pelgrims de startplaats voor hun wandeling naar Santiago de Compostela. Een pleisterplaats om tot rust te komen.

Wij zijn er van harte welkom voor deze mini pelgrimage. In de tuin bevindt zich een labyrint. Voel je vrij daar rond te wandelen. Zie verder voor een omschrijving. Ook is er een stilte ruimte, die we mogen gebruiken.

De Pelgrimshoeve beschikt over eenvoudige maar nette één- en tweepersoons kamers op de bovenverdieping. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Alle kamers hebben wel een wastafel. Voor de gasten zijn lakens, dekens, kussens, handdoeken en een washandje beschikbaar. Vrijwilligers van de pelgrimshoeve verzorgen voor ons de maaltijden.

In de voortuin staat een kunstwerk van mozaïek om aan te geven dat deze hoeve een pelgrimshuis is. Aan de achterzijde loop je als bezoeker recht op een borstbeeld af. Dat is van Stephanus Modestus Glorieux. Het is geschonken door de eigenaar van deze hoeve, de Congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, bij gelegenheid van de oprichting van de Stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm op 2 september 2015. Glorieux was de stichter van deze orde.

Bij de binnenplaats geeft een wegwijzer de richtingen en afstanden aan van verschillende pelgrimsroutes. Daarnaast staat het beeld “De Pelgrimmer”. Het is gemaakt door oud-bestuurslid Jack Wilting. De ‘Pelgrimmer’ (in dialect), dat bent uzelf. Zowel een man als een vrouw kan zich er in herkennen. Voor de “afstand” naar Santiago moet u wel een blokje om. Onder andere langs de vrouw van Jack. Het is haar geboortedatum.

Op het parkeerterrein is een labyrint geschilderd.

Een labyrint is geen doolhof. Wat wel?

In tegenstelling tot een doolhof kent een labyrint geen doodlopende zijtakken, laat staan een wirwar daarvan. Een labyrint geeft maar één pad aan, naar het midden. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je je weg! Vanzelf. En náár jezelf. Want het middelpunt staat symbool voor jouw meest innerlijke ik.

De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid. Het labyrint wijst een weg door die cirkel heen, een innerlijke weg. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de spirituele of goddelijke wereld. Niet voor niets is er in diverse middeleeuwse kathedralen zo’n labyrint in de vloertegels uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld in Chartres.

Tegenwoordig zien veel mensen de baan door een labyrint als een metafoor voor hun levensweg, net als een pelgrimspad dus. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige wendingen, verwacht en onverwacht. En ook in het echte leven denken we soms al vlakbij het doel te zijn. Maar dan komt er een tegenslag en ineens raken we er ver vandaan, verliezen het soms zelfs uit het oog.

Maar de vorm van het labyrint geeft je wel vertrouwen dat je je kern, je bestemming, ook echt kunt bereiken. Mits je in beweging blijft.

Kustpad Zeeland

18-21 april 2021

Kustpad vanaf Sluis naar de Oosterschelde € 300 op 2 persoonskamer (1 plaats vrij)

Het Kustpad is een lange afstand wandeling, die begint in het uiterste zuiden in Zeeland in Sluis. We wandelen 4 dagen tot aan de Oosterschelde. Het onverwacht prachtige Zeeuws Vlaanderen en Walcheren zijn een bezoekje waard.

Inbegrepen:

 • 4 wandeldagen
 • 1 overnachting met halfpension in Fletcher hotel in Nieuwvliet bad  op 2 persoonskamer met gescheiden bedden
 • 2 overnachtingen logies en ontbijt in Vlissingen bij B&B op 2 persoonskamer met gescheiden bedden
 • vervoer op Walcheren van/naar de startplaats

Niet inbegrepen

 • 2x overtocht met de pont van Vlissingen naar Breskens
 • lunch op dag 1
 • lunch en diner op dag 2, 3 en 4
 • consumpties

Minimum aantal deelnemers is 3, max 5.

De planning is als volgt:

18-apr Sluis Nieuwvliet bad 19,5
19-apr Nieuwvlietbad Dishoek 18,9
20-apr Dishoek Domburg 19,2
21-apr Domburg Oosterschelde 15,2

 

Op dag 1 gaan we met de boot van 9.45 uur van Vlissingen naar Breskens en nemen aansluitend de bus naar Sluis. Daar komen we om 10.45 aan en onze wandeling start. Die dag gaan we naar Nieuwvlietbad, waar onze eerste overnachting is. We dragen onze spullen die we voor 1 nacht nodig hebben.

