Dagwandeling Rhenen

15 januari, 18 km, eerst zonnig, later buitjes 6 graden

Deze route is een pareltje van De Mooiste Routes en heet Kwintelooijen. Vanaf Rhenen gaan we naar de Oostzijde van de Utrechtse Heuvelrug.

De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal die 150.000 jaar geleden werd gevormd door een grote gletsjer, die vanuit het noorden dikke lagen zand en grind voor zich uit schoof. Maar er kwam nog een ijstijd (100.000 jaar geleden), waarin de bodem permanent bevroren was, zodat bomen en struiken geen kans kregen door de kou. In dat klimaat zette de wind dikke lagen zand op de stuwwal af. Zo is er toch flink wat daal-en klimwerk op deze route. Het meeste voelt als vals plat. Als je terugkijkt, zie je dat je echt wel stijgt.

We starten in de zon en gaan door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het winterse licht is warm, de zon staat laag en geeft diepe schaduwen. Met die kale bomen vallen ook de basten op. Het lijkt flink beschadigd en toch zien we in dezelfde boom ook knoppen. Dat komt wel weer goed in de lente

We vervolgen onze weg naar plantage Willem III, die tezamen met de Remmerdense Heide voor een exotische steppensfeer zorgt. De plantage heeft een halfopen landschap met schraal grasland, boomgroepen en struwelen. Dit voor Nederland tamelijk zeldzame landschapstype is ontstaan in 1995 toen Het Utrechts Landschap de Plantage Willem III in het bezit kreeg. Vanaf 1997 wordt het terrein begraasd door Gallowayrunderen en Konikpaarden.

Vandaag zijn we met 5 op pad. Carla, Ellen en Dike die in maart met mij vertrekken vanaf Vezelay en Marlies, die volgende week meegaat voor het vervolg van het kustpad. Leuk om elkaar alvast te ontmoeten en informatie te delen over bv regenkleding en wat je meeneemt onderweg.

De volgende bestemming is Kwintelooijen. Een zandafgraving, de naam komt van de aannemers Quint en Looijen die in de jaren 70 zand wonnen voor de woningbouw van o.a. Veenendaal.

Tot slot gaan we over de Paasheuvel, in de 18e eeuw aangelegd en is het hoogste punt van Landgoed Remmerstein.

Dan is het nog een km of 3 door de bossen. Met de vele regen van de afgelopen dagen zijn de mossen heel mooi groen. Ook zien we korstmossen en verschillende paddenstoelen.

Naast het station van Rhenen sluiten we de dag af in cafe Cunera. Dat etappe drankje hebben jullie verdiend. Een zeer mooie route..

2 reacties op “Dagwandeling Rhenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.