Voy de Vezelay dag 13

20 maart, bewolkt, 22 graden van Orthez naar Orion 13 km

Een relaxte dag, wat afstand betreft met flink wat hoogte meters. Nog niet heel hoog,maar wel steeds meer heuvels.

We beginnen de dag met een ontbijt in de…… operatie kamer. Hotel La Bat is een oud ziekenhuis en we vonden het heel hilarisch om daar te verblijven. De verlichting was nog blijven hangen.

Vlak bij het centrum van Orthez gaan we over de “Pont Vieux”. De Pont-Vieux is het monument van de stad Orthez dat op het wapen staat. De centrale stenen boog werd in de 13e eeuw gebouwd. Deze versterkte brug maakte de economische ontwikkeling van de stad mogelijk door een van de zeldzame oversteekplaatsen van de rivier Gave de Pau te zijn.

 

We klimmen omhoog van 53 naar 112 meter. Als we terugkijken zien we Orthez onder ons liggen.

We hadden er eigenlijk geen rekening meer mee gehouden, maar we gaan over een onverhard pad, met heel veel modder. Wat kies je dan? Rechtdoor of langs de randen? Meestal kies ik zoveel mogelijk rechtdoor, met minder kans om uit te glijden. Of over schoongespoelde steentjes. Fijn dat we daar samen zijn, zo kunnen we elkaar helpen als het nodig is.

We hebben vandaag maar een dorpje, Sainte Suzanne. Een mooi dorp in een dal op ongeveer 67 meter. Daarna stijgen we steeds verder naar 174 meter. Dat gaat geleidelijk, we voelen het wel. Intussen zien we Sainte Suzanne van alle kanten liggen.

Een eindje verder zien we “accueil pelegrin”. Dat staat uitnodigend. We gaan er naar toe, we hebben behoefte aan even pauze. We hadden het menu van gisteren meegekregen en dat was als toetje een lekker taartje. We vinden daar stoelen, verder niemand te zien, en genieten van de pauze en het taartje.

Het is er prachtig, het ene dal na het andere dal. We kunnen het, al is het soms met moeite. We kijken wat we kunnen en passen ons aan, als het nodig is. Stap voor stap en iedere keer voelen of het lukt.

Af en toe lijkt de zon zijn best te doen om licht te geven aan het landschap. We zien een klein stukje van de Pyreneeën. We vragen ons af……hoe zal dat komende dagen gaan? We gaan het ervaren…..

Als we trek krijgen in onze lunch, komen we bij een adres met een schelp en dat voelt voor ons gastvrij. Ellen belt aan en we vragen of we er even kunnen zitten. Dat kan en even later krijgen we ook koffie.

Bij hospital d’orion zien we deze pelgrim. Allang berust dat hij zo niet verder kan gaan……

We overnachten 1 km na Hospital in Les Etoiles d’orion. Fijn dat we ook hier met 7 kunnen slapen. Wel moesten we tot 16 uur wachten voor we naar binnen mochten gaan, omdat ze ook een kinderdagverblijf runnen. Onder de carpoort, dat wel. Om te wachten was het eigenlijk te koud.

Ze hebben voor ons heerlijk gekookt. Het was een bijzondere dag vandaag. Nog 3 dagen te gaan en dan zijn we in Saint Jean Pied de Port.. We gaan vol goede moed en met gezonde spanning deze uitdaging aan.

1 reactie op “Voy de Vezelay dag 13

  1. Nog even en jullie zijn er. Ultreia y suseia … wie langzaam loopt, komt ver.
    Johan en ik zijn vandaag aangekomen in Santiago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.