Op dag 2 gaan we door het prachtige natuurgebied het Zwarte Gat naar Breskens, gaan met de boot naar Vlissingen en vervolgens naar Dishoek. Ik zorg voor vervoer naar ons overnachtingsadres in Vlissingen

Dag 3 gaan we door de duinen en over het strand naar Domburg. Altijd een hele mooie ervaring om zo langs de kust te lopen. Vervoer van en naar de startplaats wordt geregeld.

Dag 4 is nog ongeveer 15 km. Na de wandeling gaan we naar huis terug.

 

Dutch Mountain train

6-9 april 2021 Dutch Mountain Train (1 plaats vrij)

4 wandeldagen, 3 overnachtingen in hotel De Zwarte Ruiter in Gulpen € 500

De Dutch mountain trail is een wandeling van 101 km en kent 1718 hoogtemeters. Een fantastische uitdaging in het Limburgse heuvelland.

Inbegrepen:

 • 3 overnachtingen op een 1 persoonskamer
 • 3x ontbijt en 3x 3 gangendiner
 • bagagevervoer
 • vervoer vanaf de Zwarte Ruiter van en naar de vertrekplaats
 • route

Kosten: € 500 voor halfpension in 1 persoonskamer. Het betreft een ruime kamer, die geschikt is voor 2 personen, met gescheiden bedden. Als je met 2 personen aanmeldt, of er zijn 2 aanmeldingen, dan kun je de kamer delen en zijn de kosten € 400 per persoon.

Planning

6-apr Eygelshoven Vaals 28
7-apr Vaals Gulpen 23
8-apr Gulpen Meehr 26
9-apr Meehr Maastricht 23,5

Het zijn zware etappes met in totaal 1715 hoogte meters. Het is dan ook heel belangrijk goed getraind te zijn. Mocht de afstand per dag te ver zijn, kun je met mij meerijden met de auto.

Er is een rechtstreeks trein verbinding van Maastricht naar Eygelshoven.

Stuur een mailtje als je interesse hebt naar info@inbalansopweg.nl

Emmausklooster Velp

16-18 mei 2021 € 280 Volpension, verblijf op 1 persoonskamers in het Emmausklooster te Velp

Inbegrepen:

 • 3 wandeldagen in diverse richtingen rondom het klooster van ongeveer 20 km
 • 2 overnachtingen met volpension op 1 persoonskamer

Max aantal deelnemers 5, minimum aantal deelnemers 3. (vol)

Een unieke kans om in het sfeervolle Emmausklooster te verblijven en 3 dagen van ongeveer 20 km te wandelen.

Dag 1: Rondwandeling Grave vesting en Reek 20 km

Dag2: Rondwandeling kasteel Tongelaer en Raamdal 22 km

Dag 3: Kloosterwandeling in de tuin en Keent 20 km

Niet inbegrepen

 • consumpties

NS wandeling Mookerheide

8-9 mei 2021 € 80 volpension. Minimum aantal deelnemers 3, max 5. (vol)

2 daagse NS wandeling van Cuijk naar Groesbeek en van Groesbeek naar Nijmegen. We vertrekken op 16 februari vanaf station Cuijk en lopen op 17 februari naar het station van Nijmegen.

Kijk voor een indruk van de eerste dag bij het reisverslag van 28 januari 2021

Inbegrepen:

 • een overnachting in Groesbeek op 2 of 3 persoonskamer met eenpersoonsbedden
 • 2 wandeldagen
 • ontbijt, lunchpakketje en warme maaltijd.
 • toeristenbelasting
 • begeleiding
 • routes

Niet inbegrepen

 • treinreis naar Cuijk en van Nijmegen naar je huis
 • consumpties

We dragen onze eigen bagage voor 1 nacht, slaapzak en handdoek is niet nodig

Wie gaat met ons mee, tijdens 2 wandeldagen door de heuvels vanaf Cuijk naar Nijmegen? Over de Mookerheide, de Sint Jans Berg, Duivelsberg. Allemaal prachtige natuur.

