Camino Portugues Rates Barcelos

13 augustus, Rates Barcelos, 17 km, eerst bewolkt later zon 24 graden

Onze dag begon goed bij Casa Mattos in Rates. In een zitkamer, die zo uit de jaren 70 zou kunnen komen, stond ons uitgebreide ontbijt klaar. Ze had ook extra broodjes voor de lunch geregeld. We voelen ons verwend.

De route van vandaag is licht stijgend en dalend, dan weer door de bossen dan weer over meest rustige wegen. Het is nog bewolkt, ongeveer 20 graden. Wat een heerlijke wandeltemperatuur.

We zien geen enkele andere pelgrim onderweg. We zijn er wel een beetje verbaasd over. Zou iedereen veel vroeger vertrekken of was het gewoon rustig in Rates? Het was al even geleden dat ik dit deel van de Camino Portugues bewandel. Wat opvalt zijn de gloednieuwe km palen. Als vanzelfsprekend zien we hier steenmannetjes ontstaan. Zal ik er ook eentje bijleggen? Zorgvuldig kiezen en er eentje aan toevoegen, zodat het met mijn steentje erbij ook nog stevig staat. Het geeft verbinding met de andere pelgrims die hier langs kwamen.

Na 7,5 km komen we bij het bekende café Pedra Furada. Net te fris om buiten te pauzeren vinden we het fijn daar even te zitten. Huisgemaakte cake bij de koffie, vriendelijke ontvangst…het maakt onze dag goed. De mevrouw vond het ook zo leuk mensen te ontvangen die het goed naar de zin hebben.

We lopen erg makkelijk vandaag. Na nog een km of 10 komen we in Barcelos aan. Langs Carvalhal waar we nog even een kleine pauze hebben.

In het gezellige centrum hebben we ons etappe drankje. Precies bij de kerk, Tempo do Bom Jesus waar net een bruidspaar te zien was.

Barcelos is bekend om de gekleurde 🐓..De legende gaat als volgt: Op een dag in de 17e eeuw werd er zilver gestolen van een landeigenaar. Een bedevaartganger onderweg naar Santiago de Compostella wordt als schuldige aangewezen. Deze ontkent maar wordt wel schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Hij vraagt of hij de rechter thuis mag bezoeken. De rechter blijkt aan een maaltijd te zitten en de veroordeelde wijst naar een geroosterde haan op tafel. Hij vertelt dat de haan zal gaan kraaien op het moment dat hij opgehangen wordt en dat hij daarmee zijn onschuld zal bewijzen. De rechter besluit hierop de haan niet meer te eten. Wanneer de man wordt opgehangen begint de haan te kraaien. De rechter ziet zijn fout in en rent naar de galg maar is net te laat. De man heeft het echter toch overleefd doordat de knoop het niet gehouden heeft.

We overnachten in Albergue Cidade aan het einde van het centrum. Weer even schakelen. Een herberg met stapelbedden, we slapen op een zoldertje. 2 stapelbedden tegen elkaar. Een smal gangetje ertussen. En…..je kunt gezellig samen douchen….

6 reacties op “Camino Portugues Rates Barcelos

  1. Leuk om hier en daar ook wat geschiedenis te lezen van waar jullie langskomen….
    Succes bij de voortzetting van jullie Camino….

  2. Hallo dames , wat een mooie foto’s weer en een bijzonder verhaal over de haan😳.
    Mooi om te lezen.

    Groetjes uit Dalfsen en ina topper💪💪 deze zijn voor jou

  3. Geweldig dag hebben jullie weer gehad he Ina !!,mooie fotos lekker weer,alleen de stapelbedden voor de komende nacht,hopen dat het niet te warm word .lieve gr

  4. Ik denk dat we volgende keer de kustroute volgen, hoe mooi. Barcelos… een beetje de tegenhanger van Santo Domingo de la Calzada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.