Dag 18 Via de la Plata

19 november, 15 km, zonnig 2-16 graden, Banos de Montemayor – Calzada de Bejar

Uit nieuwsberichten in Spanje en Nederland en uit reacties van lezers op het reisverslag blijkt waarom we gisteren door de Guardia Civil waren aangehouden. Dit heeft te maken met de zoektocht naar de Nederlanders die in quarantaine in hun hotel hadden moeten blijven, nadat ze positief op Corona waren getest. Wij zijn onschuldig…..

Vandaag had ik gekozen voor een relatief korte etappe, omdat dit een pittige etappe zou zijn met veel hoogtemeters. Omdat we gisteren voor de extra variant hadden gekozen, voelde het vandaag toch als een relaxed dagje.

Vooral over onverharde paden, niet ver van de doorgaande weg af. Wederom een bijzonder mooie etappe. De oranje lijn is de Via de la Plata die we helemaal hebben gevolgd.

Vanaf Banos de Montemayor konden we aan de eerste klim beginnen. Een oude romaanse weg op een heuvel met links van ons het dal, met uitzicht op het dorp. De zon komt net op, het is nog lekker fris, de herfstkleuren van rood en geel zijn goed zichtbaar.

We merken dat we in een andere regio zijn gekomen. Namelijk Castilla y Leon. De bewegwijzering is anders, we missen de betonnen blokken met geel/blauw en de Ark. Nu zijn het paaltjes met een nieuw teken, gele pijlen en ook betonnen pilaren, waaruit zou blijken dat deze romaanse weg al uit het jaar 530 stamt.

Onderweg vinden we een picknicktafel met bron (Fuente in het Spaans) Een mand met heerlijke appeltjes aan een hek. Er zijn wat meer voorzieningen voor de pelgrims.

Intussen zien we ook dat we een van de hoogtepunten van de Via de la Plata naderen….. Salamanca. Nog 4 wandeldagen te gaan. Voor ons de eindbestemming van deze Camino.

We lopen dan weer in het bos, dan over open vlakten tussen de heuvels. In november heb je hier bijna licht wat goud lijkt. De graslanden zijn niet verdord, juist niet! Helder groene grasvlakten geven net dat mooie uitzicht.

We zien ergens halverwege een bord met albergue en later café. We zijn verrast, hier helemaal achteraf? Jazeker hier kunnen pelgrims slapen, zeer primitief, geen verwarming, matrassen op een zolder op de grond. “Echt voor de pelgrims”. We worden er gastvrij ontvangen. De percolator koffie van de ochtend wordt in een pannetje opgewarmd. Met een warm hart aan ons gegeven. We nemen er even de tijd.

We vervolgen ons pad en komen dan bij een splitsing. 6 km over de weg of 1,7 km naar ons dorp, Calzada de Bejar. De laatste met nog 100 meter stijgen naar 800 meter. Natuurlijk kiezen we voor het wandelpad met de stijgingen. En….veel makkelijker dan het smalle pad van gisteren.

De uitzichten over de heuvels zijn wederom prachtig. We krijgen er geen genoeg van.

We overnachten in Casa Rural Calzada Romana aan het eind van het dorp. Bij de albergue Alba Soraya lijkt me ook een goede plek. Ik kom hier nog wel eens terug. Bij de bar krijgen we een menu: linzensoep en Spaanse tortilla. We hebben gezelschap van Miet uit België. Zij is gestart in Merida en heeft de bedoeling door te lopen naar Santiago.

3 reacties op “Dag 18 Via de la Plata

  1. Wat een prachtige tocht, mooi geïllustreerd met je foto’s. Genieten van de zon en heldere luchten en prachtige herfstkleuren. Weer zin in een Camino

  2. Ja, dit is een prachtige route en geweldige dag. Wat een stoere club heb je mee.
    Ik overnachtte bij Herbergh Soraya, wat bleek later na mijn laatste wandeldag…..Mijn knieen zaten op slot. Wel nog heel mooie dagen in Salamanca gemaakt en goed vermaakt. Volgend jaar weer verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.