Walk of Wisdom dag 4

8 juli, 20 km van restaurant Walrick naar Keent, zeer heet, 20-33 graden

Zeer heet en 33 graden is echt te warm om 20 km te lopen. Dat betekent ook hier de “zomerdienst regeling”. Om 6 uur ontbijten en zo vroeg mogelijk starten. 1 auto bij het eindpunt zetten en 2 bij het beginpunt. Zo waren we om 7 uur gestart met de wandeling.

Direct achter restaurant Walrick vinden we de lapjes boom bij de ruïne van de Walrickskapel. Kapelruïne staat op de plek waar wellicht al vanaf de 9e eeuw koorts werd en wordt ‘afgebonden’ aan een zogenaamde koortsboom.

We vinden het prachtig in het vroege ochtendlicht. Het zonlicht is nog warm van kleur. Onze schaduwen lopen voor ons uit. We lopen langs de Overasseltsche vennen en de bijbehorende heidevelden. Op dit vroege tijdstip is er verder nog niemand onderweg

De wegen van Walk of Wisdom zijn zeer gevarieerd. Na de zandpaden komen we over boerenwegen met bij Boskant een mooie Mariakapel. Daar zijn we precies op de helft van de Walk of Wisdom. Plotseling worden we langs een pad geleid, die we bijna over het hoofd zagen. Dat is bij Molenhoek, met een molen aan de waterkant.

In de verte doemt de brug over de Maas op bij Ravenstein. Aan de overkant van de brug is een gedenkteken geplaatst bij De John F Tompson brug. Grave, 17 september 1944

De E-compagnie, verdeeld over elf C 47 Skytrains, had de opdracht gekregen om bij Grave de zuidzijde van de Maasbrug te veroveren.

Door een te vroege sprong kwam het grootste gedeelte van de E-compagnie terecht in het dorp Velp en omgeving.

In het leidende toestel zag Luitenant Thompson, staande in de deuropening van zijn C 47, dat ze boven de bebouwde kom van Velp vlogen en besloot te wachten. Boven open terrein gekomen werd er vervolgens gesprongen en men landde in de Marspolder dichtbij hun doel:de Maasbrug van Grave. Volledig afgesloten van hun eenheid werd besloten aan de opdracht te beginnen.

Na felle gevechten en zonder eigen verliezen lukte het om de opdracht uit te voeren en de zuidzijde van de brug te veroveren.

Het zijn allemaal van die mooie kunstwerken in Grave. Zo ook die van de engel vlak voor het Catharina hof gelegen aan de haven van Grave.

Grave zelf is een mooie vestingstad. De moeite waard om er even rond te kijken.

Door de velden gaan we naar het klooster van Velp. De aardappel velden staan in volle bloei. Mooi! De kerk bij het klooster van Velp is open en we ervaren daar een “verstillingsmoment”. Op de stoep hebben we onze lunch.

Het laatste deel van deze bijzondere dag gaan we door Keent. Helemaal open vlakte met veel wandelpaden, zelfs door de koeien weiden. Prachtig , en op het moment we daar lopen inmiddels heel heet. We sluiten er af bij de theetuin in de schaduw. Een echte aanrader.

1 reactie op “Walk of Wisdom dag 4

  1. Stoere wandelaars alle soorten weer hebben jullie gehad !
    Mieke bedankt voor je prachtige foto’s
    Vooral de Maria en haar kind wat open naar de wereld kijkt!! En elke dag je
    verslag .. keek er elke dag naar uit 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.