Archieven

Via Belgica

Deze wandeling is op dit moment niet ingepland. Laat het me gerust weten als je interesse hebt. Stuur een mailtje naar info@inbalansopweg.nl

4 wandeldagen van Maastricht naar Rimburg,

Maximum aantal deelnemers 5, minimum 3

Vanaf Maastricht gaan we in 4 wandeldagen naar Rimburg. We overnachten in de pelgrimsherberg van Houthem, in Heerlen in het Nivon Natuurhuis en tenslotte in de Abdij van Rolduc. We slapen in de pelgrimsherberg en in de abdij van Rolduc op een 6 persoonskamer, in het Nivonhuis op een 2 persoonskamer.

Inbegrepen in de prijs zijn de overnachtingen, begeleiding en organisatie. Wie gaat mee, dit deel van Zuid Limburg ontdekken? We dragen onze eigen rugzak, inclusief slaapzak.

De Via Belgica is een oude Romeinse weg die van het Franse Boulogne sur-Mer naar het Duitse Keulen liep. Op die route doorkruist de Via Belgica Zuid-Limburg. Ze komt bij Maastricht Nederland binnen en verlaat Nederland weer bij Rimburg. Deze route is bewegwijzerd via speciale zwarte Via Belgica-bordjes. Totaal 67 km

Landschap: dagelijks zijn we in de Limburgse heuvels, zwaarte, gemiddeld. Belangrijk is om gewend te zijn om 20 km per dag te lopen.

24 oktober: aankomst in Maastricht om 10 uur; daarna lopen we naar Houthem waar we overnachten in een pelgrimsherberg, 19 km

25 oktober: Van Houthem wandelen we naar Kunrade 18 km, daarna nemen we de bus naar Heerlen. Het Nivonhuis ligt ongeveer 1,5 km van het station

26 oktober: Met de bus gaan we terug naar Kunrade en vervolgen onze weg naar Eygelshoven. 19 km. Hier overnachten we in abdij Rolduc

27 oktober; Vanaf de abdij Rolduc gaan we naar de grensplaats Rimburg. 13 km. Hier eindigt onze wandeling. Daar gaan we met de bus naar station Eygelshoven en weer naar huis.

 

Ons Kloosterpad

Wie gaat met ons mee? Het Kloosterpad is 330 km lang en verdeeld over 15 etappes. Vanaf Den Bosch naar Megen, Boxmeer, Eindhoven, Berkel Enschot en weer terug naar Den Bosch. We gaan steeds 2 of 4 dagen op pad.

Aantal deelnemers min 3. max 5

1: 24-25 januari, Den Bosch Uden, 2 wandeldagen, € 80 (geannuleerd)

Overnachten in abdij van Berne op 1 persoonskamer, inclusief ontbijt en avond(brood) maaltijd € 80

24-jan Den Bosch Abdij van Berne 22,5
25-jan Addij van Berne Uden 18,5

 

2: 28-31 januari, 4 wandeldagen, Uden – Boxmeer € 330 (3 aanmeldingen; vol)

Overnachten Hotel de Keurvorst in Ravenstein op basis van 2 persoonskamer, met halfpension. Toeslag 1 persoonskamer € 60. Inclusief vervoer van/naar klooster

28-jan Uden Megen 24
29-jan Megen Velp 24
30-jan Velp Sint Agatha 22
31-jan Sint Agatha Boxmeer 22

3: nog niet gepland, Boxmeer – Eindhoven

4: 6-9 februari, 4 wandeldagen; Eindhoven -Biezenmortel € 330 (geann)

2 overnachtingen in de pelgrimsherberg Kafarnaum in Vessem met volpension op een 2 persoonskamer en 1 overnachting op 1 persoonskamer in de abdij van Berne inclusief ontbijt en avond (brood) maaltijd. Ook inbegrepen: taxi van/naar Oirschot

6-feb Eindhoven Vessem 22
7-feb Vessem Oirschot 22,5
8-feb Oirschot Berkel Enschot 24,8
9-feb Berkel Enschot Biezenmortel 20

