Pelgrim of toerist

21 mei, 15 km, Jaca – Arres, half bewolkt, droog, 18 graden

Pelgrim of toerist? Voor mij een dilemma. Als pelgrim ben ik onderweg van A naar B en geniet van alles wat op mijn pad komt. Plaatsen waar ik door kom, mensen die ik ontmoet en de natuur, waar ik me zo thuis voel. Met wandelen door de bergen met 20-25 km, voel ik me pelgrim en neem niet heel veel tijd om uitgebreid plaatsen te bezoeken. Aan het einde van de dag ben ik daar ook te moe voor. En toch…..vandaag ben ik gestart als toerist. We hebben nl het klooster San Juan de la Pena bezocht. Op aanbeveling van de hospitalero, met de taxi er naar toe.

Geweldig mooi! Een klooster hoog in de bergen en helemaal gebouwd in de holte van rotsen. Onvindbaar voor de vijanden van die tijd. Zodanig dat belangrijke personen hier in tijden van oorlog verbleven.

De taxi was 1 uur blijven wachten, zodat we ruim de tijd hadden. Hij bracht ons ook naar het dorpje Santa Cruz. De afdaling te voet is heel zwaar en gevaarlijk. We zijn heel blij met zo een behulpzame chauffeur.

Hij schrijft ook geschiedenis over de omgeving en wist er veel over te vertellen. Zo is het als toerist ook erg leuk om te ontvangen.

Hier zijn ook hele speciale schoorstenen te vinden. Zoals deze met een hart op de top.

We besluiten na dit toeristische uitstapje toch nog 15 km te lopen. De etappe is vrij vlak, doorgaans langs de grote weg. Het allerlaatste stuk van 4 km stijgt over een piepklein paadje, met prachtige vergezichten.

Ook vandaag dreigt het te gaan regenen. Het blijft bij een paar druppels.

Waar zou toch de herberg zijn? We zien wel een dorpje en daarvoor zouden we weer 100 meter moeten dalen. Plotseling zien we her. Na een bocht tegen de heuvel aan.

Een piepkleine herberg. 5 stapelbedden op 5 m2….Maar wat een gastvrije ontvangst. We zijn blij dat we hier mogen slapen. We hebben een bed. Dadelijk om 20 uur hebben we een gezamenlijke maaltijd. En dat alles “donativo” We mogen geven wat we het waard vinden.

6 reacties op “Pelgrim of toerist

 1. Hoi Mieke,
  Ik lees nog elke dag je wandel-pelgrimverslag. Petje af voor je prestatie!
  Dat dilemma van pelgrim en/of toerist komt me bekend voor. Vaak ben je onderweg zo bezig met ergens naar toe te gaan, dat je vergeet om te genieten van alles wat je tegenkomt.
  Daarom is het denk ik goed om zo nu en dan eens pas op de plaats te nemen en eens rustig alles te bekijken. Geniet ervan!
  Ik wens je verder een Buen Camino toe, ik geniet thuis mee met je verhalen!

 2. De Duitsers lopen met zo n boekje der weg ist das Ziel of Das Ziel ist der Weg
  En zo ervaar ik het ook
  Waarom racen naar de bestemming van de dag?
  Genieten van iedere stap van de wandeling, wat maakt t uit wanneer je er bent, en ondertussen van alles bewonderen en regelmatig ruiken voelen proeven kijken luisteren…. en ja af en toe een kerkje binnen gaan… prachtig.
  En om 16 u aankomen bij de herberg is ook helemaal goed..
  Ja een plezier om er helemaal te zijn

 3. Dit is 1 van de mooiste plekjes waar een herberg kan staan.
  De herberg zelf is, hoewel erg klein, erg sfeervol.
  Voor mij zelf was dit een hoogtepunt op mijn Camino Aregones vorig jaar.
  In mijn beleving is deze plek en de sfeer datgene wat pelgrimeren betekenis geeft.
  Jullie staan nog erg mooie etappes te wachten, geniet ervan!

 4. Weer zo’n kadootje op je tocht; een tip om het klooster te bezoeken, een fantastische taxichauffeur met kennis, een mooi pad en een pareltje van een herberg. Uh kadootje dat zijn kadootjes. Ultreia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.