Dag 11, Samos – Sarria

28 september,  16 km, 14-25 graden. Over holle wegen. Het wordt weer warm.

Leuk om in Samos te zijn. We hebben een rondleiding door het enorme klooster gehad. Het is een van de oudste kloosters ter wereld, Benedictijns 5de, 6de eeuws van oorsprong. ’s Avonds  konden we buiten eten. Het wordt weer warmer. Bijzonder dat dit eind september in Galicië nog kan.

Vandaag lopen we een relatief korte etappe naar Sarria. Dat is de plaats waar iedereen start die maar 100 kilometer wil of kan lopen, het minimum vereiste aantal kilometers voor een Compostela. En dat zijn er velen. Het zal de komende dagen veel drukker worden, verwacht ik. In Sarria hoef je je niet te vervelen.  Het is een oud stadje, bestond al als vesting voordat de Romeinen kwamen.  Koning Alfonso IX overleed hier in de 13de eeuw als pelgrim. Er is nog wat uit die tijd te zien. Je kunt er boodschappen doen of op een terrasje aan de Rua Maior, de pelgrimsweg door het oude centrum gaan zitten kijken naar iedereen die hier vertrekt. Hoe wit hun gymschoenen nog zijn, net en schoon hun kleding.

Maar eerst mogen we er nog naar toe lopen. Dat gaat door glooiend landschap met loofbos, gehuchten, over holle wegen, met uitzicht over riviertjes en velden. Zo is Galicië. Twee pelgrims wijzen ons de weg Samos uit.

We lopen in het begin als groep. De nevel lost op.

 

De zon komt op.

We lopen heuvel op, heuvel af.

Op holle wegen. Laagjes kleding gaan uit en Gerrit trakteert op dropjes.

De bar onderweg is dicht. We pauzeren bij een kerkje.

Na een relatief korte etappe lopen we bijtijds en ontspannen Sarria binnen. Nog een groepsfoto vlak voor de historische trap van 50 treden naar de Rua Maior waar onze herberg is.