Monchique rondwandeling Trilho dos Moinhos

4 februari, 17 km, zonnig 18 graden Monchique rondwandeling Trilho do Moinhos

Vandaag is de rondwandeling naar de molens gepland. Een route van 10 km, met de heen en terugweg erbij naar Vilafoia komt het op 17 km. Een prachtige route met heel veel hoogteverschillen.

Trilho dos Moinhos en heen en terug naar Vilafoia

Kennelijk wennen we erg snel aan de hoogteverschillen. Ieder ervaart het als een hele relaxte dag. We waren om 9 uur de deur uit en dalen af naar Monchique. Ik dacht nog, we kiezen de kortste route……het werd de mooiste route naar Monchique, toch 2 km langer. Ik ben altijd wel in voor een ander plan, en ja, het is ook veel mooier over de rustige paden.

Deze relaxte dag starten we met koffie in de zon, goed idee omdat er vandaag geen horeca onderweg is.

Direct bij dit terras begint de route, is gemarkeerd met geel rood. Zo zijn alle rondwandelingen gemarkeerd, dus even goed opletten of we de juiste geel rode route hebben. Hier zijn de huizen vaak fleurig, zoals dit gele huis. Tussen deze fleurige huizen staat veel bouwval. De verf is afgebladderd, het onkruid heeft het huis overgenomen. Mooie karakteristieke deuren. Je voelt gewoon dat hier ook iemand heeft gewoond.

We stijgen over bospaden, tot we bij de oude molen aankomen. Moinhos do Poucochinho genaamd. De molen werd gebouwd om door weefsters vervaardigde weefsels te ontvetten. Later werd de molen graanmolen. Helaas was die nu gesloten. Vlak daarbij is een bushokje door een kunstenaar opgefleurd. Ik denk dat er zo nooit graffiti over heen geschilderd wordt.

Bij deze molen is een picknick plaats met een honderd jarige plataan, die op de monumentenlijst staat. We merken dat het weekend is. Veel Portugezen gaan een rondje rijden, uit eten of naar zo een picknick plaats.

De 2e klim is direct na de picknick plaats. Iets steiler deze keer. Hoger en hoger klimmen we en we hebben prachtige vergezichten. Ieder is goed voorbereid aan deze wandeldagen begonnen. Belangrijk om 20 km in de benen te hebben. De route is goed gemarkeerd. Een was niet zo goed te zien en degenen die voorop liepen hadden gehoopt dat wij de aanwijzing voorbij zouden lopen­čśë

Over een zeer smal bospad dalen we naar beneden. Met o.a. ook eucalyptus bomen. We vinden de vruchten in diverse stadia. De bloesem, jonge vruchten en die zeker een jaar oud zijn. Het zijn lastige stapstenen, goed kijken hoe we het beste naar beneden komen.

Deze rondwandeling brengt ons ook naar de ruïnes van Convento de Nosso. Een oud franciscanen klooster. Ontstaan door een belofte van Zeeman en, die na zwaar weer op zee hadden beloofd een kerk te bouwen op de eerste plaats die ze aan land zouden zien. We komen eraan en we krijgen zomaar een rondwandeling door de ruïnes van de abdij. Bijzonder! De man was oprecht blij met een broodje en een appel Daarna gaan we nog even uitrusten op een muurtje.

De laatste km dalen we verder af naar Monchique. Ons etappe drankje hebben we weer verdiend.

3 reacties op “Monchique rondwandeling Trilho dos Moinhos

  1. Nou dames, heel leuk om naar jullie stralende gezichten te kijken op de vele mooie foto’s die Mieke gemaakt heeft. Met plezier is geen berg te hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.