Via de la Plata Padornelo

25 april, 22 km, licht bewolkt 22 graden. Van Puebla de Sanabria naar Padornela

Het ontbijt in hotel los Perales, staat om 8.30 uur gepland. Dat vinden we voor onze geplande etappe van 22 km wel wat laat. We vragen het na en we kunnen om 7 uur ontbijten, wel met opgewarmde koffie uit de magnetron. Dat doen we toch maar. Ook maken we dan zelf de tostadas. Zo gaan we om 7.30 uur op pad.

Vandaag is het de eerste dag met heel veel hoogteverschillen. Zoals de etappe bij Gronze is verdeeld, zou het 30 km zijn. Dat doen we niet. We gaan via Requejo naar Padornelo. Dat is 22 km. Dit overzicht lees je van links naar rechts. Padornelo ligt net na de top van Portela de la Ganda.

10 km stijgen? Pfff daar had ik nooit aan gedacht dat ik dat zou kunnen. Gisteren nog zagen we de bergen in de verte liggen, nu zitten we er middenin. Met een gezonde spanning gaan we op pad. Eerst naar Requejo. Eerst langs de snelweg, later langs de rivier, de Rio Castro. Erg nat, we moesten dan weer links, dan weer rechts van de plassen lopen om geen natte voeten te krijgen.

We passeren kleine dorpjes, lopen door een bos en passeren de 240 km paal. Over de helft!!! Wegkruisen met Jacobus erop en op de muren van de dorpen, kunst, die precies bij de boerendorpen past.

Net voor Requejo is het wel heel lastig om met droge voeten aan de overkant te komen. Er liggen losse stenen in het water, boomstammen om voorzichtig voetje voor voetje erover te gaan. Het komt aan op evenwicht en een beetje geluk. Ik ben ook altijd bang om te vallen. Ik spreek mezelf moed in door hardop te zeggen wat ik ga doen……

Na Requejo begint de echte klim van vandaag. In de beschrijving van de Via de la Plata app, lezen we dat we vooral de aanwijzingen moeten volgen. “Desvio para obras” staat er. Omleiding door werkzaamheden. We worden km’s lang langs de N 525 geleid. Gelukkig is het rustig en is de strook om te lopen niet te smal. Enkele fietsers passeren ons, ze gaan amper harder. Hoog boven ons ligt de snelweg de N52.

Nog 5 km te gaan en daar zien we ineens dat we toch naar een kleiner pad terug kunnen. Dat doen we. Het lijkt of we direct weer terug kunnen. Dat is niet het geval. We gaan onder de beide grote wegen door en maken een lus tegen de heuvels. Tot onze verrassing ligt er een brug over de Rio Castro om de heuvels met elkaar te verbinden.

Voor de afwisseling erg mooi.

Waar blijft Padornelo? We zien het niet liggen. Dat klopt want het ligt net na de top. We logeren in hotel Padornelo bij een benzinestation. Morgen gaan we via Lubian Galicië binnen.

4 reacties op “Via de la Plata Padornelo

  1. Over de helft, wat alweer een mijlpaal! Stoere wandelaars ook, allerlei uitdagingen trotseren, en wat fijn, 22 graden, droog, zon 🙂 welterusten, morgen weer een nieuwe dag met nieuwe ervaringen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.