5: 13-14 februari, 2 wandeldagen; Biezenmortel – Den Bosch € 120 (vol)

1 overnachting in hotel de Kruishoeve in Vught met halfpension op 2 persoonskamer. Toeslag 1 persoonskamer € 30

13-feb Biezenmortel Vught 20
14-feb Vught Den Bosch 20

Meer informatie kun je vinden op de site van Ons Kloosterpad https://brabantskloosterleven.nl/ons-kloosterpad-old/ Er is een prachtig boek verkrijgbaar met alle wetenswaardigheden over de kloosters waar we langs komen. Het heet Bindboek Ons Kloosterpad. Het woord bindboek is zo gekozen, omdat het boek je met verhalen, beelden, overpeinzingen en herinneringen wil verbinden met de bijzondere plekken op dit pad. Aan de geschiedenis ervan en aan de toekomst. Aan de mensen, hun levenswijze en de waarden van waaruit ze leven, en aan jou en jouw eigen pad.

De route heb ik. Ook is het kloosterpad te downloaden via GPX. Ik gebruik de app Topo GPS.

Voorzover de kloosters open zijn, gaan we er een kijkje nemen.

 

Ameland Waddenwandelen

10-13 april 2022

4 wandeldagen, totaal 61 km, 3 overnachtingen € 450 halfpension

€ 450 is op basis van verblijf in een 2 persoonskamer. Toeslag 1 persoonskamer € 100

Minimum aantal deelnemers 3, max 7 (vol)

Wie gaat met me mee dit schitterende eiland verkennen?

Deze wandeling gaat met 3 mede wandelaars door. Indien de wandeling vanwege de Corona maatregelen moet worden geannuleerd, krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

 

Inbegrepen

 • 4 begeleide wandeldagen
 • organisatie
 • 3 overnachtingen in hotel op Ameland op een 2 persoonskamer met halfpension

Niet inbegrepen

 • busvervoer op het eiland van en naar vertrekpunt
 • retour boot Holwerd Ameland
 • consumpties
 • lunch

We overnachten in het Fletcher hotel in Hollum  in een 2 persoonskamer   We hebben hier halfpension, ontbijt en diner inbegrepen.

Streekpad 4 is een waddenwandeling over alle eilanden. Wij gaan het hele eiland Ameland ronden, in totaal ongeveer 70 km.

km
10-apr Aankomst Ameland Hollum 10
11-apr Hollum Kooiduinen 20
12-apr Kooiduinen Nes 20
13-apr Nes Hollum 17

Op 10 april nemen de snelboot van 13 uur van Holwerd naar Ameland. De auto laten we in Holwerd staan. Aangekomen in Nes gaan we met de bus naar ons hotel en laten onze bagage daar achter. De eerste dag start onze wandeling in Hollum en gaan we de westkant van het eiland op. (10 km kaart 4 van Waddenwandelen). Op 11 april starten we ook van ons hotel en gaan langs de noordkust met strand en duinen naar de Kooiduinen (kaart 5,6 en 7) 12 april gaan we eerst met de bus terug naar de Kooiduinen en wandelen naar het uiterste oosten en gaan via Buren langs de Waddenzee terug naar Nes. (kaart 8 tm 11) De laatste dag gaan we met de bus naar Nes en wandelen door de polders, langs het veer en het zuidstrand terug naar Hollum. We nemen de boot terug van 15.45 uur of 17 uur.

 

Pieterpad

20-22 september 2021 3 wandeldagen, 2 dagen halfpension € 270; geannuleerd

Max. aantal deelnemers 5, minimum 2 deelnemer

We overnachten bij Hotel “Vakantie Meerlo”  in een Glamphut met 1- persoonsbedden op basis van halfpension. Dat wil zeggen, inclusief ontbijt en diner.

