Kustpad Rockanje

25 januari, 2 graden, bewolkt 17 km

Dat was alweer de laatste etappe van ons Kustpad vanaf de Oosterschelde naar de duinen van Voorne. De dagen zijn omgevlogen, heel afwisselend met stranden, duinen en bruggen. Wat hebben we genoten! Geen drup regen en voor ons dagen om niet te vergeten. Vandaag vertrokken we vanaf de haven van Stellendam via de Haringvlietdam, over het strand en door de duinen ten noordwesten van Rockanje.

Als eerste de Haringvlietdam, 3 km rechtdoor, het is een beetje mistig en we zien de enorme sluizen. De Haringvlietdam is in 1971 gebouwd om de afvoer van de Rijn, Waal en Maas te regelen. Bij vloed werden de sluizen gesloten en bij eb geopend. Zo kwam het dat er uitsluitend zoet water in de Haringvliet ontstond. Om weer zout water toe te laten is in 2011 besloten om de sluizen open te laten. Alleen bij stormvloed en lage waterstand van de rivieren worden de sluizen gesloten. Wij vinden het bijzonder indrukwekkend. Ook ervaren we een uitdaging om alleen maar km’s rechtdoor te wandelen.

Een km voor het einde van de brug worden we over een strand geleid. Het Quackstrand. Iets van de weg en meteen in alle rust.

Deze morgen wilden we op ons Kustpad toch nog een stuk strand meenemen. We kiezen ervoor om tot aan de duinovergang met Rockanje over het strand te gaan. Het is eb en dan kun je wat makkelijker over het zand lopen. Ieder kiest zijn tempo en zijn ruimte, met 2 of alleen. Alles is goed. Gewoon wat jou behoefte is op dat moment.

Veel horeca is op een doordeweekse dag gesloten. We gaan Rockanje binnen en vinden een warm onthaal bij “tante Agaath”. Jonge mensen die daar een zinvolle dagbesteding hebben. Een genoegen om te ervaren dat zij zo goed hun best doen en vooral zo vriendelijk zijn.

Het duingebied ten noordwesten van Rockanje is bijzonder mooi. Het Waterbosch en het Voornes duin. Alweer een gebied, voor ons onbekend en zo vlak bij de Maasvlakte. Bijna onvoorstelbaar. Zoveel rust en ruimte. Eenmanspaadjes, afgewisseld met bredere zandpaden en meertjes.

De mossen laten hun diverse kleuren groen zien, de rietkragen hun witte pluimen. We zien loslopend vee en wij genieten een moment van een pauze op een bankje.

Deze heerlijke dagen sluiten we af bij restaurant de Meidoorn bij de Tenela plas. Geopend van woensdag tm zondag. We boffen. Ons laatste etappe drankje en dan naar huis. Eerst nog even de 2 auto’s bij het beginpunt ophalen…..

Dank je wel Marianne, Joepke, John, Marlies, Elly, Piet, Gerard en Marjo voor de fijne dagen en om jullie te ontmoeten. “Haal de moet eruit en hou de moed erin” Voor ieder van ons een mooie herinnering erbij. Tot slot voor alle lezers en ook voor jou:

6 reacties op “Kustpad Rockanje

  1. Loop je waar de zee de kust kust, dan worden je sporen uitgewist door het opkomende vloedwater. Enkel de herinnering blijft. Mooi verslag Mieke.

  2. Mooi is het daar he, voorbij rockanje bij voorne. Ik vond dat een van de meest verrassende stukjes natuur aan de kust.
    Wat een geweldige wandeling was het weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.