Santiago bereikt

Dinsdag 29 mei 2018, 14de en laatste wandeldag van Padron naar Santiago. 28km en 18 graden. Wolken, beetje regen en af en toe een waterig zonnetje.

Om 6 uur vertrokken we omdat we een flinke tocht voor de boeg hebben, regelmatig pauze willen houden en niet al te snel willen lopen. Meike had al een hele tijd pijn in haar linkerknie en sinds gisteren ook pijn in haar rechtervoet. Haar rugzak laat ze vervoeren en ze heeft een bandage gekocht om haar voet te ondersteunen.

Bij een hotel willen we gaan ontbijten maar het blijkt pas om 7 uur open te gaan. Gelukkig hebben we allemaal nog iets te eten en drinken bij ons en hebben we vanmorgen voor we vertrokken iets gegeten. Doordat het een beetje regent maak ik minder foto’s. Onder een boom lukt het wel even.

Meike heeft zoveel pijn dat het echt niet meer gaat om door te lopen. Even informeren naar een bus en bij een gebouw naast een kerk is een behulpzame vrouw die uitlegt waar de bushalte is en zelfs met Meike mee naar de halte loopt. Een heel verstandige en dappere beslissing. Ze heeft veel dagen met pijn gelopen wat alleen te doen was met pijnstillers en nu ook nog heftige pijn in haar voet erbij wordt toch echt te gek. Ik hoop dat als ik 74 ben ook nog zoveel kilometers met mijn rugzak kan lopen. Wij zijn blij als we een pension zien waar we ook wat kunnen eten en koffie kunnen drinken.

Het is droog geworden en we lopen lekker door.

Hier hebben we een keuze… wat is wijsheid? Gelukkig wist Frans ook nog dat de linkse route de kortste is en dat spreekt ons wel aan.

En dan na meer dan 280km komen we aan op het plein en worden we ontvangen door een Nederlander. Hij heet ons van harte welkom en zijn vrouw begint te lachen. Ze zijn toeristen die met de camper op vakantie zijn. De man is direct bereid een foto van ons te maken.

Gefeliciteerd Frans, Ilse, Meike en ook Elayne en Larisse met het bereiken van Santiago. En ik dank alle mensen die mijn blog gevolgd hebben en eventueel daarop gereageerd hebben. Hoop dat jullie mee hebben kunnen genieten. Voor mij was het weer een fantastische wandeltocht waarvan ik heb genoten. Nu zitten we in de kathedraal voor de pelgrimsmis. Hopelijk zwaait het wierookvat voor ons.

11 reacties op “Santiago bereikt

 1. Gefeliciteerd! Knap gedaan. Was mooi om je te volgen. Bracht voor mij weer veel mooie herinneringen! Nu weer afkicken en terug in de hektische wereld. Goede terugreis en geniet nog lang na!

 2. Mooi eindpunt…prachtig gedaan met z’n allen! Hopelijk voor iedereen onvergetelijk.
  Dank voor de verslagen en prachtige foto’s. En ook: goeie thuiskomst!!

 3. Dank voor het meegenieten!! Het was absoluut de tocht waard! Wat een belevenissen!
  Goede thuistkomst met een hoofd en hart vol herinneringen!

 4. Beste Rita, Meike, Ilse, Elayne, Larisse & Frans Gefeliciteerd!

  De eerste blog had de titel “We gaan op avontuur”, en dat is het zo te lezen zeker geweest.
  Vol bewondering heb ik jullie tocht gevolgd , af en toe wel jaloers op de prachtige omgeving waarin jullie als Pellegrino gelopen hebben.
  Omhels d’n Heilige Jacobus nog maar eens lekker voordat het normale leven weer begint:)

 5. Gefeliciteerd allemaal. Meike wat een moedige beslissing. Een bijzondere Camino die ik door blogs van Rita met veel plezier heb gevolgd. Ik hoop dat jullie ook een mooie mis hebben gehad gisteravond. Geniet nog even van Santiago en een goede thuisreis. Rita chapeau voor je mooie blogs en prachtige foto’s. Ik heb ervan genoten.

 6. Wat een avontuur! Van harte proficiat, geniet van al jullie stappen. En nu weer naar de camino van je leven. Altijd weer wennen. Maar geniet nog van Santiago.
  Liefs
  Mieke

 7. Gefeliciteerd allemaal met het bereiken van Santiago de Compostella. Ik heb met veel plezier Jullie avontuur gevolgd. Rita, bedankt voor het maken van een mooi verslag van deze Camino, elke dag hebben wij mogen genieten.

 8. Gefeliciteerd ik heb genoten van de foto`s en de verslagen mooi om jullie zo te volgen
  en voor mij heel herkenbaar heel bijzonder.

 9. Ook namens mij , gefeliciteerd met deze prestatie , ik heb genoten van jullie avontuur , de mooie foto’s en het dagelijkse verslag . Zo waren we er toch een beetje bij!.
  Goede terug reis en dat zal wennen zijn . Maar deze Camino draag je mee verder in je hart .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.