Via Coriovallum Vijlen Heerlen

11 januari, 23 km, meest droog 10 graden

Onze mooie Via Coriovallum zit erop. Nog een laatste dag die stappen zetten, die stappen die je verder brengen in je eigen leven. Van harte gefeliciteerd Walter, Jeanette, Ted, Joepke, Sylvia, Ada en Suzanne. Een mijlpaal. Voor het eerst zoveel km’s gewandeld, voor het eerst samen op een slaapkamer, voor het eerst na een operatie weer meerdere dagen op pad, voor het eerst in een groep, voor het eerst na een herstel of tijdens een proces van mantelzorg even tijd voor jezelf. En voor mij? Verbinding, warmte en vriendschap voelen. We hebben het samen gedaan. Herinneringen maken en verhalen delen. Ik ben er dankbaar voor

En dan vandaag. Het laatste deel van het 8-tje van Houthem naar Spaubeek, Spaubeek Heerlen, Heerlen Houthem, Houthem Vijlen en Vijlen Heerlen.

Via Coriovallum

Van Vijlen naar het noorden via de Benedictijnen abdij, naar Bocholtz, Simpelveld en door parken naar het centrum van Heerlen.

Op het moment dat we wilden vertrekken kwam het er met bakken uit. Toch maar even 10 minuten wachten . Daarna werd het droog en hebben we vrijwel geen regen meer gehad. Vanaf Vijlen dalen we eerst af voor we aan de klim naar de abdij van de Benedictijnen beginnen. De bomen aan de rand van het klooster kleuren al wat rood/oranje. Zijn het al de knoppen die te zien zijn?

Om 9.30 is er een viering in de abdij. Omdat die tot 10.30 uur zou duren hebben we er toch maar vanaf gezien. We gaan verder door de velden naar Bocholtz. Het is licht heuvelachtig en daardoor met steeds wisselende vergezichten. In Bocholtz is Cafe Oud Bocholtz open. Tijd voor een heerlijk stukje Limburgse vlaai.

Na Bocholtz gaan we over modderpaden naar Simpelveld. Wat kies je? Langs de randen, waar het gras te zien is of door het midden? Meestal heeft dat laatste mijn voorkeur.😉 Natuurlijk kan een korte stop bij de Lourdesgrot niet ontbreken. Tegelijk een goed moment voor een lunchpauze.

Na Simpelveld gaan we verder naar het noorden. Volgens de route van de Via Coriovallum zouden we via vele steile bospaden door het Imstenradarbos gaan. Tja, een dilemma. 2 keer eerder ben ik hier geweest en van beide keren herinner ik me dat het heel zwaar is het erg glad kan zijn. Door de vele regen van deze ochtend kies ik ervoor het niet te doen. Veiligheid gaat voor. Hiervoor lopen we voorbij de begraafplaats van Imstenradar en zoeken de route weer op. Zo komen we Heerlen binnen en hebben pauze bij een Brasserie van een verzorgingshuis. Alweer zo een gastvrije ontvangst. We rusten even goed uit, voor we door de parken naar de eindbestemming gaan.

Tot slot hebben we ons etappe drankje bij het restaurant de Twee gezusters. Ze kennen ons al. Wat een fijne afsluiting van deze heerlijke dagen.

Blij met de stempelkaart en de stempels die we hier en daar kregen. Het voelt als een echte camino, net als de verbinding en de Camino smile die ik bij iedereen voel en zie. Intussen hebben we plannen gemaakt voor volgende Camino’s. -wordt vervolgd-

5 reacties op “Via Coriovallum Vijlen Heerlen

 1. Gefeliciteerd dames en heer. Mooie foto’s van de tocht Mieke.
  Leuk om Ted en Joepke te zien genieten tijdens deze prachtige wandelingen.

 2. Pelgrims gefeliciteerd…Mieke dank dat we jullie op deze manier weer mochten meelopen.
  Ga weer de gewone wereld in met deze mooie wandelwagen in je gedachten 🙏

 3. Allee, wat hebben jullie prachtige dagen gehad!
  Jullie zijn echte kanjers, trots op je zelf mogen jullie zeker zijn.
  Ik had graag alle dagen mee gelopen.
  Heerlijk om de foto’s en de mooie verhalen van Mieke weer te zien, het voelt alsof je dan toch een beetje mee loopt.
  Hopelijk kom ik jullie op een andere wandeling met Mieke weer tegen, jullie waren lieve en gezellige vrolijke mensen, dankjewel voor de eerste dag!
  Hartelijke groet van Marianne.

 4. Super goed gedaan allemaal! Erg leuk om te lezen, temeer omdat er 2 bekenden meeliepen; Ada die ik ontmoette op de Via Campaniensis en Jeannette, vriendin uit Zeewolde. Jeannette belde al dat ze het geweldig had gevonden op deze camino, zo leuk! Nu even lekker thuis ontspannen en nagenieten, dat hebben jullie wel verdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.