Santiago

19 en 20 juni, dagje Santiago. Wat regen, rond 20 graden

Een dagje in Santiago blijven na de aankomst hoort er ook bij. Landen. Landen na een Camino met al de ervaringen. De ontmoetingen, de mooie natuur, de fijne groep, de innerlijke reis, het gevoel van intense rust, alles moet nog een plekje krijgen.

Gisteren gingen we als eerste onze Compostela ophalen en naar de Huiskamer voor de ontvangst van Nederlanders en Belgen. Deze keer werden we ontvangen door Tiny en Elly, Camino vriendinnen van 2016. Trots met onze Compostela’s.

Van Ricky Rieter een tekst die precies past bij mijn Camino gevoel:

“Vanaf hier zal ik terugkeren naar het gewone leven van alledag, niet gewoon meer na al wat ik ervaren heb en als rijkdom opgeslagen in de weg die ik zelf ben”

Daarna gingen we naar de pelgrimsmis van 12 uur. De kerk was helemaal vol. Met toeristen en pelgrims die vanuit alle kanten in Santiago zijn aangekomen. Het moment meemaken dat misschien de Botafumeiro door de kerk zou kunnen zwaaien. Na de mis komt er een geroezemoes in de kerk. Zijn de mannen in rode jassen er? En ja, we maken het mee……de Botafumeiro wordt door de kerk gezwaaid. Voor allemaal een emotioneel moment. Het voelt als soort beloning voor alle inspanning van deze Camino Portugues.

Bij restaurant Meraki, ook in de straat van het pelgrimskantoor gaan we vroeg in de avond eten. Hier kun je de hele dag terecht tussen 12 en 22 uur. Dus ook om 16 of 17 uur, als je aankomt na een wandeldag.

Ook in Santiago vind je een 0,0 km paal. Tegenover het kantoor waar je Compostela kunt halen. De kathedraal is bijzonder mooi met avondlicht. Onder de poort staat een opera zanger. We krijgen er kippenvel van. Wat een ervaringen allemaal. En wat denk je van zingen en dansen op het plein van de kathedraal onder de Arcaden.

Net voor het slapen gaan, zoeken we de geheimzinnige schaduw van Jacobus op. Voor mensen die Santiago kennen…..in de hoek naast de souvenir winkel van de kathedraal. Je ziet het alleen als het donker is.

Vandaag was het de dag van een beetje shoppen en rond de middag gingen we voor de excursie op het dak van de kathedraal. We waren buiten op het dak en plotseling ging het regenen. Hier hadden we niet meer op gerekend. Toch maar snel naar binnen.

Met weemoed keren we terug naar ons leven van alledag. Ervaringen rijker, rugzak lichter. Vol vertrouwen en dankbaarheid dat we het samen hebben kunnen volbrengen. Dank je wel voor alle vriendschap, het vertrouwen in en voor elkaar. Een Camino om met warme gevoelens op terug te kijken.

8 reacties op “Santiago

 1. Ben je in gedachten al bij je volgende reis, Mieke? Augustus duurt nog even …

  Ook dat is inderdaad genieten, die afbouwdagen in Santiago, lekker chillen, alles op z’n gemak, genieten met een geweldig gevoel van tevredenheid.
  Wat leuk om dat wierookvat te zien, heb je écht geluk, hoewel wij een zingende non hadden die rechtstreeks uit de hemel kwam.

  Ik heb genoten van je verslag Mieke en wens je alvast succes met de volgende wandeling!

 2. Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt. Het was echt leuk om jullie via deze verslagen te kunnen volgen. 👍😘😘😘

 3. Ik heb genoten van jullie reis naar Santiago. Jammer dat ik niet zo’n wandelaar ben want ik zou ook graag zo’n ervaring willen meemaken.

 4. Dank voor de mooie verhalen! een bijzondere manier om in gedachten met jullie mee te mogen gaan. Diepe buiging ook, voor de prestatie die jullie hebben geleverd. Dit is er vast één die jullie voor altijd met jullie meedragen, door vele mooie herinneringen.

 5. Genoten van alle verslagen en foto’s van jullie geweldige camino. Voor jullie een onvergetelijke ervaring. Fijn om dit op deze manier nee beleefd te hebben. Goede reis naar huis. Marianne, vriendin van Ingrid

 6. Gefeliciteerd allemaal! En een welverdiende Compostella. Klinkt heel mooi en intens wat jullie meegemaakt hebben. Prachtige tekst ook Mieke.
  Goede reis naar huis met mooie herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.