Via Coriovallum Houthem Vijlen

10 januari, 23 km, eerst zonnig, bewolkt vanaf 15 uur regen

Het was de laatste nacht in het Nivon huis in Heerlen, na 3 overnachtingen.Dat betekent inpakken en ook je kamer schoonmaken. Als een goed geolied team waren we allemaal om 7.45 uur klaar voor het ontbijt. De spullen in de auto’s. Die blijven nog in Heerlen staan. De laatste keer lopen naar het station voor de trein naar Houthem. Inmiddels weten we de weg in Heerlen en in Houthem. Op weg naar Vijlen vandaag. Pff…is dat het hoge bergdorp? Dat zal wel tegenvallen. En eerlijk is eerlijk, dat valt wel mee.

Vanaf Gulpen eerst volop stijgen naar Sibbe, dan op een plateau met een forse daling naar Gulpen. Naar Vijlen uitsluitend langzaam maar zeker stijgen. Dat kunnen we allemaal Geen Gulpenerberg deze keer en dat zorgt ervoor dat de Via Coriovallum veel minder hoogtemeters heeft dan de Dutch Mountain Trail, en toch bijzonder mooi. Dat hebben we vandaag ook ervaren. Eerst gaan we van Houthem station naar chateau Gerlach. Daar krijgen we onze eerste stempel van vandaag.

De beelden in de tuin zijn prachtig! Neem er even de tijd voor. We vinden ook de uitgemergelde pelgrim, die geduldig met ons op de foto wil.

Daarna lopen we langs de Geul. Aan de rechterkant hellingbossen. Aan de linkerkant van ons de Geul. Een schaduwrijk pad met mergel randen. De kleur is zachtgeel en is hier en daar helemaal uitgehold.

De eerste flinke klim is als we naar rechts afbuigen over de Houthemerheideweg naar Vilt. Hier voelen we geen wind en als we boven zijn hebben we het echt warm. De jassen gaan uit en eigenlijk onmiddellijk weer aan. Boven op de berg voelen we wel de koude wind. Tja, gevoelstemperatuur van 1 graad, dat is fris! Van Vilt gaan we naar Sibbe. Een gastvrij cafe met ook een stempel voor in ons paspoort.

Door holle wegen en over glooiende landschappen gaan we naar Gulpen. Het is dan nog steeds droog. Wel is het bewolkt en het lijkt wel een sneeuwlucht.

4 km na Gulpen komen we bij het klooster van Wittem. Daar nemen we even de tijd om de kapellen te bekijken. Sfeervol en intens. We worden erdoor geraakt. Zeker even een kijkje nemen en sfeer proeven.

Inmiddels is het tegen 4 uur als we daar vertrekken. Nog 5 km te gaan. Met de stijging naar Vijlen en in de regen. Zouden we het voor het donker is halen? Een uitdaging…. Niet tegenop zien en gewoon stap voor stap voortgaan. “Pelgrimeren is lopend stilstaan” lazen we op een bordje. Misschien is dat wel zo. Met regen is je aandacht meer op jezelf gericht en ook dan ga je vooruit

Net voor het donker is, zijn we in Vijlen. We overnachten in hotel Cuba Libre, waar we ook ons etappe drankje nuttigen. Deze 4e dag zit erop. Wat hebben we weer genoten! Tot slot van deze dag hebben we een heerlijk tapas menu.

Nog een dag te gaan. Morgen gaan we van Vijlen naar Heerlen en onze Via Coriovallum zit er weer op.

2 reacties op “Via Coriovallum Houthem Vijlen

  1. De verslaglegging is echt sfeertekenend ….landschappelijk informatief….route-verkennend….nieuwsgierigheid prikkelend…. de foto’s bevestigen de gezellige sfeer en de sportieve dimensie van de trektocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.