Via Lemovicensis Ainay le Chateau Bouzais

19 maart  Ainay le Chateau Bouzais, 25 km, buien 12 graden

Het was een speciaal moment om te logeren in een van de 4 herbergen van “Amis et Pelerins de Saint -Jacques. Amele en François zorgen prima voor ons en…..voor de eerste keer slapen we deze camino met zijn allen in een ruimte op stapelbedden…… Vanmorgen werden we uitgezwaaid en gingen op pad.

We vertrokken van Ainay le Chateau en namen eerst de tijd er even rond te kijken. Verrassend mooie huizen en ook in de kerk werd in gegrepen door de sfeer.

SAINT-ETIENNE KERK

De parochiekerk gewijd aan Saint Etienne is een complex gebouw dat is begonnen in de romaanse periode en tot de 19e en 20e eeuw sterk is aangepast. Het westelijke deel was inderdaad ooit het transept van een oudere romaanse kerk waarvan het schip waarschijnlijk in de 16e eeuw verdween. Zo dateert het huidige schip uit de renaissance, net als het prachtige westelijke portaal dat een van de belangrijkste werken van deze periode is voor de Bourbonnais: geordend als een antieke boog, is het bewaard gebleven in zijn nissen (waarvan er één in het midden is versierd met een voor die tijd kenmerkende schelp) sculpturen zoals de Maagd met het Kind. Binnen getuigen ook andere werken uit deze periode, zoals een andere Maagd met Kind (kapel aan de oostzijde) of de Maagd van Loreto, van de vitaliteit van de beeldhouwkunst tijdens de Renaissance in deze regio.

Sinds 1969 wordt kapel voor kapel een minutieuze restauratie uitgevoerd.

Daar na gaan we dan echt op pad. Eerst prachtig glooiend naar Charenton du Cher. We genieten er zo van die kleine heuvels met daardoor de mooiere uitzichten.

We ontkomen er niet aan. Opnieuw km’s lang langs het Canal de Berry.

Het Berry-kanaal, open voor de scheepvaart tussen 1829 en 1841, strekt zich uit over 320 kilometer. Het is het smalste kanaal en een van de langste van Frankrijk. Het beleefde zijn hoogtijdagen helemaal aan het einde van de 19e eeuw, een periode waarin het verkeer meer dan 1.600.000 ton goederen per jaar bereikte. In 1955 wordt het kanaal ontmanteld. 

Het bestaat uit drie takken die samenkomen in Bannegon in de Cher, waarvan de uiteinden de steden Montluçon (Allier), Marseille-les-Aubigny (Cher) en Noyers-sur-Cher (Loir-et-Cher) bedienen. Dit laatste stuk gaat verder tot aan Saint-Avertin (Indre-et-Loire) via de gekanaliseerde Cher, vervolgens tot aan Tours via een kanaal dat de Cher met de Loire verbindt.

In Armand Montrand komen we weer bij elkaar. We drinken wat in het cafe op de markt en gaan dan voor de laatste km’s naar Bouzais. De laatste loodjes vallen niet mee. Dat heb ik meestal, en het maakt niet uit of we 20 of 25 km per dag lopen.

De gite van Bouzais is al open, het kopje thee staat klaar, de verwarming is aan. We voelen ons welkom.

De buurman Gerard komt iedere dag kijken of er pelgrims zijn. Zo ja dan opent hij voor de pelgrims het kerkje en vertelt vol enthousiasme over de heilige San Roque. Ook laat hij zijn treinen verzameling zien. Een moment voor de herinneringen……..Het maakte onze dag compleet, een pareltje.

1 reactie op “Via Lemovicensis Ainay le Chateau Bouzais

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.