Pelgrimshoeve Kafarnaüm Vessem

Van: 20-8-2021 tot: 23-08-2021

20-23 augustus 2021

4 dagen wandelen vanaf de sfeervolle pelgrimsherberg te Vessem € 300 volpension

Inbegrepen:

  • 4 begeleide wandeldagen van 14-20 km per dag
  • 3 overnachtingen met volpension op een 1 persoonskamer

Niet inbegrepen:

  • consumpties

Aantal deelnemers min 3 max 5. vol

Indien de pelgrimshoeve vanwege Corona redenen niet open is, gaat de wandeling niet door en krijg je vanzelfsprekend je inschrijfgeld terug.

De Pelgrimshoeve is voor veel pelgrims de startplaats voor hun wandeling naar Santiago de Compostela. Een pleisterplaats om tot rust te komen.

Wij zijn er van harte welkom voor deze mini pelgrimage. In de tuin bevindt zich een labyrint. Voel je vrij daar rond te wandelen. Zie verder voor een omschrijving. Ook is er een stilte ruimte, die we mogen gebruiken.

De Pelgrimshoeve beschikt over eenvoudige maar nette één- en tweepersoons kamers op de bovenverdieping. Douches en toiletten bevinden zich op de gang. Alle kamers hebben wel een wastafel. Voor de gasten zijn lakens, dekens, kussens, handdoeken en een washandje beschikbaar. Vrijwilligers van de pelgrimshoeve verzorgen voor ons de maaltijden.

In de voortuin staat een kunstwerk van mozaïek om aan te geven dat deze hoeve een pelgrimshuis is. Aan de achterzijde loop je als bezoeker recht op een borstbeeld af. Dat is van Stephanus Modestus Glorieux. Het is geschonken door de eigenaar van deze hoeve, de Congregatie Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, bij gelegenheid van de oprichting van de Stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm op 2 september 2015. Glorieux was de stichter van deze orde.

Bij de binnenplaats geeft een wegwijzer de richtingen en afstanden aan van verschillende pelgrimsroutes. Daarnaast staat het beeld “De Pelgrimmer”. Het is gemaakt door oud-bestuurslid Jack Wilting. De ‘Pelgrimmer’ (in dialect), dat bent uzelf. Zowel een man als een vrouw kan zich er in herkennen. Voor de “afstand” naar Santiago moet u wel een blokje om. Onder andere langs de vrouw van Jack. Het is haar geboortedatum.

Op het parkeerterrein is een labyrint geschilderd.

Een labyrint is geen doolhof. Wat wel?

In tegenstelling tot een doolhof kent een labyrint geen doodlopende zijtakken, laat staan een wirwar daarvan. Een labyrint geeft maar één pad aan, naar het midden. In een doolhof raak je de weg kwijt, in een labyrint vind je je weg! Vanzelf. En náár jezelf. Want het middelpunt staat symbool voor jouw meest innerlijke ik.

De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid. Het labyrint wijst een weg door die cirkel heen, een innerlijke weg. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de spirituele of goddelijke wereld. Niet voor niets is er in diverse middeleeuwse kathedralen zo’n labyrint in de vloertegels uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld in Chartres.

Tegenwoordig zien veel mensen de baan door een labyrint als een metafoor voor hun levensweg, net als een pelgrimspad dus. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige wendingen, verwacht en onverwacht. En ook in het echte leven denken we soms al vlakbij het doel te zijn. Maar dan komt er een tegenslag en ineens raken we er ver vandaan, verliezen het soms zelfs uit het oog.

Maar de vorm van het labyrint geeft je wel vertrouwen dat je je kern, je bestemming, ook echt kunt bereiken. Mits je in beweging blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.