Via Algarviana naar Silves

3 februari, 17 km, zonnig 18 graden naar Silves

De etappe van Messines naar Silves is 30 km. Ertussen is geen enkele plaats. We kiezen ervoor om halverwege te starten en komen door een paar kleine ommetjes uit op 17 km.

Een fantastische en ook hele pittige etappe. We starten bij het stuwmeer Barragem do Funcho. In het hydrografische bekken van Arade werden twee dammen gebouwd, dicht bij elkaar: de Funcho-dam , die een aanzienlijk deel van de route zal begeleiden, en de Arade- dam . Deze twee reservoirs hebben momenteel het bijna exclusieve doel om water te leveren voor gebruik in de landbouw. Ze zorgden voor de verspreiding van boomgaarden met citrusvruchten, die niet langer alleen op vruchtbare en vlakke grond lagen, maar ook werden verbouwd op de hellingen van de kalksteenheuvels, gestructureerd in terrassen, ter vervanging van de door regen gevoede boomgaarden, ooit “koningen” van de economie van de Algarve. Mede hierdoor is de ecologische waarde van dit gebied afgenomen, met verlies aan biodiversiteit.

Opnieuw een dag om in te lijsten. Het voelt meer als zomer dan februari. We zien zwaluwen, vlinders, bijen.

Het blijft goed opletten om de rood witte tekens te zien. Niet altijd is er een duidelijke hoek geplaatst om aan te geven dat we rechts of linksaf moeten. En soms gaan we er als vanzelf vanuit dat we bv over de brug bij het stuwmeer gaan. Dat bleek niet juist. De beloofde klim begint aan de rechterkant van het stuwmeer en wij waren aan de linkerkant begonnen. Geen probleem, even terug en de route zoeken met behulp van GPX. We zijn nog niet moe en genieten alleen maar van de omgeving. Ook al is het niet op de juiste route.

Hier en daar moeten we plassen met water passeren. We vragen ons af waar dat water vandaan komt. Het heeft in januari ook bijna niet geregend en we treffen het ook met onze wandeldagen. Op ons wandelpad ligt een dood wild zwijn. Akelig om te zien. We zagen ook dat het beest al was aangevreten.

Het was 2 km klimmen naar de top met een stijging van 200 meter. Toch 10%, niet gek dat we op de top na die stijging nog maar 5 km hadden afgelegd. Bovenop een berg met zo een uitzicht is een prima plek om te lunchen. We nemen het ervan.

Na de lunch waren we ook afgeweken van de route. Bij werkzaamheden waar de bomen op de weg lagen, hadden we niet gezien dat we rechtsaf moesten. Toevallig kijk ik op GPX en zie dat we afwijken van de route. We roepen naar de eerste wandelaars. Dat lukt niet om ze te bereiken. Een van hen heeft de telefoon aanstaan. Via whatsapp locatie delen, zie ik waar ze zijn en zeggen dat ze terug moeten. Zo fijn dat dat goed gaat! We volgen die weg en zien een enorme stijgende weg voor ons liggen. Het zal toch niet dat we die op moeten. We kijken alvast op de GPX. Het lijkt dat we die inderdaad op moeten. Kunnen we dat, vragen we ons af? We gaan het doen is het unanieme antwoord. Hoe of wat, we zien wel

En wat blijkt……net voor die berg gaan we toch links af. Op weg naar Silves. Opnieuw over een flinke waterplas. Deze keer met harde ondergrond. Dat lukt ons wel met wandelstokken en ook zonder lukt het enkelen er gemakkelijk over heen te komen.

Dan komt Silves echt in zicht. We zien het kasteel al liggen. Als we in Silves zijn zien we ook ooievaars. Na het kasteel en de naastgelegen kerk, zien we een terras in de zon. Daar hoeven we niet over na te denken. Een prima plek voor ons etappe drankje.

Wat een prachtige dag hebben we achter de rug. Na aankomst kunnen we gebruik maken van een jacuzzi……een weldaad voor de spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.