Dag 16 Via de la Plata

17 november, 18 km, zonnig, 16 graden Ventaquemada Hotel Asturias

In mijn boekje van de Via de la Plata ligt zowel het start- als het eindpunt in een en dezelfde etappe. Je vindt de plaatsen tussen Carcaboso en Aldeneuva del Camino. En ja Ventaquemada is slechts alleen een huis, en dat staat aan een kruising met de Via de la Plata.

Daar vinden we ook een informatie bord, waarop wordt uitgelegd wat de diverse kleuren op de route betekenen. De Via de la Plata wordt aangeduid met een Ark. Die staat bovenop de kubus .De richting is waar de ark open is. Daarnaast staan er of een geel vlak, of een blauw vlak of allebei. Geel is de Via de la Plata, blauw is de oude Romeinse weg, bij geel en blauw loopt de Via de la Plata over oude Romeinse wegen.

We vervolgen de route waar we gisteren opgehaald waren en starten dan ook direct in de natuur. De zon schijnt nog steeds heerlijk. Het is iets kouder dan we gewend waren. Met zoveel zon voelen we ons verwend.

We komen ook al een aanduiding tegen hoe we naar ons hotel teruglopen. Het is iets van de route af. We zullen goed opletten…

Het hoogtepunt van de dag is Caparra. Een Romeinse nederzetting van de 1e eeuw, die in de 3e eeuw al helemaal is gereconstrueerd. Een van de eerste geregistreerde steden in deze regio. We zien er winkelstraten, een badhuis, de overblijfselen van huizen en de grote toegangspoort. We nemen er de tijd om uitgebreid te kijken. Het is op deze dag erg rustig. Voor de pelgrims die er passeren, zou ik zeggen, ga er even kijken.

Daarna is het nog 10 km en we lopen heel relaxed naar onze bestemming van vandaag. Niet veel hoogte verschillen, paden over landerijen, een smal pad tussen landerijen door.

We passeren veel rivieren. Hier en daar moeten we ook nu al gebruik maken van stapstenen om het water en de modder te ontwijken. Het is ook erg groen in deze omgeving. De taxichauffeur zegt dat het er regelmatig regent en de valleien meer vol zijn met water. We kunnen ons voorstellen dat het voor de pelgrims van de Via de la Plata erg nat zou kunnen zijn.

Nog ongeveer 2,5 km te gaan nemen we nog even pauze, voor wevan de Via de la Plata afgaan, op weg naar ons hotel. De bergen tegemoet……

Even ons eigen terras organiseren in de zon. Ons etappe drankje weer verdiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.