Camino Portugues Vila Cha

6 juni, 20 km, meest bewolkt en benauwd 28 graden, van Porto naar Vila Cha

Het Best Guest Porto Hostel in Porto is erg centraal gelegen, niet ver van de kathedraal. Prima accommodatie, ruim. En toch veel herrie van de weg en van de mensen die uitgaan. Na een prima ontbijt gaan we op pad.

We denken aan Ria, die met ons mee zou gaan en wensen haar sterkte. In gedachten en onze harten loopt zij met ons mee.

Als je dan toch zo dicht in het centrum bent, is het zeker aan te bevelen om in de stationshal te gaan kijken. Vele blauwe tegels laten een beeld zien van o.a de veldslagen en de visserij. Wauh, was het eerste dat ik hoorde toen we de hal binnen kwamen.

Een klein stukje verder lopen en dan heb je uitzicht over de Douro. De hoogte van de tram en het uitzicht is compleet. Als je terugloopt in de richting van de kathedraal zie je dit kunstwerk. De uitdrukking op het gezicht, je blijft ernaar kijken.

En dan is het zover. We gaan voor de eerste stempel van de Camino naar de kathedraal. Precies om 9 uur open en dan gaan we ook naar binnen. Voor € 3 de moeite waard. Je kunt ook in de toren klimmen. Deze ochtend hebben we energie genoeg en klimmen dapper naar boven. De kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw in Romaanse stijl. Vooral in de gotische periode en in de 18e eeuw onderging het een aantal verbeteringen. Binnen in de kathedraal zijn de sacristie, het klooster, de kapel van João Gordo, de kapittelzaal en een tentoonstelling van heilige kunst allemaal opmerkelijk.

Tijd voor een kopje koffie met pastel de nata… (Mmmm lekker) Daarna gaan we met de metro naar Mercado. Dat is de blauwe lijn in de richting van Matosinhos. Een vriendelijke medewerker van de metro helpt ons met een kaartje uit de automaat. De metro is zeer vol. Gelukkig zaten we er allemaal in😉.

Deze eerste dag blijven we langs de kust naar het noorden. Van de metro naar Vila Cha is het 15 km. Prima begin na het bezoek aan Porto.

Zo langs de kust is het de km’s lange vlonders langs het strand, vissersdorpjes zoals Lavra en Labruge. En ook de vuurtoren vlak na Matosinhos, de Obelisk en de geweldige rotspartijen.

Vlak voor Vila Cha is het mooiste deel van deze dag te vinden. De vlonders worden trappen, omhoog en omlaag en tegelijkertijd uitzicht over de wonderschone baaien en door de zee gepolijste enorme keien.

Dan zien we van verre Vila Cha liggen. De vissers repareren er hun netten. Dan komen we bij onze bestemming, pension Sandra, waar we zeer gastvrij worden ontvangen en waar ons etappe drankje op ons wacht…..

Morgen gaan we via Vila do Conde naar de binnenlandse Camino Portugues, naar Rates.

3 reacties op “Camino Portugues Vila Cha

  1. Een mooie start van jullie Camino vandaag, het neemt me weer mee terug.
    Hopelijk woensdag wat minder benauwd weer, veel plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.