Via de la Plata dagje Santiago

8 mei, bewolkt droog 18 graden

Het is vooral het aankomen in Santiago. Niet fysiek, dat zijn we al. Meer in de rust komen na de Camino en alles laten bezinken. Wat heeft de Camino voor je betekent, ben je jezelf tegen gekomen en hoe dan? Was dat moeilijk of mag het zijn wat het is?

Zodra het gaat schemeren gaan we naar de geheimzinnige schaduw toe. Naast de kathedraal, in de hoek naast de winkel van de kathedraal. Speciaal om te ervaren dat er soms ook iets is, wat je niet altijd kunt zien.

Hoe mooi is de kathedraal als het net nog niet helemaal donker is.

Een belevenis is de muziek, die je iedere dag kunt horen, om 22 uur in de avond. Een groep enthousiaste muzikanten die wisselend van samenstelling Spaanse volksmuziek ten gehore brengt.

We gaan in het Almeda park lunchen. Daar heb je prachtig uitzicht over de stad. Je vindt er de dikste eucalyptus boom, die bekend staat als liefdesboom. Voor in het park zijn de 2 fleurige Maria’s te zien. In de tijden van Franco mochten vrouwen niet kleurrijk gekleed gaan, zij deden het toch en daarom is er een monument gemaakt, ter herinnering aan deze opstandige dames……

In de middag hebben we gereserveerd voor een excursie op het dak van de kathedraal. Je kunt via internet een kaartje kopen of in het kantoortje aan de linkerzijde van de kathedraal op het plein aan de voorkant. Het kaartje geeft nu ook toegang tot het kathedraal museum. Daar ben ik nog niet zo vaak geweest. Het is de moeite waard om er eens rond te kijken. Ook kun je er op de balustrade lopen met uitzicht over de pelgrims die op het plein aankomen.

Dan was het de beurt voor de excursie op het dak. Een belevenis op zich. Ik heb wel een beetje hoogtevrees, dit lukt me wel. Je ziet de torens van dichtbij, de bebouwing in de buurt, zoals San Martin Pinareo waar we overnachten.

Tatata: na de mis van 12 uur op onze vertrekdag (9 mei) zien we tot mijn grote verrassing de Botafumeiro door de kerk zwaaien. Is dat de euforie van het aankomen? Ik voel die speciale spanning in de kerk. Het gaat gebeuren. Met dank aan een groep pelgrims die ervoor betaald heeft. Een enorm touw met daaraan het vat van 65 kg wordt door 6 man met kracht en beheersing in beweging gezet. Het mooie lied is erbij, alles bij elkaar maakt het mij ook emotioneel. Het mag er zijn, met grote dankbaarheid dat wij dat met elkaar de Camino hebben afgerond.

Wat een mooi einde van onze Via de la Plata…..

8 reacties op “Via de la Plata dagje Santiago

  1. Zelf ook afgelopen weekend de excursies gedaan zoals je die beschreven hebt, erg leuk!
    Toch een mooi einde van een mooie tocht

  2. Gefeliciteerd allemaal, leuk om jullie gevolgd te hebben op deze prachtige camino! Dank je Mieke voor je mooie verslag met foto’s en groetjes aan Elly en Frans

  3. Proficiat allemaal, jullie hebben het geweldig gedaan. Mieke bedankt voor je geweldige verslagen.
    Goede thuisreis allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.