Walk of Wisdom dag 3

7 juli, 26,5 km 28 graden zon, van Milsbeek naar Hatersche vennen, het blauwe deel van onderstaande foto.

Flink wat hoogteverschillen door Sint Jansberg, Mookerheide, Mookerschans, Heumense Schans. Een zeer mooie etappe en dat bij een temperatuur van 28 graden. We hebben genoten.

Gisteren waren we teruggelopen naar restaurant de Diepen. Toch nog weer 3 km erbij, totaal. Bij zo een fijne zomeravond konden we goed buiten zitten. Gelukkig nu met Silvia, zij was door de enorme storm niet eerder kunnen komen.

Vanmorgen gingen we al om 8.15 uur op pad. In de koelte waren we zo bij de Sint Jans berg. De Sint Jansberg staat bekend om prachtige bronbeekjes en fraaie oude bomen op heuvels die in de ijstijd gevormd zijn.

Het is vandaag een aaneengesloten natuurgebied. Na de Sint Jansberg komt de Mookerheide. Een uitgestrekt heidegebied met uitzicht over Cuijk. De heide is nog niet in bloei, we kunnen ons voorstellen dat met heide in bloei nog mooier zal zijn.

Daarna is het de beurt voor de Mookerschans met de uitkijktoren en de Heumense Schans. Op het moment dat we door een smal poortje gaan, is er een schaapherder met zijn hond aan het werk. Keurig wacht de hond tot alle schapen erdoor zijn, wij doen dat ook.

De Mookerschans is een van de twee aarden verdedigingswerken op de stuwwal tussen Nijmegen en Mook. Vermoedelijk zijn de schansen in de tweede helft van de 17de eeuw aangelegd, toen ons land onder stadhouder Willem 111 een turbulente tijd doormaakte. Of ze werkelijk zijn gebruikt, is niet bekend.

De Mookerschans en de noordelijker gelegen Heumense Schans hebben niet te maken met de beroemde Slag op de Mookerheide die in 1574 plaatsvond Mogelijk hoorden de schansen bij een of meer verdedigingslinies, die ter beveiliging van militaire kampementen waren opgeworpen in het open veld. Vanaf de schansen op de hooggelegen Mookerheide had men destijds een vrij uitzicht op het Mansdal. De Mookerschans heeft een beschermde status als rijksmonument en is in 1990 in opdracht van de gemeente Mook en Middelaar gerestaureerd. Hoe de schans er precies heeft uitgezien, weten we niet. Delen van de wallen en droge grachten zijn nog wel herkenbaar in het terrein.

Bij het restaurant van het zweefvliegveld terrein hebben we uitgebreid pauze. We hebben dan al 14 km gelopen en dat is de eerste horeca die open is. 4 km door bossen van Heumensoord. Heerlijk koel nog. Na Malden lopen we erg lang langs de weg. Het is dan heet en we puffen uit bij een huis in de schaduw, waar 3 stoelen staan. Dan verschijnt er een mevrouw en vraagt of we thee of koffie willen….daar hoeven we niet over na te denken. Graag!

De laatste km’s gaan langs de Hatersche vennen. Marian en Constance klimmen noget mij naar een mooi uitzicht. Dat willen we nog wel zien.

Daar kwamen we bij 2 auto’s aan die we er voor de wandeling hebben neergezet. We logeren in Ravenstein bij de Keurvorst. Daar op de markt hebben we ons etappe drankje.

Morgen gaan we weer terug naar de Hatersche vennen voor de 4e wandeldag. Het wordt tropisch weer, meer dan 30 graden. We gaan om 6 uur ontbijten……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.