Camino Portugues Rates

7 juni, 21 km, bewolkt 23 graden van Vila Cha naar Rates

Om de dag in Vila Cha af te sluiten gaan we naar een cafeetje direct aan zee. Het is dan weliswaar bewolkt en helaas geen zonsondergang, het blijft mooi om het aan zee donker te zien worden. We boften …..eigenlijk gingen ze sluiten. We mogen nog naar het terras. Wat denk je van een portje aan zee???

Vandaag gaan we vanaf Vila de Conde terug naar de centrale route. Eerst nog 8 km langs de kust, later door het binnenland.

Na de eerste 8 km gaat het vals plat omhoog. Het is niet veel stijging, iets meer dan 100 meter, je voelt het wel.

Van Vila Cha naar Vila de Conde gaan we weer over de vlonders. De zee is kalm, het is bewolkt. De zeedistels staan fier in weer en wind te bloeien. Prima wandelweer. Er zijn meer pelgrims onderweg. De meesten hebben in de herberg van Labruge overnacht.

In Vila de Conde is het goed opletten. Hier kies je voor de kustroute of de verbindingsweg naar Rates. De weg naar Rates is niet altijd zo goed gemarkeerd. Je hebt wel de GPX track nodig. We lopen langdurig langs het heel indrukwekkende aquaduct.

Het Santa Clara-aquaduct is ontworpen om het Santa Clara-klooster van water te voorzien. De waterbron bevindt zich in de gemeente Terroso, in de naburige gemeente Póvoa de Varzim, op ongeveer 7 km afstand. Het eerste deel ervan was ondergronds en het laatste deel was opgehangen, vastgehouden door een groep van 999 bogen. De bouw begon in 1626, toen D. Maria de Meneses tot abdis werd gekozen, maar werd kort daarna onderbroken wegens een fout bij de berekening van de helling van het aquaduct. De bouw werd in 1705 ter hand genomen en in 1714 voltooid, waarbij het probleem van de watertoevoer naar het klooster was opgelost.

Deze verbindingsweg naar Rates gaat door o.a. Beiriz met de mooie kerk en door de eucalyptus bossen. Na de regen van afgelopen nacht ruikt het er heerlijk. We zien de jonge aanplant met de ronde blaadjes en de langwerpige bladeren van de oudere bomen. We zien ook steen mannetjes op een muurtje. De pelgrims samen onderweg naar Santiago leggen er eentje bij of maken een nieuwe.Zo voelen we ons verbonden.

Dan komen we bij Rates aan. De hele oude kerk staat aan het begin van het dorp. De Sao Pedro de Rates. Het is een Kloosterkerk gebouwd op een oud pre-existent religieus gebouw op dezelfde plaats waar waarschijnlijk andere openbare religieuze diensten werden gehouden door Romeinen.

In Rates is een algemene herberg. Wij slapen in Casa Matos. Een oud huis met een enorme tuin. We worden er gastvrij ontvangen. Natuurlijk gaan we eerst samen wat drinken.

9 reacties op “Camino Portugues Rates

  1. Niet alleen een mooie wandeling,maar gelijk geschiedenis les van Mieke
    Op naar de derde dag🚶‍♀️🚶‍♀️👍

  2. Dag Mieke, van mij mag je 365 dagen per jaar wandelen van nowhere to somewhere. Die ‘wandelblogs’ nemen me mee in het metrum van de neergezette en opgetilde voet. De oude paden die langdurig zijn belopen en onuitwisbaar veel voetstappen kennen in de wanorde. Ik wacht weer op je volgende ‘wandelblog’. Fijne reis.

  3. Prachtige route, heel herkenbaar Mieke. Veel plezier dames, elke stap neem je mee in jouw hart ❤️ Bon Camino 👣

  4. Weer een mooie etappe.
    Aan dat lieve kleine vrouwtje achter de balie heb ik goede herinneringen vorig jaar…
    Met handen en voeten uitleggen dat er iets in het stopcontact zat tegen de muggen zzzz…zzz…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.