Via Algarviana Marmelete deel Bensafirm

7 februari, 22 km, half bewolkt 15 graden Marmelete deel Bensafrim

De etappe van Monchique naar Marmelete gaat over de top van Foia. Daar waren we gisteren en we kiezen dan ook voor de start op de Foia top. Dan is het nog 11 km naar Marmelete en zo konden we nog 10 km van de etappe naar Bensafirm wandelen. Dus deel etappe 11 en deel etappe 12.

Om 9.15 uur waren we al op de top van de Foia berg (834 meter hoogte) om te starten met de wandeling. Het vroege ochtend licht is strijklicht, warm en het betovert de omgeving. Meteen op de weg lopen de koeien en een eindje verder zelfs een varken. Een loslopend varken heb ik nog niet gezien…..

Bij de daling naar Marmelete hebben we vooral uitzicht op het westen, aan onze linkerhand de bergen, aan de rechterhand uitzicht. Het is erg mooi! Ook nu zien we weer de terras bebouwing voor de landbouw.

We lopen ook vlak onder de immense windmolens door. Een prima plek om deze windenergie op te wekken. Als we er vlak onderdoor lopen, realiseren we ons dat ze wel heel groot zijn.

Het laatste deel naar Marmelete is vooral door de eucalyptus bossen.  Marmelete is een klein dorpje, alles concentreert zich om die ene snackbar/restaurant. De lokale bevolking is daar allemaal. Wat een drukte voor de 3 medewerkers. We eten er een kopje soep met bonen en koolbladeren. Deze worden met veel liefde grootgebracht. Zoals Marion dit prachtig op de foto heeft gezet.

Uit een raam was een meneer paddestoelen aan het schoonmaken. We maken er een praatje voor we langs de kleurrijke huizen Marmelete verlaten.

Marmelete ligt op 400 meter hoogte en we dalen verder naar 125 meter hoogte. Een doorgaans dalend breed pad door de bossen.

We komen aan een doorgaande weg. Daar vinden we een cafeetje (??) met enkele stoelen. Gewoonlijk zijn ze niet open maar wij mogen wel wat drinken. We krijgen uitleg over hondje Picolo/Picola. Een hondje met 2 geslachten….. De mevrouw in haar boerenschort deed erg haar best om alles goed uit te leggen en aan te wijzen. Ook liet ze ons 2 vruchten zien. Susu zei ze, het lijkt op aardappel.

Morgen gaan we de etappe naar Bensafirm afronden.

3 reacties op “Via Algarviana Marmelete deel Bensafirm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.