Waddenwandelen Schiermonnikoog dag 2

27 februari, 20 km, zonnig 6 graden

Het loopt anders …….

Het plan was om via de Kobbeduinen naar het Willemsduin te gaan en dan naar het noorden over de kwelders. In het boekje van Waddenwandelen en op Topo GPS zie ik een wandelpad aangegeven met stippellijnen. Dat waren we van plan. Vanaf het dorp gaan we naar de Berkenplas. Er is bijna geen wind en de zon maakt het heel aangenaam. Vol goede moed gaan we op pad.

Een eindje verder komen we langs bunker de Wasserman. We klimmen bovenop en zien het wad aan de zuidkant, de Noordzee in het noorden en ook Borkum is te zien. De kustlijn van het Waddengebied was onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigings- linie langs de West-Europese kust. De algehele capitulatie van het Duitse leger was op 5 mei 1945 een feit, maar het Waddengebied was daarmee nog niet bevrijd. Van 5 april tot 20 mei woedde er op Texel een hevige strijd tussen de Georgische opstandelingen en Duitse bezetting. Pas op 11 juni 1945 vertrokken de laatste Duitse soldaten van Schiermonnikoog en was heel Nederland bevrijd. Die bunker de Wasserman, diende als basis voor radar antenne, om vliegtuigen op te sporen. Het radarsysteem werd gesaboteerd en is nooit gebruikt.

De Kobbeduinen zijn te bereiken via een zeer natte duinvallei met kwelders. Die kunnen we bereiken. Dat gaat nog net. We gaan wel rechts en links van het wandelpad, en we vinden toch nog wel droge stukken om de Kobbeduinen te bereiken.

Daarna gaan we in de richting van Willemsduin. Een poging…..we komen erachter dat het echt niet gaat. Dan terug. Ik zie op Topo GPS nog een wandelpad. We proberen om de Kobbeduinen heen te komen. Een smal graspad lijkt de goede richting te zijn. We kunnen ook hier niet verder.🤔

We geven het op en gaan weer terug naar strandpaviljoen de Marlijn. Inmiddels hebben we 13 km gelopen. Steeds je knieën hoog optillen voor het gras en de lage struiken en tegelijkertijd oppassen dat je voeten niet wegzakken. We zijn blij dat we er even uitrusten.

We gaan over het strand terug. Ruim 3 km naar het westen, een breed strand ligt voor ons. We zien strandlopers, oneindige zandvlaktes, schelpen van speciale zeedieren. Schuim van de zee op het strand. Intens genieten we van dit moment. Ieder zoekt zijn eigen weg, alleen met het geluid van de golven. En als je terug kijkt, alleen jou voetstappen.

Over de Badweg gaan we terug naar het hotel. We gaan met de boot van 19.30 uur terug naar het vaste land en zullen in Eemshaven overnachten. Morgen gaan we met de boot naar Borkum.

1 reactie op “Waddenwandelen Schiermonnikoog dag 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.