Via Coriovallum

Van: 17-03-2025 tot: 21-03-2025

17-21 maart 2025 Via Coriovallum VP € 450

Aantal deelnemers, minimaal 5, maximaal 7.

Inbegrepen:

 • 5 begeleide wandeldagen
 • 3 overnachtingen in Natuurhuis Nivon in Heerlen, 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch
 • 3 x dagmenu in restaurant de twee gezusters in Heerlen
 • 1 overnachting in Hotel Cuba Libre in Vijlen, 2 persoonskamer met halfpension
 • USB stick met alle foto’s
 • pelgrimspaspoort

Niet inbegrepen

 • lunch na overnachting Vijlen
 • consumpties
 • treinreizen van/naar Heerlen

3 nachten verblijven we in Natuurhuis Nivon te Heerlen op 2 persoonskamers, inclusief ontbijt en lunch. 3 dagen gaan we naar restaurant de twee gezusters voor een dagmenu. 1 nacht verblijven we in Hotel Cuba Libre in Vijlen op een 2 persoonskamer, inclusief ontbijt en diner.

Een schitterende pelgrimstocht in Zuid Limburg vanaf Houthem, zie onderstaand overzicht. Voor een indruk van deze wandeling kijk naar het reisverslag van juni 2021. https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/2021-via-coriovalum/

Dagindeling en km

17-mrt Houthem Spaubeek 14
18-mrt Spaubeek Heerlen 20
19-mrt Heerlen Houthem 22,3
20-mrt Houthem Vijlen 20,4
21-mrt Vijlen Heerlen 23

Alle etappe plaatsen liggen aan een treinstation, behalve Vijlen. We gaan dagelijks met de trein van/naar Heerlen, met uitzondering van en naar Vijlen. Daar nemen we een klein beetje bagage mee in de rugzak voor de overnachting in het hotel in Vijlen. De eerste dag komen we naar Heerlen, met de trein of eigen vervoer. Met het dagrugzakje gaan we met de trein naar de startplaats. Aan het einde van de etappes gaan we met de trein terug naar Heerlen. Na de etappe van Houthem naar Vijlen, overnachten we in Vijlen. De laatste dag wandelen we van Vijlen naar Heerlen.

Via Coreovallum

Kruispunt Romeinse wegen

De Via Coriovallum is in vele opzichten uniek, zowel vanwege het tracé , alsook de geschiedenis van het gebied. Delen van deze wandeling volgen namelijk de “Via Belgica”, een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van Romeinse wegen.
Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren werden door de Romeinen garnizoenen gelegerd. Hier ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Coriovallum, het huidige Heerlen en Atuatuca Tungrorum, het huidige Tongeren. Om van Coriovallum naar Atuatuca Tungrorum te komen stak men de Maas over via de doorwaadbare plaats  Mosae Traiectum. Hier is later Maastricht ontstaan.
De Via Coriovallum laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je misschien nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed.

Route

De route gaat door het mooie Zuid-Limburg met zijn heuvels en dalen, een zeer gevarieerd landschap. Daar doorheen kabbelen dan weer de vele beekjes tussen de velden en langs de bossen. Je loopt over diverse soorten wegen, over paden, door zand, löss en soms ook modder. Ander moois dat je hier tegenkomt zijn drinkpoelen en graften. Deze drinkpoelen zijn broedplaatsen voor insecten, larven en amfibieën en kraamkamers voor kikkers, padden en salamanders. Graften zijn typisch voor Zuid-Limburg. Het zijn steilranden met bomen en struiken om uitspoeling van löss te voorkomen. In Zuid-Limburg moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt, een helling, een holle glibberige weg, een kapel, kasteel of een vakwerkhuis. Ja, je loopt zelfs langs een echte kluis die tot 1930 ononderbroken bewoond was door echte kluizenaars. Kortom veel moois om van te genieten. En het is een echte pelgrimstocht.  De totale lengte van de route is 90 kilometer.

4 reacties op “Via Coriovallum

 1. Dag Mieke ik wil me graag aanmelden voor de 5 daagse Limburg reis op 18 febr dit jaar.
  Ik moet nog wel vrij regelen, maar verwacht daar geen problemen bij.
  groetjes Cora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.