Door het centrum van Cuijk loop je naar de veerpont (vaart niet bij extreem hoog water). Tot Mook loop je langs de Maas. Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide. Boven gekomen is het uitzicht prachtig. Je daalt en klimt naar het Zevendal. Even verder sta je in natuurreservaat Sint Jansberg, de meest zuidelijke stuwwal in Nederland en bezit van Natuurmonumenten. Langs velden en bos wandel je naar Groesbeek. In Groesbeek overnachten we.
De tweede dag wandel je over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal door Berg en Dal en met zicht op de Ooypolder en over de Waalkade lopen we Nijmegen binnen.

 

Terschelling en Vlieland Waddenwandelen

17-22 juni 2021

6 wandeldagen, totaal 81 km, 5 overnachtingen € 600 volpension ( vol)

Deze wandeling gaat met 3 mede wandelaars door. Indien de wandeling vanwege de Corona maatregelen moet worden geannuleerd, krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

Als we tengevolge van Corona maatregelen met 4 personen samen buiten mogen zijn, wordt de groep in 2-en gesplitst.

Inbegrepen

 • 6 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 2 overnachtingen in hotel in Vlieland op een 2 persoonskamer met halfpension
 • 3 overnachtingen met volpension bij verblijf op een 2 persoonskamer (Stayokay Terschelling)
 • boot Harlingen – Vlieland
 • boot Vlieland – Terschelling
 • boot Terschelling – Harlingen

Niet inbegrepen

 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • consumpties
 • 2x lunch op Vlieland

We overnachten in hotel Herbergh van Flieland midden in het centrum in een 2 persoonskamer met voldoende ruimte voor 2 eenpersoonsbedden.  We hebben hier halfpension, ontbijt en diner inbegrepen. Op Terschelling logeren we in een Stayokay hostel en ook hier hebben we 2 persoonskamers. Inbegrepen, ontbijt, lunchpakket en diner.

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan het hele eiland Vlieland en Terschelling ronden.

Op 19 januari hebben we de boot van 14 uur van Harlingen naar Vlieland. Deze dag hebben we een rondwandeling op Vlieland. De totale afstand van het lange afstand pad op Vlieland is 34 km, dat doen we in 2 dagen. Na deze wandeling nemen we de boot van Vlieland naar Terschelling. De totale afstand op Terschelling is 46 km, die wordt verdeeld in etappes van 15, 21 en 10 km. Na de wandeling gaan we op 24 januari terug naar Harlingen, waar de auto op ons staat te wachten.

Smokkelroute Twente

1-4 augustus 2021

4 wandeldagen, totaal 70 km, 3 overnachtingen € 350 halfpension bij verblijf op een 2 persoonskamer. Toeslag voor een 1 persoonskamer is € 40 per nacht. De 2 persoonskamers zijn groot en er is voldoende ruimte tussen de bedden.

We verblijven in hotel Dinkeloord in Beuningen en gaan dagelijks met 2 auto’s naar de startplaats van de wandeling.

De route is een lijnwandeling; dagelijks gaan we verder waar we zijn gebleven. Het startpunt is Beuningen en gaat rondom Denekamp langs de Duitse grens naar Losser en Overdinkel. Overdinkel staat bekend smokkelplaats. Zie verder.

Max. aantal deelnemers 5; minimum aantal 3 (3 aanmeldingen, 1 plaats vrij)

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen met halfpension
 • dagelijks vervoer van en naar de startplaats
 • USB stick met foto’s
 • geprint verslag van de wandeling in kleur

Niet inbegrepen

 • lunch
 • consumpties

Wandelen in de voetsporen van smokkelaars: dat doe je in het oosten van Twente. Het is nauwelijks voor te stellen, maar ooit konden we de grens van Nederland niet over zonder gecontroleerd te worden. Wie de douane wilde ontwijken, kon maar een ding doen: stiekem de grens over. In Twente wisten slimmeriken altijd wel een ‘gat in de grens’ te vinden. Sterker nog: de Twentse oostgrens was een walhalla voor smokkelaars.

Tegenwoordig wandel je zonder problemen over de Smokkelroute. Je bent in Duitsland voordat je het weet, want de route loopt vlak langs de grens. Zo kan je op de Dubbelweg met een been in Nederland en met je andere been in Duitsland staan. Soms is het onduidelijk hoe de grens loopt. Stenen grenspalen kunnen je een handje helpen. Zoals de Drielandsteen. In de zeventiende eeuw kwamen hier drie ‘landen’ samen: Münster, Utrecht en het graafschap Bentheim. Het is een oudje, deze Drielandsteen: hij staat er al sinds 1659. Hij doet zijn naam nog altijd eer aan en markeert de grens tussen Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen.

