Kustpad Goeree Overflakkee

24 januari, 2 graden, 22,5 km vanaf Brouwersdam naar Stellendam

Wat een ongekend mooi stukje van Zuid Holland! Ik ken het alleen van de strand 5-daagse en nu helemaal door Goeree Overflakkee, door de dorpen Ouddorp en Goedereede.

We vertrekken deze ochtend vanaf het trammuseum Den Dolle Beer en gaan over de zuidkant van dit schiereiland naar Ouddorp. Verrassend door natuurgebieden, zoals de Preekhilpolder. We lopen over een zogenaamde inlaagdijk, deze is in de 18e eeuw gemaakt, ter bescherming van het land bij hoog water.

In Ouddorp hebben we na 9 km pauze in een pannenkoek restaurant. Het is inmiddels 11.30 uur en we lusten wel al wat. Een pannenkoek of iets anders lekkers ging er wel al in.😉

Vlak na Ouddorp worden we langs een ander natuur gebied geleid; de Kleistee. Hier vinden we een van de oudste landschappen van Goeree; de schurvelingen. Dit zijn een meter hoge walletjes, die sinds het ontstaan dienen als eigendomsscheiding en veekering.

Op weg naar Goedereede gaan we langs de Middelduinen en over de Middeldijk. We zien ontelbare ganzen in hun v-vorm zich steeds opnieuw groeperen.

Goedereede was in de middeleeuwen een belangrijk vissersdorp direct aan de brede stroom Geul, die nu Haringvliet heet. Goedereede betekent “veilige haven”. Het dorp werd beschermd door de duinen in het noordwesten. Nu een mooi toeristische stadje aan een haven.

Langs het kanaal gaan we via het dorpje Havenhoofd naar ons eindpunt van vandaag: Stellendam.

Bij de vissershaven is een visrestaurant. Voor de meesten een gelegenheid wat lekkere vis te eten. Ik kies voor een portie kibbeling. Hier stonden ook de 2 auto’s, die we er vanmorgen al hadden neergezet. Zo was het eenvoudig terug te keren naar het Fletcher hotel in Ouddorp. Tijd voor ons etappe drankje.

4 reacties op “Kustpad Goeree Overflakkee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.