20-sep Gennep Vierlingsbeek 19 km
21-sep Vierlingsbeek Meerlo 18 km
22-sep Meerlo Grubbenvorst 19 km

Op 20 september komen we met het openbaar vervoer in Gennep aan.  De wandeling start om 10 uur. We wandelen van Gennep naar Vierlingsbeek. Door de bossen, natuurgebied het Quin met de pont over bij Afferden en langs de Maas. Deze dag draag je je rugzak. Indien gewenst kan ik ook bagage vervoer regelen.

21 september vervolgen we het Pieterpad van Vierlingsbeek naar Meerlo. Met een klein rugzakje, want de bagage blijft in Meerlo. Langs het dorpje Smakt, het landgoed Geysteren met de Boschhuizer bergen, Wanssum en de grote Molenbeek.

22 september vertrekken we direct van ons hotel naar Grubbenvorst. We komen langs Tienray, Swolgen, natuurgebied Schuitwater, Kaldenbroek en sluiten af in Grubbenvorst. Met de bus gaan we terug naar Meerlo, om onze bagage op te halen.

 

 

 

Via Coriovallum

18-22 februari 2022 Via Coriovallum € 400

Aantal deelnemers, minimaal 3, maximaal 5. (5 aanmeldingen, vol)

Inbegrepen:

 • 5 begeleide wandeldagen
 • 3 overnachtingen in Natuurhuis Nivon in Heerlen, 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch
 • 1 overnachting in Hotel Cuba Libre in Vijlen, 2 persoonskamer met halfpension
 • geprint reisverslag en USB stick met foto’s
 • pelgrimspaspoort

Niet inbegrepen

 • 3x maaltijd bij verblijf Natuurhuis Nivon
 • lunch na overnachting Vijlen
 • consumpties
 • treinreizen van/naar Heerlen

3 nachten verblijven we in Natuurhuis Nivon te Heerlen op 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch. 1 nacht verblijven we in Hotel Cuba Libre in Vijlen op een 2 persoonskamer, inclusief ontbijt en diner.

Bij restaurant de Twee gezusters in Heerlen is een pelgrimsmenu beschikbaar.

Een schitterende pelgrimstocht in Zuid Limburg vanaf Houthem, zie onderstaand overzicht. Voor een indruk van deze wandeling kijk naar het reisverslag van juni 2021. https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-via-coriovalum/

Dagindeling en km

18-feb Houthem Spaubeek 14
19-feb Spaubeek Heerlen 20
20-feb Heerlen Houthem 22,3
21-feb Houthem Vijlen 20,4
22-feb Vijlen Heerlen 23

Alle etappe plaatsen liggen aan een treinstation, behalve Vijlen. We gaan dagelijks met de trein van/naar Heerlen, met uitzondering van en naar Vijlen. Daar nemen we een klein beetje bagage mee in de rugzak voor de overnachting in het hotel in Vijlen. De eerste dag komen we naar Heerlen, met de trein of eigen vervoer. Met het dagrugzakje gaan we met de trein naar de startplaats. Aan het einde van de etappes gaan we met de trein terug naar Heerlen. Na de etappe van Houthem naar Vijlen, overnachten we in Vijlen. De laatste dag wandelen we van Vijlen naar Heerlen.

Via Coreovallum

Kruispunt Romeinse wegen

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé , alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de “Via Belgica”, een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen.
Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren werden door de Romeinen garnizoenen gelegerd. Hier ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen en Atuatuca Tungrorum, het huidige Tongeren. Om van Coriovallum naar Atuatuca Tungrorum te komen stak men de Maas over via de doorwaadbare plaats  Mosae Traiectum. Hier is later Maastricht ontstaan.
De Via Coriovallum laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je misschien nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed.

