NS wandeling Cuijk Nijmegen dag 1

8 april 2024, droog en veel zon 20 graden, van Cuijk naar Nijmegen

Deze 2 daagse NS wandeling is zeer geschikt om eens 2 dagen heuvels te oefenen en dat nog wel in de omgeving van Nijmegen. Vandaag met de heuvels over de Mookerheide en de Sint Jansberg.

Vanaf station Cuijk gaan we naar het veer en steken de Maas over. Met 7 wandelaars deze keer, vlnr Marion, Sylvia, Mieke, Marjo, Monica, Henny en Jeannette. Een mooie oefening voor de camino’s die komen gaan, de Portugues en de Primitivo. Met dit mooie weer……we hebben er zin in, laat die heuvels maar komen.

 

Na de pont komen we al snel bij de Mookerheide. Cuijk in de verte te zien. We zijn nog maar net onderweg of we ervaren al de rust. Op deze maandag zijn er bijna geen wandelaars onderweg. De Mookerheide, ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal, een heide terrein met  ook veel brem.

Na de Mookerheide komen we bij de Sint Jansberg aan. De Sint Jansberg is een voormalig landgoed dat is bezaaid met helling bossen,omgeven door houtwallen. De hoogste punten zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint Maartensberg (66 meter) Op de zuidhelling zijn beekjes te vinden en hele hoge trappen.

Het ontluikende groen is een lust voor het oog. De beuken laten hun eerst bladeren zien. Die zijn nog zo mooi doorschijnend. De bramen beginnen en hier en daar treffen we ook nog modder paden. We komen langs een gletchertong uit de Ijstijd. We zien ook stenen uit die tijd liggen, de morenen.

Dan is het nog een stukje door de bossen voor we in Groesbeek zijn. We komen een jonge man tegen, die heel veel weet over de bevrijding in 1944 toen vele parachutisten er landden. (Market Garden) Daar op die hoge vlakte zijn informatie borden te vinden.

Ongeveer 2 km voor het eindpunt nemen we nog even pauze. Een boomstam geeft ons de gelegenheid even te gaan zitten. Wat heeft een wandelaar nog meer nodig? Een zitmatje of vuilniszak en je stoeltje staat voor je klaar

Na ruim 15 km komen we in Groesbeek aan. Wat een warme bad om dan ontvangen te worden door Tony en Andre met het etappe drankje en heerlijke versnaperingen. We voelen ons verwend.

1 reactie op “NS wandeling Cuijk Nijmegen dag 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.