Via Lemovicensis La Souterrain

26 maart, 26 km, harde wind en veel buien, 12 graden

We zijn er!!! 350 km verder in 16 wandeldagen op de weg van Vezelay naar La Souterraine. Van harte gefeliciteerd Ellen, Dike en Ada.


Ook Carla is in onze gedachten meegereisd naar La Souterraine. Helaas kon zij door een blessure de wandeling niet afronden en is eerder naar huis gegaan. We hebben haar gemist, vooral haar zorgzaamheid en betrokkenheid.

Hoe gingen we starten aan deze dag? Het verblijf in Crozant bij Chambre d’hote Le Relais de la Sedelle is er een om niet te vergeten. Hartverwarmende gastvrijheid in de gite van Bruno en Lydia. Op deze zondag met lunchpakketje…… (Heel belangrijk, onderweg is er niets open)

Crozant is gelegen tussen 2 rivieren, hoog op de rotsen. Het zijn de riviertjes, La Creuse en La Sedelle. Op onderstaande kaart, zie je een beetje hoe het ligt. Gisteren vanuit het noorden over La Sedelle naar Crozant, vandaag vanaf het hooggelegen Crozant naar beneden afdalen, verder naar het zuiden.

Een hele mooie afdaling over smalle paadjes. We moesten goed uitkijken om niet uit te glijden. We volgen daarna het kolkende water langs de Sedelle, aan de andere kant met idyllische huizen.

Wederom een pittige dag. We hadden te maken met sterke tegenwind en enorme plensbuien. En dat bij 26 km over voortdurend stijgend en dalend wegen. Vanaf het begin tm de eerste 10 km bijna voortdurend vals plat.

De eerste keer met een enorme plensbui, kwamen we langs een boerderij. De schuur gaat open en we worden uitgenodigd om zomaar te komen schuilen. Dat doen we tot de ergste regen weer voorbij is. Daarna vervolgen we onze weg via La Chapelle Baloue, Saint Germain Beaupre. Vaak prachtige onverharde paden langs percelen van boeren. Of door holle wegen. Als het dan even droog is, tovert het zonlicht glans of alle kleuren groen die we tegenkomen.

Heel moe komen we in La Souterraine aan. Bij de kerk vinden we een welkom bord voor alle pelgrims. Dat doet goed. We ervaren dat we zijn aangekomen. In de kerk vinden we ook een stempel en een glas in lood raam van Heilige Santiago (Jacobus)

Natuurlijk gaan we onze aankomst vieren met het etappe drankje. Even zoeken en dan vinden we toch 1 bar die open is voor ons. Een goed moment om alvast onze herinneringen op te halen. Hoe waren de dagen, de overnachtingen en hoe heb je deze camino ervaren? Een ervaring rijker…..ja, ik kan het nog, ja, ondanks een blessure lukt het en ja, “het mag zoals het kan”. Hoe het ook is, ik ben trots op jullie.

Het was spannend, zou de trein wel gaan? Gezien de stakingen in Frankrijk is dat niet zeker. Eigenlijk zouden we 28 maart met de trein naar Parijs en van Parijs naar Nederland. We kregen gisteren een mail dat de trein uit La Souterrain is vervallen. Direct bellen en ja hoor we kunnen nu (=27 maart) naar Parijs. Daarna hebben we een (nacht) Flixbus kunnen boeken. Hopelijk komen we morgen 28 maart om 6 uur in Rotterdam aan.

Zo hebben we vandaag tijd nog even in La Souterraine rond te kijken. Met zonnig weer ziet het er beter uit en op deze maandag is er iets meer geopend.

En nu verder naar Saint Jean Pied de Port? Wie weet wat 2024 ons gaat brengen…….

8 reacties op “Via Lemovicensis La Souterrain

  1. Super hoor dames met “dat” weer en steigingen en glibber paadjes. Nu nog de terugreis dat wordt ook nog een uitdaging. Goede reis toegewenst. groet trudy

  2. Oude paden verdwijnen nooit. Niet slechts voetstappen om te stapelen of wandelen op het metrum van de stap. Nee verhalen om de gewenste werkelijkheid te bouwen. Mooie prestatie Ada, Mieke (maatjes van de Coriovallum) en de rest uiteraard.

  3. Toppie gedaan jullie zijn kanjers en ik zal jullie nooit vergeten. Gelukkig lukt het om met de stakingen toch snel naar huis te komen. Veilige reis terug. En misschien tot ziens

  4. Gefeliciteerd,dit hebben jullie mooi volbracht.👍je kan je zelf een goede pelgrim voelen
    Ga met dit gevoel naar huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.