Via de la Plata Santiago

Yeah, na bijna 500 km hebben we Santiago bereikt.

7 mei, 14 km, aankomst Santiago

Wat een goede keuze om gisteren 8 km meer te gaan, zodat we vandaag nog de allerlaatste 13 km stappen. Het is schitterend weer en we hebben er zin in. Om 7.45 gingen we al op pad.

Het begon met wat mist, het Galicische landschap gaat onder onze voeten door.

We zien wat meer monumenten onderweg. Hier legt Elly nog een steentje neer. De hele weg met haar meegegaan, nu na bijna 500 km, net voor Santiago hoort het hier. Precies waar nog De rust is, met Santiago in zicht. De pelgrims die we zien, hebben allemaal zoiets van…..die laatste loodjes kunnen we ook aan.

Het is ook wel speciaal, die laatste km’s. Nog even in gedachten de laatste 4 weken doornemen. Wat heeft het me gebracht, wat neem ik mee naar huis. Ik hoor: er ligt een boek voor me open, nog leeg, vol met mogelijkheden, vrijheid om te kiezen. Of eerst was het, is het nu nog zo ver? En nu denk ik: ik ga stap voor stap en ik zie wel. Heb ik nu zo tegen die berg opgezien? Nu weet ik hoe ik het moet doen. En ook…..ik ga het in de toekomst anders doen. Nieuwe keuzes maken en op een andere manier tegen dingen aankijken.

Er is euforie als we dan in de verte Santiago zien. Zijn dat echt de torens van de kathedraal? De Via de la Plata komt Santiago binnen via oude paden, we gaan onder de snelweg door, en dan is het laatste stuk, stijgen naar het centrum.

Samen hand in hand lopen we het plein op. Door onze Camino met elkaar verbonden. Lief en leed gedeeld, samen bijna 500 km afgerond. Wat een mooie Camino hebben we gehad. Zwaarder dan ik had verwacht, delen zoals de Primitivo, vlakten zoals de Meseta, groen en heuvels in Galicië. Dagelijks droog weer, niet te warm en ook veel zon.

We gaan daarna door naar het pelgrimskantoor voor onze Compostela. Via de QR code vullen we de gegevens in. Er is geen lange rij. We zijn zo aan de beurt. De meesten kiezen ook voor een afstand certificaat. 493 km staat er vanaf Salamanca.

Even de trap naar boven en daar vinden we de huiskamer voor de ontvangst van de Nederlanders. We krijgen er koffie en een koekje. Trots zijn we op elkaar en alle stappen die we samen hebben gezet.

Morgen nog een dagje Santiago. We gaan ervan genieten.

20 reacties op “Via de la Plata Santiago

 1. Gefeliciteerd allemaal! Supergoed gedaan! Bedankt voor het digitaal meewandelen. Heb van de blogs en jullie belevenissen genoten. Een heel fijne dag morgen en een goede reis naar huis dinsdag.

 2. Hoi iedereen . Fantastische presentatie 26 dagen lang wandelen met de plussen en minnen geweldig Gefeliciteerd 👏👏👏🏆. Fijn om jullie elke dag gevolgd te hebben. Groetjes Gerard

 3. Hallo iedereen. Proficiat met het behaalde resultaat 26 dagen samen optrekken geweldig., fijn om jullie gevolgd te hebben 👏👏👏👏👏 . Fijne dag morgen en goede thuiskomst. Groetjes Gerard

 4. Gefeliciteerd jullie hebben het als echte pelgrims volbracht👍chapeau kunnen jullie op je cv schrijven🥰🚶‍♀️🚶‍♀️Met Mieke als kaptein ,geweldige ervaring top

 5. Prachtig om met zoveel mooie gedachten aan te komen. Jullie zijn een heel eind aan het lopen geweest, mogen jullie terecht trots op zijn. Kanjers!!

 6. Gefeliciteerd, allemaal!!!
  Jullie zijn echte kanjers, het was heerlijk om jullie te volgen. Het voelt als een beetje meelopen, Mieke schrijft alsof je het mee beleefd.

 7. Gefeliciteerd allemaal jullie hebben het toch maar gefikst om deze prachtige camino tevolbrengen, heb ingedachte met jullie mee gelopen en van de verslagen en zeker de mooie foto’s van mieke genoten. Morgen nog lekker een dag Santiago geniet daarvan. Een goedereis vlucht terug .

 8. Van harte gefeliciteerd met jullie prestatie 500 km van de Via de la Plata. Met veel genoegen heb ik jullie belevenissen gevolgd. De bloem van gisteren is vlgs. Plant net van de Blauwe gomboom.

 9. Gefeliciteerd allemaal! Geweldig dat jullie dit zijn aangegaan en hebben volbracht! Nog een fijne dag morgen, even weer een beetje landen, en daarna wel thuis, zal de dagelijkse blogs missen, heb ervan genoten, hartelijke groeten Silvia

 10. Geweldig en van harte gefeliciteerd allemaal !
  Anja, het is wel echt !
  Wat kan jij hier trots op zijn …. Super !
  Liefs Greet

 11. Pelgrims gefeliciteerd 500 km. Gewandeld !!
  Neem deze reis mee in je rugzak naar huis ! Hét zal vreemd zijn morgenochtend niet meer te wandelen
  Nog een dag in Santiago doorbrengen
  Geniet ervan.
  Een goede reis naar huis 🙏

 12. Gefeliciteerd allen, wat een mooi moment om aan te komen in Santiago na zoveel prachtige stappen te hebben gezet op de Camino Via de la Plata.
  In gedachten met jullie meegelopen 🙏
  Fijne dag in Santiago.

 13. Iedere dag zag ik uit naar de avonturen van zes wandelaars. Verwonderd over de eenvoudige transacties van de natuur. Ieder pad leek een camino interior. Landschappen die de voeten en benen beroeren en het verstanden leken te begoochelen. Wat was me dat … bedankt dat ik mocht meevolgen.
  Van harte gefeliciteerd, vooral mijn coriovallum maatjes Suzanne/Mieke.

 14. Proficiat dames, knappe prestatie hebben jullie geleverd. Petje af!!! Nu wij nog op 5 juni van start. Heb er echt zin in. Geniet nog van deze dag en een goede thuisreis gewenst. Groetjes Ria Maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.