Via Coriovallum Spaubeek Heerlen

8 januari, wisselend bewolkt, bijna droog 10 graden, 20 km

Onze dag begon met zon. Tijdens het ontbijt was er een enorme plensbui. Is dat de regen die er vandaag zou vallen? We voelen ons bevoorrecht dat we na zoveel grijze dagen voor de tweede dag zon hebben. Vandaag gingen we van ons overnachtingsadres (Nivon huis Heerlen) eerst naar het station om met de trein naar Spaubeek te gaan. Wat is dat fijn van de Via Coriovallum dat de startplaatsen met een trein te bereiken zijn.

Spaubeek Heerlen

Vlakbij de trein ligt de Annakapel, een heel kleine kapel waar we een stempel kunnen vinden. Die hangt aan het ijzeren hek. Een mooie stempel, met aandacht door Ted gezet. Met de vorm van de kapel en een pelgrimsschelpje.

Naast de kapel vinden we informatie over o.a. .: GEOLOGISCHE ORGELPIJPEN

In de kalksteenbodem zitten zwakke plekken; wanneer op deze plekken regenwater in de kalkbodem dringt, wordt een deel van de kalksteen opgelost. De afmetingen van zo’n orgelpijp kunnen zowel in lengte als in diameter van 1 tot 10 m variëren. De ruimte die in de kalksteenbodem ontstaat, wordt opgevuld met de daar op liggende lagen. Aan de oppervlakte ontstaat een komvormige inzinking; deze inzinking noemt men een doline. Jeanette weet veel van de natuur en vertelt ons over de hazelaar. We zien al rode bloemetjes (vrouwelijk) en de bloeiende zaadlijsten. Leuk om te horen en te zien.

We volgen geruime tijd de oevers van het prachtige Geleendal. Op deze zondagochtend is het cafe aan de plas bij Schinnen open. Nog niet zoveel km gelopen, en pas een uur na vertrek. Toch even een kopje koffie? Ja hoor, het doet zich voor en waarom niet. We hebben de hele dag de tijd en pakken onze momenten. Daarna krijgen we toch even een korte bui. Hoe kleurrijk is onze regenkleding in combinatie met de fleurige tunnel?

Een van de hoogtepunten van deze etappe is een bezoek aan kasteel Hoensbroek. Op deze zondag zijn er zelfs ridders die ons bij de poort opwachten. Een bezoekje aan het kasteel is zeker de moeite waard. Gratis met museum jaarkaart, €2 voor pelgrims van de Via Coriovallum. Even een kijkje in het rijke kasteel leven. Vele oude kasten prachtig behouden.

Al gauw daarna kom je in de bebouwde kom van Heerlen. Dat merk je niet, we lopen km’s lang door een lint van parken en tot slot door de straten naar het centrum. Direct na het station gaan we voor ons etappe drankje. Dan zijn we ook toe aan pauze.

We hadden gehoopt dat de Pancreas kerk open zou zijn, dat komt nu morgen. Peter Schunck komt speciaal naar de Pancreas kerk om een stempel van de kerk te regelen. Hij is degene die de Via Coriovallum mede heeft ontwikkeld. Wel zien we de mooie tegel met tekst en de pelgrim boven de deur van de kerk.

Morgen gaan we van Heerlen naar Houthem. Voorzover ik me herinner, iets meer hoogteverschillen. We gaan het zien….die kunnen we ook

1 reactie op “Via Coriovallum Spaubeek Heerlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.