Dutch Mountain Trail dag 3

21 mei, 25 (!) km, sluierbewolking 24 graden, van Vaals naar Gulpen

Met 2 heuse toppen, het Drielandenpunt op 322meter en het Eyserbos op 197 meter een zware dag, ook door het totaal aantal km van 25.

Toch handig die directe busverbinding van Gulpen naar Vaals en dat voor minder dan €3. Dat maakt voor Gulpen een ideale plaats om te overnachten tijdens de Dutch Mountain Trail. In Vaals nog even 1 km lopen om de route op te pakken en hup….de eerste klim kondigt zich gelijk al aan. De Vaalserberg met het Drielandenpunt. Met een hoogte van 322 meter is de Vaalserberg de hoogste berg van Europees Nederland. Hier bevindt zich het drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland. Gelegen in het prachtige Limburgse heuvellandschap is de Vaalserberg zowel een baken van rust en natuurschoon als een symbool van eenheid en verbinding.

Het 3 landenpunt is ook nog een 4 landenpunt geweest. Het landje neutraal Moresnet, 344 ha, lag als een taartpunt ten zuiden van de Vaalserberg. Toen België zich in 1830 losmaakte van Nederland was het een 4 landenpunt.

Vele km blijven we in de heuvelachtige bossen, Schimperbosch, Holsetterbosch, Kelperbosch en Vijlenerbosch. Het mooie van de Dutch Mountain Trail is dat je vaak langs de randen loopt en daarvoor vergezichten hebt over Zuid Limburg. Een lust voor het oog zijn ook de velden met boterbloemen en de meidoorn.

We kwamen dichtbij het restaurant “Het hijgend hert”. Dat is zo mooi gelegen en zeker de moeite waard. We waren na 10 km wel toe aan koffie met Limburgse vlaai. Omdat het zondag is en er veel mensen worden verwacht, worden we “geplaceerd” (we krijgen een plaats toegewezen)

Na het plaatsje Roth stijgen en dalen we naar Wahlwiller. In de verte zien we het hoogst gelegen bergdorp Vijlen. De paden ernaar toe zijn wederom zeer mooi. Onverhard en met dit zomerweer goed te doen. De modder van de regen van afgelopen maanden is alweer verdwenen. Wahlwiller is bekend om de mooie kerk met muurschilderingen van Aad de Haas.

We besluiten voor de laatste klim nog even in Wahlwiller te pauzeren. Dat hebben we wel verdiend op zo een zware dag.

Dan zijn het nog 7 zware km’s naar de top van het Eyserbos op 197 meter. Op het hoogteprofiel zie je dat we eerst stijgen, dan nog weer dalen en dan pas de felle stijging naar het Eyserbos.

Die laatste stijgkm’s vallen niet mee. De daling naar Gulpen is verrassend mooi. Ook over onverharde paden zakken we af naar de Geul en vinden zo de kortste weg naar herberg “De Zwarte Ruiter”. Als we er bijna zijn valt mijn oog op dit gedicht, die ik graag met de lezers deel.

2 reacties op “Dutch Mountain Trail dag 3

 1. Hallo Pelgrims ,
  Wat een mooie omgeving in Limburg
  om te lopen !
  De foto’s geven het prachtig weer .
  Fijn om jullie te volgen .
  Wandelse vandaag !!
  Groet Jopie.🙏

 2. Hallo Mieke,

  Jammer ik wist niet dat je hier zou lopen anders was even langs gekomen bij t Hijgend Hert. Ik woon bijna om de hoek.

  Het is hier echt een fantastische omgeving en woon hier dan ook met veel plezier en geniet volop van de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.