Route

De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Daar doorheen kabbelen dan weer de vele beekjes tussen de velden en langs de bossen. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. Ander moois dat je hier tegenkomt zijn drinkpoelen en graften. Deze drinkpoelen zijn broedplaatsen voor insecten, larven en amfibieën en kraamkamers voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden met bomen en struiken om uitspoeling van löss te voorkomen. In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel, kasteel of een vakwerkhuis. Ja, je loopt zelfs langs een echte kluis die tot 1930 ononderbroken bewoond was door echte kluizenaars. Kortom veel moois om van te genieten. En het is een echte pelgrimstocht.  De totale lengte van de route is 90 kilometer.

Pelgrimshoeve Kafarnaüm Vessem

20-23 augustus 2021

4 dagen wandelen vanaf de sfeervolle pelgrimsherberg te Vessem € 300 volpension

Inbegrepen:

 • 4 begeleide wandeldagen van 14-20 km per dag
 • 3 overnachtingen met volpension op een 1 persoonskamer

Niet inbegrepen:

 • consumpties

Aantal deelnemers min 3 max 5. vol

Indien de pelgrimshoeve vanwege Corona redenen niet open is, gaat de wandeling niet door en krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

De Pelgrimshoeve is voor veel pelgrims de startplaats voor hun wandeling naar Santiago de Compostela. Een pleisterplaats om tot rust te komen.

Wij zijn er van harte welkom voor deze mini pelgrimage. In de tuin bevindt zich een labyrint. Voel je vrij daar rond te wandelen. Zie verder voor een omschrijving. Ook is er een stilte ruimte, die we mogen gebruiken.

De Pelgrimshoeve beschikt over eenvoudige maar nette één- en tweepersoons kamers op de bovenverdieping. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Alle kamers hebben wel een wastafel. Voor de gasten zijn lakens, dekens, kussens, handdoeken en een washandje beschikbaar. Vrijwilligers van de pelgrimshoeve verzorgen voor ons de maaltijden.

In de voortuin staat een kunstwerk van mozaïek om aan te geven dat deze hoeve een pelgrimshuis is. Aan de achterzijde loop je als bezoeker recht op een borstbeeld af. Dat is van Stephanus Modestus Glorieux. Het is geschonken door de eigenaar van deze hoeve, de Congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, bij gelegenheid van de oprichting van de Stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm op 2 september 2015. Glorieux was de stichter van deze orde.

Bij de binnenplaats geeft een wegwijzer de richtingen en afstanden aan van verschillende pelgrimsroutes. Daarnaast staat het beeld “De Pelgrimmer”. Het is gemaakt door oud-bestuurslid Jack Wilting. De ‘Pelgrimmer’ (in dialect), dat bent uzelf. Zowel een man als een vrouw kan zich er in herkennen. Voor de “afstand” naar Santiago moet u wel een blokje om. Onder andere langs de vrouw van Jack. Het is haar geboortedatum.

Op het parkeerterrein is een labyrint geschilderd.

Een labyrint is geen doolhof. Wat wel?

In tegenstelling tot een doolhof kent een labyrint geen doodlopende zijtakken, laat staan een wirwar daarvan. Een labyrint geeft maar één pad aan, naar het midden. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je je weg! Vanzelf. En náár jezelf. Want het middelpunt staat symbool voor jouw meest innerlijke ik.

De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid. Het labyrint wijst een weg door die cirkel heen, een innerlijke weg. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de spirituele of goddelijke wereld. Niet voor niets is er in diverse middeleeuwse kathedralen zo’n labyrint in de vloertegels uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld in Chartres.

Tegenwoordig zien veel mensen de baan door een labyrint als een metafoor voor hun levensweg, net als een pelgrimspad dus. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige wendingen, verwacht en onverwacht. En ook in het echte leven denken we soms al vlakbij het doel te zijn. Maar dan komt er een tegenslag en ineens raken we er ver vandaan, verliezen het soms zelfs uit het oog.

Maar de vorm van het labyrint geeft je wel vertrouwen dat je je kern, je bestemming, ook echt kunt bereiken. Mits je in beweging blijft.

