Via Coriovallum Heerlen Houthem

9 januari, 24 km, bewolkt en droog 7 graden

Vandaag voelen we echt wel dat er meer hoogteverschillen zijn. Dat klopt ook, want het waren er meer dan 600. Van Heerlen via Klimmen naar Valkenburg en Houthem, een prachtige etappe. 22 km volgens de meting, met de afstand naar onze overnachting zeker 24 km.

We hebben het reuze naar onze zin op deze Via Coriovallum. In het kort verwoord door Walter, wat ik graag met de lezers van dit blog deel.

Een overdenking.

Ik denk aanvankelijk: waar en wanneer zal dit pad eindigen?

Maar er is zoveel te ontdekken en de onwetendheid is een heerlijke afwisseling op de drukte van het weten. Ik ga mee in volle overgave.

Het weer – de regen, zon en wind – alles past in het ritme van de dag. Al snel valt de ruis weg en wordt het bewegen de beweging. De stukjes vallen samen: ik, het Limburgse land en de natuur. Een intense beleving van verbinding.

Zelfs deze 3 dagen in de natuur deden me stilstaan bij het klimaat. De bollen schoten uit de grond, de knoppen zaten aan de bomen, zelfs het gras was frisgroen. Ik zie het omdat ik ECHT  buiten ben. Als je maar ver genoeg loopt voel je je benen vanzelf.

Deze morgen vertrekken we direct van het Nivon huis. We zitten meteen op de route. De voorspelling was dat het mogelijk zou regenen. Alweer een droge dag. Door de wind voelt het wel koud aan, met mutsen en handschoenen gaan we op pad. Via de kalksteen groeve lopen we naar de wandelpaden van Voerendaal. Hier zijn diverse wandelroutes uitgezet die met gekleurde paaltjes zijn gemarkeerd. We lopen langs de wijngaarden. Ten zuiden van Kunrade naar Winthagen.

Winthagen is een verstild dorp met een mooie kapel, waar we ook een stempel vinden. De OLV Sterre der Zee kapel.

Dan gaan we op weg naar Klimmen. De naam van dit dorp geeft ook aan dat je er best naar toe moet klimmen. Ieder op zijn eigen tempo en vooral met kleine pasjes. Midden in het dorp bij de kerk vinden we een gastvrij cafe Pleinzicht open. Na 11 km zijn we er wel aan toe. Wat een heerlijke gastvrijheid. Het zijn vandaag ook de kleine dingen die het hem doen. Vlak voor Klimmen zien we een boerderij met bibliotheek. De mevrouw ontvangt ons gastvrij. Ze komt uit Amsterdam en ze gaan daar een project van 5 woningen realiseren.

Via mooie weggetjes klimmen we naar de Schaelsberg en het kerkje De Kluis. Hiervandaan heb je de en prachtig uitzicht over Valkenburg.

We dalen af naar de Geul en naar Valkenburg. Een bospad langs de meanderende Geul. We zien tot hoe hoog het water in 2021 in Valkenburg heeft gestaan. Nog steeds ongelooflijk. Op de onderste foto een markering, daar zie je dat het zeker een meter was overstroomd.

Door het centrum lopen we de stad uit en door het dal van de Geul naar Houthem. We zien sporen van de bever en vragen ons af hoe lang die er nog kan staan. Precies op tijd komen we bij de trein aan.

In Heerlen worden we ontvangen in de Pancratiuskerk. Speciaal voor ons geopend om de stempel van de Via Coriovallum te krijgen. Er is daar een prachtige kerststal, die nog net niet opgeruimd was. Enthousiast vertelt Peter Schunck over het ontstaan van de Via Coriovallum.

Een mooie afsluiting van deze 3e wandeldag. Morgen van Houthem naar Vijlen. Daar gaan we ook overnachten.

2 reacties op “Via Coriovallum Heerlen Houthem

  1. Het is thuis ook genieten van jullie tocht.
    De Pancreaskerk (Alvleesklierkerk) in Heerlen zal toch wel de Pancratiuskerk zijn, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.