Dag 12 Najera Santo Domingo

8 oktober, 21 km, zonnig 23 graden

We kunnen er niet over uit dat we alweer zo een wandeldag hebben met een strak blauwe lucht en in zo een mooie omgeving. We voelen ook dankbaarheid dat onze voeten ons zo ver brengen en dat het voor ons mogelijk is om de Camino te bewandelen. “De Camino smile” zeg maar…….

Najera – Santo Domingo

De wandeling van vandaag gaat eerst licht stijgend naar Azofra, daarna vooral vals plat tot 3 km voor Ciruena en het laatste deel een forse stijging naar de top “Rioja Alto”. Naar Santo Domingo gaat het licht glooiend bergafwaarts.

Net na Najera zijn de rode rotsen te zien. Het pad loopt stijgend het dorp uit. Als we om een hoekje kijken is er ineens een prachtig uitzicht. Daar worden we er stil van.

Dan komt voorzichtig de zon over de bergen terwijl we rustig langs de druivenranken lopen op weg naar Azofra.

Ieder op zijn eigen tempo onderweg. Zo is het goed, we ontmoeten elkaar wel weer.

We vervolgen onze weg naar Ciruena eerst langs de grote weg, later over een golvend pad. Je ziet een top,even niets en dan weer een top. Aan de einder zie je nog niets. Wat zou daar voor weg liggen?

Zou na deze bocht echt het hoogste punt zijn bereikt? Nee er komt er nog een.

Bovenaan is een rustplaats met een fontein en hier is ook een verkoper van frisdrank en leuke Camino dingetjes. De man doet goede zaken. Hier ontmoet ik Ellen uit Gulpen. Ze is al in juli vertrokken en hoopt net als Ilse, Lia Corrie en Gerrit in Santiago aan te komen. We zien daar het “spookdorp” Ciruena liggen. Nog steeds staan er vele huizen te koop. Een pelgrim voelt zich er niet alleen. Er staat een koperen pelgrim te wachten.

Vanaf Ciruena zijn er niet veel druine struiken te zien. Omgeploegde akkers en afscheidingen van enkele struiken in combinatie met de stijgende en dalende paden zijn bijzonder. Met nieuwe ogen naar een landschap kijken……

Na nog een heuvel zien we vanaf de heuvel met dit beeld plotseling Santoo Domingo.

Voor we een terrasje gaan pakken gaan we naar de kathedraal van Santo Domingo. De kerk is bekend als “kippenkerk” Dit heeft met een legende te maken. Ook de crypte is een bezoekje waard met de mozaïeken.

Naast de kerk , Casa Amparo, kunnen we vroeg in de avond al een menu del dia krijgen. Heerlijk! (PS deze foto is van een dag eerder)

 

2 reacties op “Dag 12 Najera Santo Domingo

  1. Hallo Pelgrims ,
    Wat is het toch mooi om jullie te volgen
    Voor mijn gevoel loop ik een beetje mee
    Met die prachtige foto’s erbij .
    Bon Camino voor allen🙏

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.