NS 2 daagse Cuijk Nijmegen

2 april 15,3 km Cuijk Groesbeek

Om te beginnen wil ik Rita veel succes wensen. Zij is met een groep op pad voor de Camino Portugues. Zij schrijft ook dagelijks een verslag, dat je hier kunt volgen. Zelf gaan wij 2 dagen op pad van Cuijk naar Nijmegen. En….echt daar hebben we heel veel hoogteverschillen. Het is dan ook een uitstekende voorbereiding voor een Camino.

We beginnen bij het station Cuijk. Het is nog bewolkt en op de Pont over de Maas, ontzettend koud…..brrrr

Vlnr Bernadette, Leo, Kiki, Ans, Anja, Marion, Elly, Ria en Mieke

Aan de andere kant van Maas gaan we over de Mookerheide. De Mookerheide ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal, een heide terrein met veel brem. In dit lenteseizoen zijn het vooral de bruine tinten, met de nog kale bomen door een glooiend landschap.

Daarna klimmen we omhoog naar de Sint Jansberg. Een voormalig landgoed dat bezaaid is met hellingbossen en akkers. Holle wegen die het bouwland doorsnijden. We zien bosanemonen en speenkruid. Eerst lopen we langs een beekje, daarna via een hoge trap en modderige geulen omhoog en omlaag.

Op de Sint Jansberg is het goed opletten. Daar komen vele wandelpaden samen. Ook een andere geel rode route, die op sommige plaatsen samen loopt met onze ns wandeling, maar soms ook niet. Intussen is de zon doorgekomen. Het wordt aangenaam. Onze ogen worden verwend met de voorjaarsbloeiers.

We gaan langs de bosrand van de Sint Jansberg. Voor de bossen van het Reichswald ligt een langwerpige strook. Dit is de enige plaats in Nederland waar met zekerheid de ligging van een gletsjer tong uit de ijstijd is vastgesteld. Later komen we langs grote zwerfkeien.Van de zwerfstenen die hier zijn neergelegd is een stukje afgezaagd. Het zaagvlak is gepolijst zodat de structuur van de steen goed zichtbaar wordt. Deze zwerfstenen komen uit verschillende delen van Europa. Zo zijn de granieten en kwartsieten de voorlaatste ijstijd, ongeveer 300.000-130.000 jaar geleden, vanuit Scandinavië in en op de toenmalige landgletsjers naar deze regio getransporteerd. Die noemt men noordelijke zwerfstenen.

Onze eerste dag zit er dan bijna op. De laatste km gaan door Groesbeek. Er zijn diverse cafeetjes open. We kiezen pandje 4. Voor onze leeftijd (??) met heerlijke muziek van toen. Dat is genieten van ons etappe drankje.

Ook bij ons overnachtingsadres worden we bijzonder hartelijk ontvangen. Met een drankje en tapas konden we er zelfs buiten zitten in de voorjaarszon. Dank je wel Tony en Andre voor deze heerlijke ontvangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.