Kustpad Zeeland

16-19 januari 2022

Kustpad vanaf Sluis naar de Oosterschelde € 300 op 2 persoonskamer 

Het Kustpad is een lange afstand wandeling, die begint in het uiterste zuiden in Zeeland in Sluis. We wandelen 4 dagen tot aan Neeltje Jans. Het onverwacht prachtige Zeeuws Vlaanderen en Walcheren zijn een bezoekje waard.

Inbegrepen:

 • 4 wandeldagen
 • 1 overnachting met ontbijt in Fletcher hotel in Nieuwvliet bad  op 2 persoonskamer met gescheiden bedden
 • 2 overnachtingen logies en ontbijt in Zoutelande in hotel Valkenhof

Niet inbegrepen

 • 2x overtocht met de pont van Vlissingen naar Breskens
 • lunch, diner en consumpties

Minimum aantal deelnemers is 3, max 5. (vol)

De planning is als volgt:

16-jan Sluis Nieuwvliet bad 19,5
17-jan Nieuwvlietbad Zoutelande 22,5
18-jan Zoutelande Oostkapelle 20
19 jan Oostkapelle Neeltje Jans 18

 

Op dag 1 gaan we met de boot van 9.45 uur van Vlissingen naar Breskens en nemen aansluitend de bus naar Sluis. Daar komen we om 10.45 aan en onze wandeling start. Die dag gaan we naar Nieuwvlietbad, waar onze eerste overnachting is. We dragen onze spullen die we voor 1 nacht nodig hebben.

Op dag 2 gaan we door het prachtige natuurgebied het Zwarte Gat naar Breskens, gaan met de boot naar Vlissingen en vervolgens naar Zoutelande.

Dag 3 gaan we door de duinen en over het strand naar Oostkapelle. Altijd een hele mooie ervaring om zo langs de kust te lopen. Vervoer van en naar de startplaats wordt geregeld.

Dag 4 is nog ongeveer 18 km. Na de wandeling gaan we naar huis terug.

Kijk voor een indruk op de site bij https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-kustpad/

 

Dutch Mountain trail

3-8 maart 2022 Dutch Mountain Trail

Wie gaat mee? Volgens kenners de zwaarste lange afstand wandeling in Nederland. Wat mij betreft ook de mooiste……

6 wandeldagen, 5 overnachtingen € 550 op 2 persoonskamer

Toeslag 1 persoonskamer € 100

Minimum aantal deelnemers 5, max 7 personen. (vol)

Als je ook interesse hebt, kun je je aanmelden voor de reserve lijst. Welkom!

De Dutch mountain trail is een wandeling van 104 km en kent 1718 hoogtemeters. Een fantastische uitdaging in het Limburgse heuvelland. Zie voor een reisverslag van april 2021 https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-dutch-mountain-trail/

Inbegrepen:

 • Overnachting in Abdij Rolduc Kerkrade 1 persoonskamer Logies en ontbijt
 • 3 overnachtingen in Hotel de Zwarte Ruiter in Gulpen met halfpension; 3x ontbijt en 3x 3 gangendiner op 2 persoonskamer
 • 1 overnachting in Eijsden, hotel cafe le Bonheur, 2 persoonskamer, logies  en ontbijt
 • USB stick met alle foto’s en een reisverslag in kleur op papier

Niet inbegrepen

 • Diner in Kerkrade en Eijsden
 • Lunch
 • Vervoer van/naar vertrekplaats (met openbaar vervoer)

 

Planning

3-mrt Eygelshoven station Kerkrade 10
4-mrt station Kerkrade Vaalserberg 18
5-mrt Vaalserberg Gulpen 22
6-mrt Gulpen Noorbeek 22
7-mrt Noorbeek Eijsden 17
8-mrt Eijsden Maastricht 15

