Jabikspaad dag 3

9 augustus, 29 graden, 20 km van Reduzum via Jirnsum naar Mantgum

Het heeft ook zo zijn voordelen….heet weer. Wat dacht je van bij Spaanse temperatuur in de avond gewoon buiten eten? Gisteren bij “De Lachende Koe” , gelegen dicht bij ons hotel ’t Anker.

Op zondag gaan hier in het noorden niet veel bussen of het zijn belbussen. Die komen als je ze belt. En zeker op zondagochtend vroeg was dat niet mogelijk naar Reduzum. We kozen dan ook voor een taxi, om lekker bijtijds te kunnen starten.

Tot onze verrassing was het vanochtend bewolkt en met 20 graden heerlijk weer. De zon probeert het en houdt de voorspellende bui ver van ons.

Net ten zuiden van Reduzum

Vlak daarna gaan we onder de B354 door. Een tunnel ….dat is voor mij een geliefd fotomoment. De silhouetten van de wandelaars, die weer naar het licht lopen.

De weg naar Friens is een smalle kronkelde boerenweg. Erg mooi.

We lopen over erven van boeren en zien al van verre het kerkje liggen. We gaan ook altijd op zoek naar een stempel voor ons pelgrimspaspoort. We vinden er voor de kerk in een klein houten kistje dat aan de muur was getimmerd.

Bij Jirnsum gaan we terug naar het noorden. De oostelijke lus zit erop. We gaan naar Raerd.

Het is wel even goed opletten en je realiseren dat je hier de keuze maakt. Ga je terug naar Sint Jacobi Parochie naar het noorden of naar het zuiden richting Hasselt. Wie weet dat ik die route nog eens ga vervolgen…. 😌 Keuzes en nieuwe wegen vinden, dat hoort erbij.

Als wandelaar dennk je niet zo ver vooruit. Waar brengt de volgende stap mij naar toe. Dat werd na Jirnsum de weg naar Raerd. Een stukje over een mooi pad onder de schaduwrijke bomen.

En verder over het terrein van een boer met diverse bruggetjes. De beschrijving goed lezen, met diverse bruggetjes en langs de koeien. Voor je het weet kies je wat verkeerds en moet je over een sloot klimmen of onder schrikdraad door.

Dan komen we in Raerd aan. Daar treffen we een andere pelgrim, die had contact gezocht met een vrijwilliger die de kerk voor ons open deed. Zo kregen we er een rondleiding. Omdat Sikke uit Raerd vandaag met ons meeliep, had hij bij het gemeenschapshuis geregeld dat we koffie konden krijgen. We waren toe aan pauze….

We vervolgen onze weg naar Easterwierrum. Wat is het Friese land toch mooi. Iets koeler dan gisteren geeft dat we er net iets meer van kunnen genieten.

Onze eindbestemming van vandaag zou Jorwert zijn. In Mantgum ga ik eens kijken of we van Jorwert met een bus naar Leeuwarden terug kunnen. Ook dit blijkt een belbus te zijn en we kiezen ervoor om dan met de trein vanaf Mantgum te gaan. In nog geen 10 minuten zijn we terug in Leeuwarden. Dat is handig. Morgen gaan we met de trein terug naar Mantsum. Op naar een nieuwe dag..

1 reactie op “Jabikspaad dag 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.