Dag 7. Ponferrada – Villafranca del Bierzo

24 september,  27 km, van Ponferrada met 6 graden naar ‘ Klein Compostella’ (Villafranca del Bierzo) met 26 graden

Het wordt een lange etappe vandaag. Daarom staan we nog vroeger op, om half 7. We hebben vannacht luxe geslapen en na een uitgebreid ontbijt kunnen we er weer helemaal tegenaan. In de schemering lopen we door Ponferrada.

Ook ’s ochtends vroeg is de tempeliersburcht mooi

Qua weer wordt het een prachtige dag. Vooral ’s ochtends is het licht zo mooi. We steken de rivier Sil over. Die rivier wordt uitgebreid beschreven in de 12de eeuwse reisgids van de Pelgrim (Codex Calixtinus). Ik weet niet meer of de monnik Aymeric Picaud dit nu een giftige of gezonde rivier vond. Wij hebben daar gelukkig geen last van.

De eerste 10 kilometer zijn vrijwel vlak. We lopen door bebouwing en langs veldjes met veel druiven, ander fruit en groen.

Onderweg zien we verschillende afbeeldingen van Jacobus.

Na 8 kilometer hebben we de eerste stop waar we andere pelgrims spreken. Er zijn best veel Nederlanders onderweg.

En we lopen en lopen🚶🚶.

En halen stempels onderweg.

Na 10 kilometer gaan we de velden in. Tot Cacabelos zien we volop druivenvelden.

In het plaatsje Cacabelos lunchen we in een bar. Leuk plaatsje. Als we de kerk langslopen worden er allemaal zuurtjes over ons gestrooid. Die waren niet voor ons bedoeld, maar we liepen toevallig net langs toen de kerk uitging.

 

De laatste 9 kilometer zijn het mooist vandaag, glooiend met prachtig uitzicht over de velden. Maar ook zwaar want het is inmiddels ruim boven de 20 graden. En we lopen, en we lopen!

Dan is daar eindelijk de Puerta del Perdon (Poort van Genade) in Klein Compostella (Villafranca del Bierzo). Zieke pelgrims konden hier vroeger dezelfde aflaat krijgen als in Santiago als ze niet meer in staat waren de Cebreiro pas te overbruggen verder naar Santiago.
En  daar is het etappedrankje. Heerlijk en voldaan na weer zo’n mooie dag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.