Terwijl je door een landschap met weilanden, woeste gronden, bossen en beken wandelt, kom je langs oude ‘commiezenhutten’, zoals die aan de Vrijdijk. Vanuit deze hutten speurden de ‘commies’ de omgeving af. Smokkelaars gebruikten het landschap en het water juist om speurhonden op een dwaalspoor te brengen. Met een beetje fantasie kun je je voorstellen hoe dat eraan toe ging.

Overdinkel

Overdinkel wordt ook wel het smokkeldorp genoemd. Een dorp dat rijk is aan prachtige natuur, waar uitgebreid gesmokkeld kan worden. Van oudsher kent het dorp een veelbewogen smokkelgeschiedenis, waarvan de verhalen generatie op generatie worden doorgegeven.

Schouwen Duiveland

20-23 november 2020

4 wandeldagen, 3 overnachtingen met halfpension € 330 op basis van 2 persoons kamers

Max aantal deelnemers 7 (vol)

We overnachten in het Fletcher Duinhotel in Burghaamstede. Op de aankomst en vertrekdag wandelen we een korte afstand van 8 km. We gaan schitterende wandelingen maken over het strand en in de duinen van Schouwen Duiveland. Schouwen Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland.

20-nov aankomst 13 uur Groene Duinen Burg Haamstede 8
21-nov zeepe Zand Zee Renesse 21
22-nov Hammen Kwelder Koeien Renesse 20
23-nov Paddestoelen duinwallen Burg Haamstede 6

 

Texel Waddenwandelen

12-15 april 2021

4 wandeldagen, totaal 76 km, 3 overnachtingen € 350 halfpension (1 plaats vrij)

Max. aantal deelnemers 5. Indien we volgens de Corona regels buiten met 4 op pad mogen, wordt de groep in 2-en verdeeld en houden we afstand.

Kijk voor een indruk van deze prachtige wandeling op de site bij: https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/texel/

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen met volpension bij verblijf op een 2 persoonskamer in het Stayokay hostel van Den Burg
 • USB stick met foto’s

Niet inbegrepen

 • retour met de boot als voetganger
 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • consumpties

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan het hele eiland Texel ronden. De afstanden zijn ongeveer 20 km per dag. De eerste dag wandelen we van de boot naar Oude Schild.

Onderstaand vind je de planning:

12-april maandag Den Burg Oude Schild Oosterend 14,9
13-april dinsdag Oosterend De Cocksdorp Slufter 20,7
14-april woensdag Slufter de Koog tm punt 2 19,2
15-april donderdag paal 9 boot Den Burg 17,1

Er zijn 2 persoonskamers gereserveerd met een persoonsbedden in het Fletcher hotel Koogerend.

Op 4 januari nemen we de boot van 11 uur van Den Helder naar Texel. De auto laten we in Den Helder staan. Dagelijks maken we gebruik van het openbaar vervoer om bij onze overnachtingsplaats te komen. Op 7 januari gaan we eerst op pad en nemen daarna de boot van 16 of 17 uur.

 

Gorssel Gelderland

30 nov – 3 december 2020

4 wandeldagen in de omgeving van Gorssel, Kring van Dorth, in het mooie Gelderland net ten noorden van Zutphen

4 wandeldagen, 3 overnachtingen met volpension € 220

Max aantal deelnemers 4; (vol)

Inbegrepen:

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen met volpension in Stayokay hostel in Kring van Dorth

Er is 1 4 persoonskamers beschikbaar en 1 persoonskamer. Voor de een persoonskamers wordt een extra bedrag gerekend van € 20 per dag.

Niet inbegrepen

 • consumpties

Op de aankomst en vertrekdag hebben we een wandeling van 13 km. Op 26 en 27 oktober zijn de wandelingen 19 km lang. Onderstaand zie je de planning.

25-okt zondag aankomst 13 km Kring van Haar Kring van Dorth
26-okt maandag 19 Kring van Dorth Joppe
27-okt dinsdag 19 Gorssels genieten Joppe
28-okt woensdag vertrek 13 Gouden Heide Gorssel