Jabikspaad dag 2

8 augustus, 20 km, zeer heet, 32 graden Van Stiens naar Wirdum

Ongekend heet weer in Friesland. In het zuiden van Nederland is het weeralarm oranje, binnen blijven en niet inspannen. Wij passen ons aan en vertrekken vroeg. Om 7.30 uur gaan we de deur uit, we drinken veel (zeker 2 liter) en houden regelmatig rust. Ook passen we de dagafstand aan. We hadden nog 4 km verder willen gaan. naar Idaerd. Het is nu echt het motto…..het mag zoals het kan. Ook hebben we onze bagage naar het volgende adres laten brengen. Zo kan het ook….

Stiens uit volgen we een rustig pad in de richting van Britsum. Daar is de mooie Johanneskerk met vele oude fresco’s. Op het moment wij er langs kwamen, was het nog gesloten.

Johanneskerk van Britsum

Het bijzondere van de route vandaag zijn de kleine plaatsen, waar het Jabikspaad de mooiste paadjes kiest. Zo ook door Cornjum. Hier komen we over landgoed Martenastate met de mooie poort.

En ook vennetjes, die met betoverend ochtend licht een bijna sprookjesachtige aanblik krijgen.

We zien er een Friese tekst. Vertaald door Sikke in het Nederlands: Heel mooi. Wij voelen ons dankbaar dat we in het Friese land mogen wandelen.

De vertaling is:
Naast de paden bloeien weer de maartse bloemetjes.
De natte aarde ruikt
Een boom weerspiegelt in het zwarte water
Zijn takken reiken in verwondering naar de hemel en de aarde
De wind ademt door dansend gras
Wij worden wakker
Onze wortels zuigen nieuwe levenssappen uit de aarde
Wij leven
Achter de bomen drijven eindeloze wolkenluchten over de lege velden

(Uit de versbundel “het blauw van de hortensia” van Boukje Wytsma)

In de ochtend is het nog een goede temperatuur om te lopen. Zo gaan we van noord naar zuid Leeuwarden. Door parken, langs watertjes en met de drukte valt het mee. Leeuwarden heeft van oudsher vele tradities die aan de pelgrimstocht naar Santiago doen denken.

In de Jacobsstraat zijn speciale putdeksels te vinden. Vergeet niet op de grond te kijken als je deze route loopt. Campasstellae. “De weg naar de sterren”

Of hier vlakbij op de muur gemonteerd….😉

Na Leeuwarden is het nog een km of 5 naar Wirdum. Het is nog niet de geplande eindplaats, maar de plaats die met deze hitte haalbaar is. Ik ben reuze trots op ons, dat we ons aanpassen naar de omstandigheden…..Zo kan het wel. Proost, ons etappe drankje is weer verdiend.

We logeren 3 nachten in Hotel t’Anker midden in het centrum van Leeuwarden en gaan dagelijks van/naar de bestemming, deze keer met de bus terug.

6 reacties op “Jabikspaad dag 2

  1. Wat een leuke foto’s!! Zó leuk Stéphanie om jou zo te volgen en te zien met wie je bent!!
    Ik vind t echt heel heel stoer, vooral in die hitte! Knap hoor van allemaal!! Kus voor jou Steef! X frans

  2. Dag lopers! Wat een temperaturen ….petje af om het pad toch te lopen op een eigen wijze! Ja, wat is Friesland mooi…..wij hebben in het afgelooen najaar de Elfstedentocht gefietst en we hebben ook zo genoten!
    Het blijft warm…..drinken en doorzetten……PLEZIER! Ik volg jullie….👍

  3. Wat ontzettend toevallig. Ik heb jullie afgelopen week in Leeuwarden op de Schrans zien lopen. Ik herkende het boekje en wist dat de route daarlangs liep. Wij hebben 2 weken geleden de eerste etappe gelopen van St Jacobi naar Franeker en gaan zaterdag van Franeker naar Mantgum. Ik kom toevallig op deze site omdat ik op internet aan het kijken was wat ik kon vinden op deze route. Leuk om te zien. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.