Op 3 maart vertrekken we rond 12 uur vanaf station Eygelshoven. Bij het station is een parkeerplaats. Voor wie met de auto komt, de auto blijft daar staan. Waarschijnlijk reis ik zelf met de trein. De eerste dag wandelen we naar het uiterste zuiden van Kerkrade en we overnachten in abdij Bolduc op een 1 persoonskamer. De volgende dag vertrekken we vanaf abdij Bolduc naar het Drielandenpunt, de Vaalserberg. We gaan hiervandaan met de bus naar Gulpen voor ons overnachtingsadres. De 3e dag gaan we met de bus naar de Vaalserberg en wandelen naar Gulpen. De 4e dag vertrekken we van ons hotel naar Noorbeek en gaan met de bus terug. De 5e dag gaan we met de bus naar Noorbeek en wandelen naar Eijsden. Hier hebben we ons laatste overnachtingsadres. Vanaf Eijsden gaat we naar het eindpunt van de Dutch Mountain Trail, dat is station Maastricht. Vanaf station Maastricht is een directe trein naar Eygelshoven, voor degenen die met de auto zijn gekomen.

Het zijn zware etappes met in totaal 1715 hoogte meters. Daarom is ervoor gekozen om de etappes over 6 dagen te verdelen. Het is dan ook heel belangrijk goed getraind te zijn, dit betekent gewend zijn aan 20-25 km per dag. Voor wie de Dutch Mountain Trail graag op zijn telefoon wil volgen, er is een GPX track beschikbaar. Zelf heb ik Topo GPS en een boekje om de route te volgen. Ik heb nog enkele boekjes met de route beschikbaar.

Stuur een mailtje als je interesse hebt naar info@inbalansopweg.nl

Emmausklooster Velp

16-18 mei 2021 € 280 Volpension, verblijf op 1 persoonskamers in het Emmausklooster te Velp

Inbegrepen:

 • 3 wandeldagen in diverse richtingen rondom het klooster van ongeveer 20 km
 • 2 overnachtingen met volpension op 1 persoonskamer

Max aantal deelnemers 5, minimum aantal deelnemers 3. (vol)

Een unieke kans om in het sfeervolle Emmausklooster te verblijven en 3 dagen van ongeveer 20 km te wandelen.

Dag 1: Rondwandeling Grave vesting en Reek 20 km

Dag2: Rondwandeling kasteel Tongelaer en Raamdal 22 km

Dag 3: Kloosterwandeling in de tuin en Keent 20 km

Niet inbegrepen

 • consumpties

NS wandeling Mookerheide

8-9 mei 2021 € 80 volpension. Minimum aantal deelnemers 3, max 5. (vol)

2 daagse NS wandeling van Cuijk naar Groesbeek en van Groesbeek naar Nijmegen. We vertrekken op 16 februari vanaf station Cuijk en lopen op 17 februari naar het station van Nijmegen.

Kijk voor een indruk van de eerste dag bij het reisverslag van 28 januari 2021

Inbegrepen:

 • een overnachting in Groesbeek op 2 of 3 persoonskamer met eenpersoonsbedden
 • 2 wandeldagen
 • ontbijt, lunchpakketje en warme maaltijd.
 • toeristenbelasting
 • begeleiding
 • routes

Niet inbegrepen

 • treinreis naar Cuijk en van Nijmegen naar je huis
 • consumpties

We dragen onze eigen bagage voor 1 nacht, slaapzak en handdoek is niet nodig

Wie gaat met ons mee, tijdens 2 wandeldagen door de heuvels vanaf Cuijk naar Nijmegen? Over de Mookerheide, de Sint Jans Berg, Duivelsberg. Allemaal prachtige natuur.

Door het centrum van Cuijk loop je naar de veerpont (vaart niet bij extreem hoog water). Tot Mook loop je langs de Maas. Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide. Boven gekomen is het uitzicht prachtig. Je daalt en klimt naar het Zevendal. Even verder sta je in natuurreservaat Sint Jansberg, de meest zuidelijke stuwwal in Nederland en bezit van Natuurmonumenten. Langs velden en bos wandel je naar Groesbeek. In Groesbeek overnachten we.
De tweede dag wandel je over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal door Berg en Dal en met zicht op de Ooypolder en over de Waalkade lopen we Nijmegen binnen.