Kloosterpad dag 2 Berghem Ravenstein

29 januari, 17 km bewolkt, droog veel wind 10 graden

Vandaag was het stadje Megen het hoogtepunt van deze kloosterwandeling. Hemelsbreed ligt Berghem maar een km of 6 van onze eindbestemming van vandaag. Het Kloosterpad heeft een andere bedoeling dan alleen de afstand. Zo gaan we op zoek naar de kloosters van Haren en Megen.

Na ongeveer 3 km kwamen we in Haren bij het Betlehem klooster. In 1506 is het klooster gesticht. Vanaf 1840 mochten er weer novicen worden opgeleid. De zusters verbleven achter tralies en leefden voor gebed tot 1912. Daarna gaven de zusters onderwijs. In 1965 sloot het klooster. Op dit moment in gebruik als congrescentrum

Op weg naar Megen hebben we veel variatie. Graspaden over het erf van de boer, een verharde weg langs de Vliet. Het valt ons op dat het zo rustig is met wandelaars.

In Megen zijn we toe aan pauze. We treffen het. Her restaurant de Gevangenen toren gaat pas om 12 uur open. Willen jullie alleen een kopje koffie? Dat kan. De mensen zijn erg gastvrij en geven ons ook een boekje met de wetenswaardigheden van Megen. De Gevangentoren was een van de toegangspoorten.

De kapel van broeder Everardus was open. Broeder Everardus was bekend als het Heilige Bruurke. Een eenvoudige broeder, die iedereen in nood opving. Het was intens in gebed voor mensen die in nood waren. In de gevouwen handen van het beeld van broeder Everardus worden ook nu nog briefjes gestopt. We ervaren een intense sfeer in stilte.

We gaan naar de dijk en lopen Megen uit. Daar staat een beeldje van een huisvrouw, die in 1944 onder een waslijntje door keek naar de bevrijders van Market Garden.

Vanaf Megen lopen we door de polders en langs de Maas naar Diemen.

We hadden gezocht of er misschien horeca open zou zijn. We boffen bistro “tante Es” is open. De mensen hebben er zin in en nodigen ons met hartverwarmend, positieve teksten uit om naar binnen te komen. Het voelt voor ons als kadootje van de dag.

We krijgen advies om vooral niet het Kloosterpad naar Ravenstein te volgen, omdat we over een verharde weg met veel verkeer zouden moeten lopen. Wel…over de uiterwaarden van de Maas. Heel af en toe piept de zon een heel klein beetje door de wolken. We vinden het er erg mooi.

Zo kwamen we bijtijds aan in de vestingstad Ravenstein aan. Het stadje ontstond in de 14e eeuw in het grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef. Bij de Maas werd een kasteel gebouwd om tol te heffen.

Deze dag hebben we als heel bijzonder ervaren. De bijzondere gastvrijheid in beide cafeetjes, de sfeer onderling, ontspanning, vriendschap, warmte. Het is net of we al dagen onderweg zijn. Morgen gaan we de 4e etappe van het Kloosterpad afronden in Velp en gaan door langs Grave, Keent, het Raamdal , kasteel Tongelaar.

2 reacties op “Kloosterpad dag 2 Berghem Ravenstein

  1. Wat een mooi pad om te lopen. Bij elke voetstap kom je steeds dichterbij jezelf. Ik wens jullie een mooie tocht waar vriendschap, warmte, vastberadenheid en volharding hand in hand gaan.
    Het gaat jullie bijzonder goed.
    Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.