Dag 17 Via de la Plata

18 november, zonnig 3-16 graden, 24 km Hotel Asturias – Banos de Montemayor

Het was wel een heel raar moment vandaag. We werden aangehouden door de Guardia Civil (een soort politie) en moesten onze paspoorten laten zien???? Het blijkt dat ze op zoek waren naar 6 Nederlandse vrouwen. Nu zijn we wel met 6, maar voorzover ik weet, zijn we alleen onderweg van Sevilla naar Salamanca…..we weten niet waarom en hoe of wat…het enige wat we wel kunnen is fantaseren. Zijn ze zoek, wat hebben ze gedaan?

Gisteren waren we van de route om bij ons hotel te komen. Volgens ons boekje konden we een alternatieve route volgen aan de kant van de snelweg waar we al waren. Al snel waren we eruit. We kiezen de oude spoorlijn, en eerst de Camino natural Via de la Plata.

Het is nog koud als we vertrekken, de zon is net op. In de jassen gedoken lopen we eerst 1,5 km langs de weg. Het is nog maar 2 graden en we zien hier en daar vorst aan de grond

Als we bij de oude spoorlijn zijn komt de zon net over de heuvel. Een erg mooi traject dat van het begin af aan rustig stijgt. Alle grote hoogte verschillen zijn eruit gehaald, waar nodig hebben ze rotspartijen verwijderd.

Onze voorraad voor de lunch is helemaal op, dus gaan we naar Aldeneuva del Camino voor een pauze en onze boodschappen voor de lunch. Ook hier is onderweg geen horeca. Met dit mooie weer kunnen we alleen maar genieten van een mooi plekje in de natuur. Om in Aldeneuva te komen gaan we over de snelweg. De bergen zijn dichtbij, we komen nu in de regio Castilie en Leon.

We waren deze ochtend echt verwend met het mooie pad over de oude spoorlijn. De route van Aldeneuva del Camino naar Banos de Montemayor is over de grote weg en we vinden het er druk en gevaarlijk. Tijdens de pauze hebben we het over een alternatief. Er is een pad die weer op de spoorlijn uitkomt, met heel veel hoogtemeters en die 2 km verder is. Wat denk je wat? Deze toppers kiezen allemaal voor dit alternatief. De paarse lijn is de Via de la Plata, de gele lijn hebben wij gelopen.

Door deze keuze is dit het hoogteprofiel. 464 meter omhoog en 142 omlaag.

Wat een alternatief betekent weet je nooit. Je ziet een pad op een kaart en je gaat beginnen. Je kijkt onderweg wat op je pad komt en we zoeken een oplossing hoe we dat kunnen doen. In dit geval was het een hele steile klim over grote stenen. Wel 1 km lang en 100 meter omhoog. We vinden het allemaal een heerlijke uitdaging.

Heel voldaan komen we boven. Yes de stijgproef is ook gelukt. Ik zie die stralende koppies en voel de sfeer. Elkaar helpen waar nodig. Naar boven toe konden we het pad vinden door de blauwe stippen te zoeken. Steeds koos je zelf wat voor jou de beste mogelijkheid was.

Het pad hoog boven het dal was bijzonder mooi. In het dal uitzicht over Embalse de banos. Herfstkleuren tegen de heuvels aan. Ook nu stijgt het pad voortdurend. Vals plat zo ongeveer. Met de gestegen conditie van de afgelopen 2 weken kunnen we het allemaal aan.

We zijn hoog boven Banyos de Montemayor uitgekomen en gaan via een steil paadje naar beneden.

Wederom een mooie dag. We slapen in Albergue Turistico. Een schitterende herberg. De verwarming is aan. We voelen ons heel welkom

In de avond gaan we tapas eten bij de plaatselijke bar. Ik vond het reuze lekker, mosselen met paprika, een stamppot met spekjes, ensalade Russa. En nu? Uitrusten voor een nieuwe dag.

2 reacties op “Dag 17 Via de la Plata

  1. Wat hebben jullie toch weer een spannende mooie route in Spanje en prachtige foto’s Mieke.Het nos melde dat er nog steeds besmette mensen uit nederland zoek zijn en dat is niet fijn natuurlijk.Hou het lekker gezond met jou groep,een bijzonder mooie Camino verder.
    groetjes Tine

  2. Wat heerlijk. Vrij van corona gepraat. Alhoewel de Spaanse politie daar op zoek is naar Nederlanders die corona regels overtraden. Geniet!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.