Dutch Mountain Trail dag 4

22 mei, 18 km, mistig 15 graden, later zon, van Gulpen naar Slenaken

Hemelsbreed 8 km, volgens het pad van de Dutch Mountain Trail wordt het bijna 18 km. Vandaag was het de beurt aan de Gulpenerberg op 157 meter en de Hakkenberg op 252 meter. De 5e van in totaal 7 bergen.

Zoals je ziet op onderstaand hoogteprofiel zijn het echt niet alleen de genoemde bergen, die ervoor zorgen dat het zoveel hoogtemeters zijn. Vandaag blijft de Dutch Mountain Trail met alle paden flink stijgen en dalen.

Volgens de route ga je met haarspeldbochten omhoog naar de Gulpenerberg. Wij nemen de trappen, tja hoeveel treden zou het zijn? Ook al is het mistig, we worden er zeer warm van en boven aangekomen, gaan we ontdekken dat we niets van Gulpen zien. Door de mist is het zicht beperkt en zien we het hoog boven Gulpen uittorende Mariabeeld.

We volgen de paden aan de oostzijde van het Schweiberger bosch en de Eyserheuvelrug. De grasvelden vol met gele bloemetjes. Het Dunnenbosch, gelegen in het grote gebied Geul- en Gulpdal, vormt samen met het Schweibergerbosch en het Wagelerbosch een aaneengesloten bosgebied. Karakteristiek van het Dunnenbosch zijn de steile kalkhellingen aan de westkant van het gebied. Deze kalkhellingen zorgen voor bijzonder flora.

Op de vele bospaden van vandaag komen we een schaapsherder tegen, die met 500 schapen de heuvel afrent. Zelfs de kleinste schapen draven dapper mee.

De enige horeca die we vandaag zouden kunnen treffen is de Gerardus hoeve bij Eperheide. Voor een kopje koffie en wat lekkers maken we graag een ommetje. Daarna gaan we vrijwel ongemerkt naar de 2e officiële hoogtepunt, de Hakkenberg. Dit ligt ten westen van Teuven, in het Teuvenerbosch. De Hakkenberg is 252 meter en dankt zijn naam aan het feit dat het Bovenste Bos gebruikt werd voor hakhout. Af en toe heb je aan de randen prachtige vergezichten, een beetje meer dan in de vroege ochtend.

Het Teuvenerbosch vormt slechts een deel van een veel groter boscomplex tussen de vallei van de Gulp en het plateau. Het merendeel van het complex bestaat uit privébos en strekt zich uit over de taal- en landsgrens heen. Het bosreservaat zelf omvat historische, inheem- se loofhoutbestanden. Behalve in enkele specifieke zones mag de natuur hier haar gang gaan. We zijn hier op de heuvelrug in dit grote boscomplex. Als je het bospad naar beneden volgt, ga je door een zogenaamde holle weg. Dat is een weg die is uitgesleten door eeuwenlang gebruik te voet of met paard en kar. Hierdoor ligt het wegdek nu lager dan het omliggende land. Je treft ze niet alleen in bossen aan, maar ook in het cultuurlandschap. Naast een cultuurhistorische waarde hebben holle wegen ook een belangrijke natuurwaarde. Door de verzonken ligging heerst er in holle wegen een microklimaat. Daar hebben specifieke dier- en plantensoorten het juist extra naar hun zin. Zo vinden schaduwplanten als varens beschutting in de holle weg. Varens produceren geen echte zaden, maar planten zich voort door middel van ‘sporen’.

Als we bij het plaatsje Nurop zijn kiezen we de weg naar Slenaken om daar de bus te nemen terug naar Gulpen. De hoge top ten zuiden van Noorbeek bewaren we voor morgen. Genoeg hoogtemeters voor vandaag…… De 4e dag zit er op. Terug in Gulpen gaan we voor het etappe drankje.

2 reacties op “Dutch Mountain Trail dag 4

  1. Hey Mieke, zo jammer dat ik dit niet eerder heb gezien. Ik volg je avonturen nu al jaren met veel plezier. Woon in /Teuven en zou jullie vandaag een heerlijk kopje koffie met echte vlaai hebben willen aanbieden. Graag een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.