Camino Français Laguna naar Triacastela

21 mei 24 km, bewolkt en benauwd 27 graden

De “zomerdienstregeling” was vandaag ingegaan. Het zou 33 graden worden en dan is het heel belangrijk om je plan aan te passen aan de omstandigheden. Dat betekent voor ons, vertrekken met zonsopkomst. En dat voor een etappe over O Cebreiro en met een daling naar Triacastela.

Tja, een half uur voor zonsopkomst vertrekken is hier in Noord Spanje om 6.30 uur. De bar van albergue Escuela gaat pas om 8 uur open, we willen toch wat ontbijten en daarvoor hadden we een broodje kaas besteld. Daar zaten we dan om 6.15 uur met een stuk droog brood en water. Daarna vertrekken we als dieven in de nacht.

Als eerste is de klim naar O Cebreiro. Nog 150 meter over 2,5 km stijgen, als laatste toetje van het prachtige pad naar boven. De heuvels verkleuren voorzichtig grijs, hoe verder weg hoe grijzer. Het pad wordt nog een beetje door de maan verlicht. We letten goed op dat we niet struikelen. Net voor de top bereiken we Galicië, en ja….mijn hart gaat wat sneller kloppen. Het voelt voor mij als thuiskomen.

Toch veel sneller dan verwacht komen we boven aan. Dan blijkt dat de restaurants toch al open zijn en we daar kunnen we geen weerstand aan bieden. Een kopje koffie. Dat voelt een beetje ondeugend omdat we de eerste 2 uur door zouden lopen. Maar ha, plannen zijn om te veranderen…..De muren zijn versierd met paarse bloemen, de daken van O Cebreiro zijn met riet bedekt. Helaas is het kerkje nog gesloten. Even sfeer proeven in het dorp. Boven gekomen zien we dat Ansje ons net voor is

Na O Cebreiro is het stijgen en dalen naar nog 2 toppen. De Alto San Roque op 1270 meter en Alto de Poio op 1330 meter. Ook die klimmetjes zijn pittig door het hoge stijgingspercentage. Bij Alto San Roque vind je het bekende pelgrimsmonument.

De grote uitdaging van vandaag zit in de langdurige daling van Biduedo naar Triacastela. Van 1200 naar 670 meter en dat over 6 km. Dat voel je en is allang niet meer vals plat te noemen. Helaas neemt de bewolking steeds meer toe. Het blijft nog wel droog en er steekt een stevige wind op. De omgeving is erg mooi. We merken dat er veel pelgrims onderweg zijn. Veel nieuwe gezichten. Deze zijn of net gestart,bv in Leon of later in Saint Jean Ik denk dat de meesten die met ons in Saint Jean Pied de Port starten 1 of 2 dagen voor ons zijn. En dat zijn soms afstanden die 25-30 km per dag zijn. We kiezen voor ongeveer 20 km.

Het laatste stuk gaat omlaag over bospaden. In Ramil passeren we een boom met een omtrek van wel 8 meter. Onvoorstelbaar groot. Als je goed kijkt kun je er van alles in zien. Ik zie er bv een hond in…..

Dan zien we in de verte Triacastela liggen. Een pleister plaats voor vele pelgrims. Wij logeren in albergue Complexo en hebben ook hier een kamer voor ons zelf. Er kunnen 8 personen in, dat betekent maar 2 bovenbedden in gebruik. Een ruimte voor onszelf vinden we fijn. Dan kunnen we op tijd gaan slapen 😉 en storen we geen anderen met opstaan……

1 reactie op “Camino Français Laguna naar Triacastela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.