Kloosterpad dag 3 Ravenstein – Kasteel Tongelaar

30 januari, 22 km droog, deels zonnig 8 graden

Vandaag vertrokken we om 9 uur vanaf Ravenstein, direct vanaf ons overnachtingsadres Hotel de Keurvorst. Van het Kloosterpad is het een deel van etappe 4 naar Velp en een deel van etappe 5 van Velp naar Kasteel Tongelaar.

Wakker worden met een strak blauwe lucht, was zeker gehoopt. Als het dan zo zonnig is, start de dag heel goed. Door de stadspoort van Ravenstein en dan in oostelijke richting op weg naar het natuurgebied Keent.

Keent is een jong natuurgebied. Ooit lag het in Gelderland, in 1938 werd een Meander van de Maas afgesneden en werd Keen bij Noord Brabant gevoegd. Er lopen in Keent grote grazers. Als voetganger kun je over de staphekjes in de weilanden lopen. Wij liepen over de verharde wegen van west naar oost, gelukkig waren die wegen met prikkeldraad gescheiden van de runderen. We zagen wel dat de kudde gezamenlijk een weg overstak. Net alsof het georganiseerd was, we zagen alleen niet wie dat deed. Het leek alsof ze dat zelf deden.

Niet ver van Keent gaan we landinwaarts naar het Emmaus klooster van Velp. Op deze locatie stond eens Huize Emmaüs, dat de kapucijn pater Basilius van Brugge in 1645 als klooster betrok. Dit gebouw werd in 1716-1717 zodanig door het Maaswater getroffen. dat het niet meer bewoonbaar was. Toen pas werd het huidige klooster in verschillende fases opgetrokken en voltooid in 1733. Opvallend is het (deels mobiele) altaarretabel met een beeldengroep van de Emmaüsgangers. In de kloostertuin staat een pesthuisje uit 1670 als kluis voor die kapucijnen. die pestlijders bijstonden.

We vervolgen ons pad naar Grave. Ook een stad aan de Maas, dat al bestond in de 12e eeuw. Al vroeg had Grave een ziekenhuis, het Catharina gasthuis. In de straten zijn oude foto’s van dit gebouw geplaatst. Grave kent een blinde instituut, dat al dateert van rond 1850

Na Grave gaan we langs de Raam. Een kronkelende rivier, die water afvoert naar de Maas. In de oorlog maakte deze rivier deel uit van de Peel-Raamstelling. Een verdedigingslinie. Er zijn nog bunkers zichtbaar.

Het laatste deel van de wandeling is door natuurgebied Maurik en Langven.

We lopen tot aan het kasteel Tongelaar. Een zeer afwisselende dag vandaag.

Voor Annemiek was dit het slot van haar 3 dagen Kloosterpad. Wij gaan nog een dagje verder op pad. Op weg naar Sint Agatha…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.