Dag 22 Via de la Plata

24 november Finale……

Wish it, dream it, DO it. Wij hebben het gedaan. Onze droom om de Via de la Plata te bewandelen hebben we allemaal kunnen realiseren. Meer dan 400 km verder naar het noorden. Het allermooiste van de dag was wakker worden met een pak sneeuw. Dat zou toch wel heel apart zijn, zeiden we tegen elkaar dat we de allerlaatste dag in de sneeuw zouden kunnen lopen. San Pedro ligt op bijna 1000 meter en in de nacht was er een flinke laag sneeuw gevallen.

Ook de route van San Pedro naar Salamanca is zeer mooi. Natuurparken, velden van boeren, kurkeiken. In het begin flink heuvelachtig, later vooral dalen. Met 26 km, 172 meter stijgen en 333 meter dalen een stevige etappe. Ook door de tegenwind, en later regen. De temperatuur lag net boven nul.

Maar wat hebben we kunnen genieten van al die sneeuwpracht.

Dik ingepakt gaan we op weg. Regenkleding in combinatie met een donsjasje, handschoenen en mutsen, sokken als handschoenen. In november kan het weer plotseling omslaan, zeker als je verder naar het noorden bent en op hoogte, zoals de laatste dagen vlak voor Salamanca.

We moeten goed opletten, want ook de ons bekende richting wijzers zijn met sneeuw bedekt. We hebben de route ook op Maps.me, we vinden altijd de weg wel. In San Pedro was ook een andere pelgrim uit Duitsland, we konden haar voetstappen volgen.

In Morille hebben we een korte koffie stop. Het dorpscafe was open en de haard was aan. Daar was een pelgrim aan het rusten die naar het zuiden ging, de warmere delen van Spanje tegemoet.

Na Morille gaan we over de landerijen met kurkeiken. Ook in de kou heb ik behoefte aan even pauze en wat eten. We vinden een sneeuwvrij plekje onder een boom. Als je een takje aanraakt komt er meteen sneeuw naar beneden.

Daarna gaan we vooral dalen, de sneeuw wordt minder en het begint te regenen.

Boven bij een kruis leggen veel pelgrims een steentje neer. Hier vandaan kijk je naar de stad. Het doet me een beetje denken aan Astorga bij de Camino Français.

Na de snelwegen zien we dan echt de kathedraal. Yeah, we zijn er bijna. Nog een km of 4 door de stad te gaan.

Via parken komen we bij de oude brug uit. De regen valt gestaag door en we lopen snel naar ons hostel. Trots dat we alle km hebben bewandeld. Met veel zon, een aangename temperatuur en het laatste kadootje…..wandelen in de sneeuw.

22 reacties op “Dag 22 Via de la Plata

 1. Lieve wandelaars
  Allemaal gefeliciteerd met jullie prestatie.
  Op afstand heb ik jullie gevolgd en ik heb meegenoten. Ik was er het liefst zelf bij geweest.
  Lieve groet, speciaal voor ztiny,Elly en Mieke,

  1. Dank je wel Toos, wat hebben we vaak over de pelgrims tocht Via de la Plata gesproken. Heel erg jammer dat we dit niet samen mochten beleven. Op afstand heb je toch met ons meegelopen op deze mooie route. Liefs Tiny

 2. Wat een geweldige prestatie van allemaal…..jullie kunnen met trots terug kijken op deze ervaring en dit neemt niemand meer van jullie af….mooie herinneringen gemaakt…..een goede teug reis

 3. Wat een mooie finale………3 Weken prachtig weer en nu dit witte kado’tje….. Alle warms aan en op. Gefeliciteerd met de sportieve kilometers. Nu dik nageniet van de prestatie en Salamanca met haar Plaza Major, echt even kijken s’avonds, naar alle lichtjes……. is daar een prachtig eindpunt voor! Proficiat allen.
  Bedankt dat ik mee mocht “lopen” met deze prachtige camino!@

 4. Wat hebben jullie toch een mooie wandeling gemaakt, ik heb vanuit mijn luie stoel meegewandeld. Weer iets op m’n verlanglijstje! Proficiat met dit resultaat, kanjers!

 5. wat prachtig, om deze mooie wandeltocht te beëindigen met sneeuw. Jullie hebben het maar weer gepresteerd. Knap hoor. van harte gefeliciteerd.

 6. Proficiat met het behalen van deze camino die in de zon begon en eindigt in de sneeuw. Een goede vlucht en dan lekker na genieten van deze CAMINO.

 7. Wat een geweldige prestatie v.jullie, proficiat hoor!
  Kheb jullie net als de anderen v.uit de luie stoel en warm huis gevolgd.
  Schitterende foto’s ook, helemaal die in de sneeuw, genoten v.h.reisverslag.
  Nu weer op eigen huis aan, met een schat aan ervaringen rijker in de rugzak.
  Chapeau!
  Speciale groet en kus voor Marja!
  Liefs Yolanda

 8. Proficiat met jullie aankomst in Santiago. Ik heb genoten en meegeleefd met jullie tocht. Veel herkenningspunten. Geniet van Santiago en een veilige thuisreis

 9. Proficiat!
  Een camino om nooit meer te vergeten.
  Ik heb in gedachten met jullie meegelopen, heb genoten van de verslagen en blijf hopen eens een camino mee te maken.
  Veilige reis naar huis.
  Irma

 10. Lieve allemaal, van gefeliciteerd met het lopen van deze prachtige Camino !
  Een topprestatie met ontelbare mooie ervaringen en herinneringen die voor altijd bij jullie zullen blijven. Jullie mogen met recht trots zijn op jezelf.
  En wat een kadootje om de laatste dag in de sneeuw te mogen lopen !
  Geniet samen nog van de laatste dag en goede terugreis.

 11. Met veel plezier heb ik jullie gevolgd en mijn petje af voor wat jullie bereikt hebben
  Ik heb dankzij jullie weer een beetje meer info over deze camino die ik zeker ga lopen!

 12. Ik heb jullie met verl.plezirr gevolgd. Wat een kanjer zeg, 400km door allerlei weer en wegen!
  Nu vooral veel genieten van deze ervaring, en een flinke pluim van mij!

 13. Gefeliciteerd een geweldige prestatie wat jullie geleverd hebben,als cadeau tje een sneeuwdag heel bijzonder.
  Dat een mens dit mag doen zeg maar dank aan je lichaam en God.
  Zeker ook voor jou Mieke wat je allemaal achter je rug hebt
  Voor allemaal chapeaux
  Lieve groet Alie Bakker

 14. Lieve pelgrims wat mooi dat jullie deze dag in het prachtige witte landschap mochten lopen !! Dank voor het in gedachten met jullie meelopen !! De prachtige foto’s erbij !! De eerste foto’s van deze dag “ altijd is er al is het nog zo zwaar is er licht 💡 op het eind van de tunnel …….
  En nu hoop ik dat jullie nieuwe spirit hebben op gedaan … op naar jullie
  Gewone leven .
  Lieve groet Jopie .

 15. Geweldig Mieke en jou Team Gefeliciteerd wat een reis hebben jullie gemaakt,jullie gaan met prachtige herinneringen en foto’s naar weer naar huis.
  Welkom Thuis hoor allemaal een veilige vlucht terug
  groetjes Tine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.